Zlínský (SPD): Progresivistické pojetí lidských práv vede k destrukci základních hodnotových pojmů

24.03.2022 16:57

Projev na 16. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2022 k zřízení Agentury Evropské unie pro základní práva

Zlínský (SPD): Progresivistické pojetí lidských práv vede k destrukci základních hodnotových pojmů
Foto: archiv V. Zlínský
Popisek: MUDr. Vladimír Zlínský

Vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové,

dovolte, abych se také vyslovil jako člen výboru pro evropské záležitosti za SPD k návrhu, který předkládá tento výbor k vyslovení předchozího souhlasu k návrhu o zřízení Agentury Evropské unie pro základní práva. Hlasoval jsem proti návrhu při hlasování na půdě výboru pro evropské záležitosti. Jelikož nesouhlasím s tím, aby jakákoliv nadnárodní agentura, byť bez výkonných pravomocí, sbírala jednostranně informace o dodržování lidských práv v ČR.

Zvláště odmítám rozšíření působnosti agentury na policejní a justiční spolupráci v trestních věcech. I když agentura o ničem nebude rozhodovat a nemá žádné vynucovací pravomoci, tak sběr informací je základem analyticko-syntetické činnosti, která tvoří základnu pro rozhodovací a legislativní pravomoce Evropské komise, které jsou tyto informace určeny.

Agentura má sledovat dodržování těchto práv. Cituji z bodového úvodu nařízení: "Bod 10. Vzhledem k tomu, že agentura má stavět na stávajícím evropském středisku pro sledování rasismus a xenofobie, činnost agentury by se měla nadále týkat jevů, jako je rasismus, xenofobie, antisemitismus, ochrany práv příslušníků menšin, jakož i rovnosti mezi ženami a muži, což jsou zásadní prvky ochrany základních práv." Konec citace.

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

Obávám se, že jednostrannost informací bude zaručena tím, kdo bude sběrem informací pověřen. Cituji: "Bod 19." - Opět z bodového úvodu nařízení. - "Vzhledem k tomu, že je uznávána významná úloha občanské společnosti v oblasti ochrany základních práv, agentura by měla podporovat dialog s občanskou společností a úzce spolupracovat s nevládními organizacemi a s organizacemi a subjekty občanské společnosti působícími v oblasti základních práv. Měla by zřídit síť pro spolupráci s názvem Platforma pro základní práva za účelem navázání strukturovaného a plodného dialogu a těsné spolupráce se všemi příslušnými zúčastněnými stranami." Konec citace.

Předpokládám, že zpolitizované progresivistické neziskové organizace budou tvořit páteř výše uvedené platformy, čímž bude zaručena ta správná informovanost Evropské komise. Toto progresivistické pojetí lidských práv z našeho pohledu vede k destrukci základních hodnotových pojmů, které tvoří základ naší současné civilizace, jako národ, rodina a manželství, upřednostňování práv menšin etnických i sexuálních na úkor většinové populace. Z těchto důvodů dávám návrh na zamítnutí v prvním čtení.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

14:17 Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí vstupu České republiky do Evropské unie.