Zuna (TOP 09): Záchrana nádraží Vyšehrad je pro nás prioritou

23.02.2020 16:41

I v průběhu minulého roku se řešila otázka budoucnosti nádraží Vyšehrad. Městská část navázala na dlouhodobá jednání se současným vlastníkem. Finanční náročnost odkupu se však ukázala nad možnosti městské části a do jednání se zapojil také Magistrát hlavního města Prahy. K dohodě nakonec nedošlo, v jednáních je potřeba pokračovat i nadále.

Zuna (TOP 09): Záchrana nádraží Vyšehrad je pro nás prioritou
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

V loňském roce probíhalo jednání mezi zástupci rady hlavního města Prahy a soukromým vlastníkem, při kterých vlastník nádraží Vyšehrad nabídl výrazně vyšší prodejní cenu, než která byla určena na základě znaleckého posudku zadaného hlavním městem Prahou (o jednání jsme informovali zde). Magistrát hlavního města Prahy tehdy na takové podmínky nepřistoupil.

„Krok, který zástupci Magistrátu hlavního města Prahy v minulém roce udělali, je na jednu stranu pochopitelný. Neznamená to však, že od celé záležitosti dáváme ruce pryč. V jednáních musíme i nadále pokračovat. Kategoricky odmítám variantu vyvlastnění, kterou někteří zastupitelé prosazují. Možná by se nejdříve mohli na sousedských debatách zeptat svých známých, zda-li v dřívější době nebyly také jejich rodiny nuceny převést majetek do cizího vlastnictví," komentuje současné dění Michal Zuna, předseda TOP 09 Praha 2.

MČ Praha 2 má o nádraží Vyšehrad dlouhodobě zájem. V minulosti již na návrh starostky představila vizi pro využití prostor této budovy. Po rekonstrukci a rozšíření stavby by zde mohla být umístěna Slovanská epopej od Alfonse Muchy(více v tiskové zprávě MČ Praha 2). Toho chce městská část docílit společným postupem s Magistrátem hlavního města Prahy.

„Právě spolupráci s Magistrátem považuji za klíčovou v jednání o odkupu nádraží Vyšehrad. Podstatné je, aby existovala společná vize, na základě které nakonec nádraží Vyšehrad získá důstojnou podobu. Městská část Praha 2 prosazuje vizi stálé expozice Slovanské epopeje, kterou se zástupci hlavního města Prahy průběžně konzultuje,“ říká Michal Zuna.

V tuto chvíli má radní pro majetek Jan Chabr pověření majetkového výboru Rady hlavního města Prahy pokračovat v jednání s vlastníkem nádraží. O výsledcích budeme na našich stránkách průběžně informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce