Zlatuška (ANO): Ministr Chládek navrhuje řešení, které se příliš nesnese se zákonem

10.03.2014 18:49

Poslanec Jiří Zlatuška zareagoval na nápad ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), který by rád vyřešil problém s nekvalifikovanými učiteli i tím, že by jim umožnil přijetí na pedagogické studium "po termínu". "Konformita se zákonem zde bude zajímavá," okomentoval nápad Zlatuška na sociální síti Facebook.

Zlatuška (ANO): Ministr Chládek navrhuje řešení, které se příliš nesnese se zákonem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

Termín přihlášek ke studiu ovšem už nejspíš všude nebo téměř všude vypršel posledního února, vysoké školy také podle § 49 odst. 5 již uveřejnily nejvyšší počty přijímaných uchazečů, které nyní nemohou jen podle peněz ministra zvýšit. Pokud bude vypisováno jiné přijímací řízení, musí být podle § 49 odst. 5 zveřejněno nejméně čtyři měsíce před podáváním přihlášek ke studiu, odpovídalo by to tedy nejbližšímu termínu podávání přihlášek na studium podle ministrovy představy v červenci t.r. a když připočteme lhůty potřebné na doručování a nabývání účinnosti rozhodnutí o přijetí, je vcelku vyloučené, aby takto přijímaní uchazeči mohli začít studovat na začátku podzimního semestru.

Vysoké školy navíc nemohou přijímat tak, že preferují jen ty, na které chce dát peníze ministr Chládek (podle § 6 odst. 1 b navíc patří určování počtu přijímaných uchazečů i podmínek pro přijetí ke studiu a rozhodování v přijímacím řízení do samosprávné působnosti vysoké školy, nikoli do pravomocí ministra), nýbrž musejí na základě přijímací zkoušky sestavovat pořadí a nerozlišovat mezi uchazeči podle jiného klíče, než prokázaných schopností ke studiu. Celkové náklady na studium všech takto přijímaných, nejen těch, kteří to potřebují jako učitelé, tak mohou být podstatně vyšší, než s čím dnes ministr Chládek kalkuluje.

Předpokládaný počet přijímaných uchazečů ke studiu je také podle § 79 odst. 1 d) součástí akreditačních materiálů. Chládkovo výrazné navýšení tak může být porušením podmínek akreditace sudijního programu.

I koncept diskriminace v zaměstnání podle věku by mohl být pro leckoho příležitostí k napadení takového řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…