Zimola (ČSSD): Dvě tváře pana Andreje Babiše

22.09.2013 18:52

Euforie zachvacuje příznivce a zastánce nového spasitele české politiky, Andreje Babiše. Jeho spanilá jízda po krajích českých i moravských vyvolává vlnu nadšení a občané, kteří už toho tady mají dost, tleskají mesiáši v domnění, že vymete Augiášův chlév.

Zimola (ČSSD): Dvě tváře pana Andreje Babiše
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Chápu, že pro mnohé je to nádherná představa a přeji jim ten optimismus. Ale to bych nesměl zažít to rozčarování z toho, co se dělo po minulých volbách do poslanecké sněmovny. Nesměl bych mít  v paměti to, co v naší společnosti napáchaly politické marketingové a podnikatelské projekty typu Věci veřejné, TOP09 nebo LIDEM. Když už jsem je zmínil, tak to uvedu na pravou míru. Ne, že bych jim nepřál jejich působení v politice, ale nedělá mi dobře, když takové subjekty vznikají krátce před parlamentními volbami s cílem dostat se k moci rovnou na celorepublikové úrovni a nemají za sebou zkušenosti z komunální nebo regionální politiky.

Ale zpět k našemu Héraklovi, tedy A. Babišovi. Když tak vnímám jeho různá vystoupení, např.  setkání občany v Č. Budějovicích 17.9., mám neodbytný pocit, že s námi „náš hrdina“ hraje dvojí hru. Ta první, viditelná, připravená pro potenciální voliče, slibuje, že vše uvede do pořádku, tj. nastaví ve všem systém, zabrání rozhazování peněz, vypořádá se s gaunery. Zkrátka a dobře, vše bude fungovat hladce jako v jeho akciových společnostech.

No, a tady vidím ten problém - a to je ta druhá strana věci. Pan Babiš je sice velmi úspěšný podnikatel, jeden z nejbohatších lidí Česka, má rozsáhlé prosperující impérium. Ale toto impérium, ač je možná formálně založeno na kolektivním vlastnictví, tedy na principu akciových společností má jen jednoho majitele s neomezenou mocí. Mocí, kterou Babiš ve svém „státě“ rád uplatňuje. Rád by řídil i naši „věc společnou - res publika“ jako akciovou společnost. Jeho přesvědčivým argumentem je, že mu přitom nejde o peníze, kterých má dost. To věřím. Ve veřejných službách už opravdu nemůže své bohatství příliš rozmnožit, pro to je mnohem efektivnější dělat to, co dělal dosud. Ale co když mu jde o něco jiného – o moc?

A jak jsem na to přišel? Snadno. Ono stačí sledovat působení hnutí ANO a vnímat přímo A. Babiše  během jeho veřejných a mediálních vystoupení. Lidé z Babišova okolí, byť zastávají pozice regionálních lídrů jeho hnutí, nejsou prakticky puštěni ke slovu. Když Babiš mluví o zaměstnancích, tak mu občas ujede slovíčko hodné slovníku diktátorů, jako např. „popravit“.  Jeho vystoupení mají charakter „one man show“, na kterých se toho mnoho nedozvíte o předvolebním programu, ale zato posloucháte životní příběhy hlavního aktéra. Na dotazy lidí z publika neodpovídá přímo, ale vede si svou, je sebestředný. O tom, co konkrétního bude jeho hnutí prosazovat, pokud bude mít politický vliv, se toho mnoho nedozvíte, ale populistických kritik na to, co vše je v této zemi špatně, uslyšíte dost a dost.

Jedno z lidových úsloví, čí spíše lidový vtip, říká: „Nikdo pro vás nemůže udělat to, co vám mohu já slíbit“. Úterní setkání pana Babiše s občany našeho kraje mělo tento nádech.

A proto stejně jako vloni před krajskými volbami, prosím všechny, aby přišli k volbám a aby přemýšleli o tom, co jim ti, kteří jim slibují, že je budou ve sněmovně zastupovat a hájit jejich zájmy, vlastně sdělují, ať už přímočaře nebo takříkajíc mezi řádky.  

J. Zimola, jihočeský hejtman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.