Zimola (ČSSD): Úctu všem statečným, kteří měli odvahu stát si za svým

21.08.2018 16:45

Komentář na facebookovém profilu k výročí srpnových událostí roku 1968

Zimola (ČSSD): Úctu všem statečným, kteří měli odvahu stát si za svým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Před padesáti lety se náš národ probudil z bájné iluze o budování „socialismu s lidskou tváří“, tedy jakési kvadratury kruhu, kdy nutně očekávané společenské, hospodářské, kulturní aj. změny proběhnou, samozřejmě, pod vedením zmoudřelé a laskavé komunistické strany.

Český sen skončil, z pramatického pohledu očekávaně, mohutným bratrským sevřením ruského medvěda a jeho satelitů. Kremelská garnitura nenechala nikoho na pochybách, že jakékoliv uvolňování poměrů není slučitelné s podstatou komunistické ideologie.

Jaký je odkaz srpna 1968 dnešku?

Především v tom, že se po okupaci velká část veřejnosti postupně a poměrně brzy smířila s tímto stavem a nenormální věci a jevy začala pojímat jako normální. Také přijala normalizační slovník, kdy z „okupace“ se stal „vstup vojsk“ a zanedlouho i oficiálně „internacionální pomoc“. Zemi vládli partajní funkcionáři a jejich přisluhovači z řad donašečů StB. Zvítězil strach, což je pochopitelné, ale i prospěchářství, bezskrupulóznost a nenávist, což je varující.

Nezapomínejme na jména obětí. Úctu všem statečným, kteří měli odvahu stát si za svým.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.