Zimola: Politik má mít popularitu 51 %. Procenta navíc jsou politický kapitál k prosazení nepopulárních věcí

25.02.2014 11:12

Co týden dal a co vzal (6).

Zimola: Politik má mít popularitu 51 %. Procenta navíc jsou politický kapitál k prosazení nepopulárních věcí
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Vláda B.Sobotky dostala důvěru od 110 poslanců. To je 55%. Premiér by si měl připomenout paralelu se slovy někdejší britské premiérky M.Tatcherové, která prý kdysi řekla, že správný politik má mít popularitu 51%. Každé procento navíc je, podle ní, politický kapitál, který se má okamžitě investovat do prosazení nezbytných a nepopulárních opatření, jakých přináší každodenní politika nespočet. Tak do toho, pane premiére! Babiše se nebojme a na množství nehleďme!

V Ombudsmanově je veselo. Veřejná ochránkyně práv občanů zpochybnila právo svého zástupce na vlastní názor. Protože se vyjadřoval k Ukrajině, má prý mlčet, kdyby to řekl směrem k našemu demokratickému zřízení, měl by na to právo. Logika, jako řemen. Trochu mám strach z dalších prohlášení nové paní ombudsmanky. Zvlášť, když si jako prvořadý cíl vytkla péči o seniory s demencí.

Ministr životního prostředí Richard Brabec poprvé navštívil Národní park Šumava. Našel ho hned napoprvé – tak dlouho pádloval proti proudu Vltavy, až objevil hóóódně uschlých stromů. Pak taky pár místních, kterým slíbil, že se pro ně pokusí najít práci v lese. Zdejším učitelkám, prodavačkám, kominíkům a klempířům tím udělal takovou radost, že si šli najít první zdravý strom, na kterém se mohou oběsit. Štěstí, že jich na Šumavě po Bursíkovi moc nezůstalo.

V Orlických horách se polámala lanovka. Záchranáři tak museli evakuovat kolem 60 lidí. Pikantní na tom všem je, že jedním z nich byl i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Tedy jedním z evakuovaných. Poučení pro všechny: s Martinem nikdy nejezděte na lyže, a když už vás autorita jeho osobnosti přesvědčí, nasaďte si dole na lyže tulení kůži a v klidu si kopec vyšlápněte po svých. Nahoře budete dokonce dřív!

Naproti tomu se v Soči nepolámalo nic a olympiáda skončila bez ztráty ruské kytičky. Zbývá jen zjistit, jestli se v Soči konaly olympijské hry zimní, nebo letní. Teploty na slunci šplhaly ke dvacítce a nebýt zmrzlých úsměvů českých hokejistů, jeden by si myslel, že nám kalendář lže. Takže díky, Soči, byla to fakt paráda!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…