Babiš je lhář a vy mu to žerete, křičel Kalousek. Pak přišel Jandák a vyhrkl na něj...

10.07.2015 14:21

Debata k zákonu o elektronické evidenci tržeb (EET), který se ve sněmovně snaží protlačit ministr financí Andrej Babiš, se odpoledne mezi poslanci pěkně rozvířila. Do Babiše se totiž opět obouval místopředseda TOP 09/STAN Miroslav Kalousek a nazval jej opětovně lhářem, podvodníkem a zlodějem. „Jak dlouho mu to budete žrát?“ tázal se Kalousek poslanců koalice.

 Babiš je lhář a vy mu to žerete, křičel Kalousek. Pak přišel Jandák a vyhrkl na něj...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek odchází od vzorové účtenky

To, co se dnes děje v Poslanecké sněmovně kolem elektronické evidence tržeb (EET), je nevídané. Zatímco dopoledne debatu rozvířily hlavně cedule se zobrazením obřích účtenek, které si Babiš přinesl do dolní komory, odpoledne se rozjel slovní tanec. A opět v něm vévodil předseda poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek, který stejně jako před časem nazval Andreje Babiše zlodějem a lhářem.

Kalousek totiž zmínil, že se Babiš tento týden v úterý na konto jeho proslovu rozhorlil a řekl, že jeho Agrofert je velkým plátcem daní, a to jak v Německu, tak na Slovensku, ale i v Holandsku a v dalších zemích. „Je to ve stenu a já mu to věřím,“ zmínil k tomu Kalousek.

Jenže podle Kalouska Babiš dnes náhle otočil a poslancům začal naopak tvrdit, že jeho firma za rok 2014 zaplatila na daních 752 milionů a že nemá žádnou firmu mimo ČR, a tady platí daně v Česku; a Kalousek že je prý lhář.

„Jistě chápete, že tyto dva výroky jsou v přímém rozporu a pan Babiš tedy buďto lhal 7.7. Anebo 10. 7. Jenže on lhal každý den... Já vím dvacet let, že to je podvodník a lhář, a vy nejste schopní akceptovat, že váš šéf je lhář a zloděj,“ navážel se pak dále za debatním pultíkem Kalousek i do poslanců hnutí ANO.

Kdybych tady dvacet let žvanil jako on...

Babiš si to ale rozhodně nenechal líbit a i on přispěl troškou do mlýna. „Kdybych dvacet let tady žvanil jak Kalousek, tak bych tady žvanil lépe! Já jsem samozřejmě myslel – ve vztahu k zahraničí – offshorovou firmu, jakou má pan Kalousek s Hávou,“ reagoval Babiš a zopakoval, kolik jeho firmy za minulý rok zaplatily na daních a na odvodech na zdravotním a sociálním pojištění. „Omlouvám se, že jsem špatný rétor, ale každý člověk to podle mne pochopil,“ dodal.

„Promiňte pane podnikateli a největší dojiči státního rozpočtu, že to neumím oddělit, jestli se to stalo u oligarchy Babiše, že nezaplatil ani korunu na korporátní dani státu, anebo jinde,“ zaútočil opět Kalousek. „Pan Babiš jenom na biopalivech chce okrást stát o pět miliard,“ zahlaholil dále Kalousek.

„Já si opravdu dávám za cíl během druhého a třetího čtení seznámit Poslaneckou sněmovnu s výročními zprávami dalších jeho firem. Jenom říkám, jak dlouho mu to budete žrát?“ otázal se Kalousek poslanců koalice.

Prý – dle myšlení Babiše – od drobných živnostníků se nevybírají daně, ale přitom tu jsou oligarchové, co neplatí ani korunu. „A to je člověk, který dělá ministra financí! Uvědomujete si to?“ ťal dále do Babiše Kalousek a dodal: „Já ho znám dvacet let a vím, že krade. Pro mne to není žádné překvapení!“

„Tahle debata nemá úroveň a já bych poprosil, abychom se vrátili k EET. Nechť pan Kalousek navrhne nějaký zvláštní bod o daních pana Babiše,“ snažil se pak ukončit hádku Babiš.

Ten Drábek byl od Kalouska, nebo od Babiše?

Na to se ale přihlásil o slovo poslanec ANO, Martin Komárek. „Myslím, že on mluvil o osobě, kterou zná, už přes padesát vět... Pan Kalousek to prostě bude chtít opakovat tak dlouho, dokud národ nezačne (Babišovi) jeho peníze závidět; a pak už ho nezvolí,“ poznamenal Komárek.

Do slovní přestřelky ale náhle vstoupil poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

„Já jsem trošku zmaten, protože tomu nerozumím. Mirku Kalousku, prosím tě, ministr Drábek byl od Babiše nebo ne? Totiž za mnou do kanceláře chodí lidi, kteří mají ruce, nohy, mají ocelové páteře a nemají na důchody. Já nevím, kdo to zaváděl a kdo okrádal tyhle lidi? Jestli to byl Babiš nebo to byl ten Drábek od tebe! Už toho mám dost, toho žvanění!“ dodal Jandák.

Poslanci se o EET dohadují již pět hodin, a to jde přitom zatím o první čtení této normy. Kontroverzní vládní návrh na zavedení elektronické evidence tržeb chce však koalice dnes protlačit do čtení druhého stůj co stůj. Vzhledem k ostré kritice ze strany pravicové opozice a očekávané dlouhé diskusi je ale možné, že se schůze ještě protáhne. Opozice totiž v celém návrhu vidí snahu o likvidaci velké části živnostníků.

Kabinet si od evidence tržeb slibuje narovnání podnikatelského prostředí i omezení šedé ekonomiky – a tedy vyšší výběr daní. Státní rozpočet podle propočtů ministerstva financí může zavedením systému celkově získat výběrem DPH a daně z příjmu dodatečně přes deset miliard korun.

Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až pět tisíc korun pro všechny plátce daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikne povinnost evidovat tržby. Zavedena by měla být taky účtenková loterie. 

Úvodní kolo debaty o předlohách začalo ve sněmovně už v červnu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…