„Kolik životů by devět kilo drogy zničilo?!“ Nad osudem odsouzené Terezy v Pákistánu padla silná slova mezi českými politiky

22.03.2019 19:12

ANKETA Případy v Pákistánu odsouzené Terezy Hlůškové za pašování heroinu nelze srovnávat s českým řidičem kamionu Jiří Saganem, kterého odsoudili ve Francii za údajné pašování migrantů. Politici se ale většinou shodují, že by stát měl oba své občany dostat do České republiky.

„Kolik životů by devět kilo drogy zničilo?!“ Nad osudem odsouzené Terezy v Pákistánu padla silná slova mezi českými politiky
Foto: Archiv
Popisek: Věznice - ilustrační foto

Dva odlišné příběhy, v obou případech ovšem čeští občané skončili ve vězení v zahraničí. První je případ českého řidiče kamionu Jiřího Sagana, který byl ve Francii odsouzen na dva roky vězení za to, že údajně do země pašoval migranty. Realita byla nicméně spíš taková, že se migranti na Saganův kamion dostali bez jeho vědomí a Francouzi tvrdí, že jde o pašování a řidič si musí odpykat trest. Sagan je otec od rodiny a za jeho propuštění se snaží bojovat řada osobností. Zatím bez výsledku.

Druhý je případ dvaadvacetileté české společnice Terezy Hlůškové, kterou před více než rokem zadrželi v Pákistánu na letišti s kufrem, ve kterém pašovala bezmála devět kilogramů heroinu. Po 14 měsících se dočkala rozsudku, osm let a osm měsíců vězení v Pákistánu s tím, že jí v odvolacím řízení hrozí i vyšší trest.

Anketa

Mělo by Česko usilovat o převoz pašeračky Terezy Hlůškové z Pákistánu do vězení u nás?

hlasovalo: 9767 lidí
Je správné, aby se český stát snažil dostat Hlůškovou do České republiky, kde by si trest odseděla? V Pákistánu ji totiž čeká dost drsná přeplněná věznice, kde se nejspíš s nikým nepářou. Zda by stát měl vyvinout úsilí i za cenu nákladů pro českou diplomacii, jsme se zeptali českých politků.

Prezident republiky Miloš Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že s ní určitě bude v kontaktu český konzulát, nicméně Česká republika nemá s Pákistánem uzavřenou smlouvu, na jejímž základě je možné vydat odsouzeného občana, aby si trest odseděl doma.

“Určitě náš konzulát s ní bude mít pravidelný kontakt. Nevím teď, jestli máme s Pákistánem dohodu o extradici, myslím, že ani nemáme. Takže můžeme o to sice požádat, ale vzhledem k charakteru tohoto trestného činu mám silné pochybnosti, zda by tato žádost byla uspokojivě vyřešena,” sdělil nám prezident.

Podle čestného šéfa TOP 09, poslance a exministra zahraničí Karla Schwarzenberga by se měl stát snažit dostat oba dva domů. 

“Nevím, jestli panu Saganovi byla jasná právní situace ve Francii. Slečna Hlůšková spáchala bezpochyby zločin, ale mně se zdá, díky mimořádné hlouposti. Jedna z nezčetných českých holek, kterým namluvili, že kurvením budou bez práce bohaté. Netuší, že tím se dostanou do víru, který je vždy stáhne ke dnu. Ale i ohromující pitomost není zlá vůle a stačilo by, aby si to odseděla doma,” řekl nám Schwarzenberg.

Předseda KSČM a první místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip zastává názor, že stát se má o své občany starat, i když jsou v nesnázích a v problémech v zahraničí. “Jde ale také o princip reciprocity a tedy dohody o vzájemné spolupráci států na mezinárodní úrovni. Myslím, že současná situace v Pákistánu umožňuje takovou spolupráci a pokud jde o Francii, tak by to mělo být v EU standardní a justiční spolupráce tady fungovat musí, nebo nemá celý projekt EU pro občana smysl,” uvedl Filip.

Europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL, který se aktivně angažuje v případu Jiřího Sagana, upozorňuje, že se jedná o zcela odlišné případy. 

“Podle mě ty dva příběhy nelze srovnávat. Zatímco Jiří Sagan je obětí pašeráckého byznysu a jsem přesvědčený o jeho nevině, u Terezy Hlůškové ten pocit nemám. U obou bychom měli bojovat za to, abychom je dostali do České republiky a u Jiřího Sagana bychom měli bojovat i za zrušení trestu! Ten je u něj naprosto nesmyslný,” řekl pro ParlamentníListy.cz Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Podle šéfa SPD a místopředsedy sněmovny Tomia Okamury by všeobecně řečeno republika samozřejmě měla umět poskytnout pomoc svým občanům. “K debatě je, zda poskytovat pomoc zcela nepochybným drogovým dealerům, jakkoli jsou blond. Co se týče řidiče pana Sagana, vláda trestuhodně zaspala. Já osobně jsem ve sněmovně veřejně naléhal na vládu, abychom panu Saganovi pomohli. Česká republika musí svým občanům pomoci při hledání a nalézání spravedlnosti - v průběhu každého soudního procesu by ČR měla udělat maximum, aby náš občan byl souzen spravedlivě a nestal se obětí justiční zvůle,” dodal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

“Česká republika musí stát za svými občany! Ať jsou dobří nebo ne, stále jsou to čeští občané,” konstatoval stručně místopředseda poslanců KSČM Leo Luzar.

Senátor Jaroslav Doubrava zdůrazňuje, že případy není možné porovnávat. “Ta dáma musela vědět, co v kufru veze. Vybavte si její vyjadřování po zadržení! Investovat ne zrovna malé prostředky do jejího přemístění do republiky? Proč? Kolik životů by devět kilogramů drogy zničilo jen proto, aby si ona přišla k penězům. Prostě věděla, co dělá, věděla, jaké to může mít následky, a přesto to udělala. Shrnu-li to, pak nemohu souhlasit s tím, aby se finance za její případné přemístění vydávaly,” má jasno senátor za Severočechy.cz.

“S řidičem Saganem to je jiná situace. Víme z nesčetných důkazů, jakým způsobem se ty „chudinky“ vybavené špičkovou elektronikou a asi i nemalými finančními prostředky do Evropy dostávaly. Z těch důkazů víme, že řidiče ohrožovaly na životech a dokonce je o ně i připravily. Víme, že řidiči byli v podstatě bezmocní. A v takové situaci byl i náš řidič. Řidiče státy postihovaly jako zločince, ale pravé zločince nejen tolerovaly, ale připravovaly jim fešácké podmínky pro žití v Evropě. V případě řidiče Sagana jsem plně pro to, abychom udělali vše možné i nemožné pro jeho návrat domů. Ne do vězení, ale domů,” řekl Doubrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…