"Král gaunerů" Standa Gross: Klídek skončil, svlékají ho do naha

28.02.2012 11:09

Deník Blesk se opět obul do někdejšího premiéra Stanislava Grosse. Záminkou k tomu mu bylo zjištění, že Gross se konečně stěhuje do svého nového a navíc nezvykle velkého domu, který si nechal postavit v pražském Slivenci. Spolu s tím se v bulvárním deníku objevila informace, že Grossovi prodávají barrandovský byt s bazénem. Proto list zároveň otiskl "album fotografií" s Grossem právě z Barrandova a připomíná i Grossovy aféry, jež ho údajně obohatily. S tím ale nesouhlasí Jiří Paroubek. Grosse se nepřímo zastal: Prý jen nezvládl komunikaci.

"Král gaunerů" Standa Gross: Klídek skončil, svlékají ho do naha
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stanislav Gross

Stanislav Gross, který myje nádobí, Gross se stavební vrtačkou v ruce, Šárka Grossová s jednou z dcer v koupelně – taková je přehlídka fotek, které zveřejnil Blesk k článku nazvaném „Gross vyklízí ´křišťálově čistý´ byt".

Deník připomenul byt expremiéra na Barrandově proto, že je pro samotného Grosse „srdeční“ záležitostí. „Skončil kvůli němu ve vysoké politice, protože neuměl vysvětlit, kde vzal miliony na jeho pořízení. Z politiky se musel klidit. Ale dnes je kvůli zázračnému zbohatnutí na akciích z vyučeného mašinfíry multimilionář s obří vilou ve Slivenci,“ uvedl pak k tomu deník.

Fotograf Blesku si navíc včera stoupnul poblíž stěhováků, kteří přemisťovali věci z Barrandova do Slivence. Gross se totiž právě včera stěhoval do své superluxusní nové vily. „Stěhováci nosili koloběžky, deštníky, krabice…,“ napsal pak k tomu list.

Také připomenul, že Gross je vlastně vítězem čtenářské ankety Blesku o největšího gaunera Česka a že jeho druhé zázračné zbohatnutí, tentokrát z akcií, spolkla i policie. Sám Blesk nazývá Grosse hned na titulní straně úterního vydání deníku "králem gaunerů".

Byt na Barrandově si možná pár nechá

„Grossovi prodávají barrandovský byt s bazénem. Taková informace teď pronikla na veřejnost a Blesk se začal pídit po podrobnostech. Samotný politik ani jeho manželka Šárka nechtěli ale na dotazy odpovědět. Jejich známý, který včera dohlížel na stěhování, ale Blesku řekl: Nemyslím, že ho prodávají. Víc se o tom ale nechci bavit,“ dodal na konec článku bulvár.

Závěrem připomenul, že vůbec poprvé se informace, že se Grossovi chtějí zbavit barrandovské nemovitosti, objevila vloni v červenci. Tehdy údajně chtěli za byt o velikosti 4+1 s bazénem devět a půl milionu.

Na předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD) článek sice působí rozporuplně, ovšem na druhou stranu se nediví, že Blesk takové záležitosti kolem expremiéra stále připomíná. Případ Grosse – ať již kolem nákupu bytu na Barrandově, anebo kolem nákupu a prodeje akcií – by se rozhodně měl vyšetřit.

Štěch: Sociální demokraté nic nezametají

„Každá věc má být dotažená do toho nejdůslednějšího konce a vyšetřena po právu. A pokud tam jsou důvody pro obžalobu, tak má být učiněna. Navíc v době, kdy se to u toho Grosse šetřilo, tak se domnívám, že v čele resortu vnitra nebyl nikdo, kdo by byl ze sociální demokracie. Proto předpokládám, že nikdo etické překážky nemohl stavět a že nikdo politický tlak, aby se to zametlo, tak ani nečinil,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Štěch.  

Dle jeho úsudku není možné ani podsouvat ČSSD to, že by současné jeho vedení mohlo nějakým způsobem nyní činit tlak, aby byli lidé ze sociální demokracie nějak chráněni před orgány činnými v trestním řízení. „Já patřím mezi ty, kterým je jedno, kdo odkud je, ale myslím si: ať je vše šetřeno padni komu padni. O to víc mi vadí, že některé živé kauzy dneška nejsou šetřeny a končí na státním zastupitelství. Víte, ty kauzy PromoPro, Pandury, Cassy, pražská doprava, Drobil – tak vždy se k tomu dá protipól jen Gross a to je neměřitelné, neboť to je vždy deset kauz a na druhé straně tato jedna kauza. Ať to tedy dotáhnou do konce, ať to přešetří. Ať není Gross stále ten, kdo je dávaný jako špatný vzor, že jsou všichni – tedy i ze sociální demokracie  - stejní,“ dodal Štěch.

Paroubek: Vždyť mohl říci, že si byt pořídil z náhrad, jako Sobotka

Nástupce Grosse v křesle předsedy vlády Jiří Paroubek (dříve ČSSD, dnes NS-LEV 21) pak ParlamentnímListům.cz připomněl, že o Grossovi psal také ve svých pamětech.

„Pokud jde o tu záležitost bytu Stanislava Grosse, já jsem o tomto případu hovořil i ve svých pamětech. Já si ale myslím, že to byla u něj jen nezvládnutá komunikace. Tak jako řada jiných českých politiků včetně Bohuslava Sobotky, tak mohl klidně argumentovat tím, že ty peníze, co potřeboval na ten byt na Barrandově, tak si je pořídil z poslaneckých náhrad,“ poznamenal k tomu překvapivě Paroubek.

„Asi dvakrát byla ta záležitost kolem operace s akciemi policií prověřována a dvakrát bylo vyšetřování zastaveno, tak si myslím, že Blesk v tom nemá pravdu,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…