„Měla jste říct něco jiného!“ Ztrapňování Pekarové v čele Sněmovny. Nejdříve Vondráček, pak nastoupil Okamura

13.01.2022 18:49

Poslanci se dnes večer opět vrátili k přerušenému jednání o důvěře vládě Petra Fialy (ODS). Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová schůzi dnes znovu zahájila v 18:00 hodin a už v samém úvodu dostávala rady od bývalých členů vedení Sněmovny Tomia Okamury (SPD) a Radka Vondráčka (ANO), jak se správně vede schůze.

„Měla jste říct něco jiného!“ Ztrapňování Pekarové v čele Sněmovny. Nejdříve Vondráček, pak nastoupil Okamura
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Jednání Poslanecké sněmovny ČR.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamovu (TOP 09) prosila poslance v sále, aby se utišili a mohla opět zahájit jednání přerušeného bodu, kterým je žádost vlády o vyslovení důvěry.

Včerejší schůze k důvěře vládě byla přerušena dnes krátce po 7. hodině ráno. Vynutilo si to opoziční hnutí SPD Tomia Okamury s tím, aby nejdříve proběhla mimořádná schůze k okolnostem financování hnutí STAN.

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný úvodem večerního obnoveného jednání přišel s procedurálním návrhem. „Nechal bych rád odhlasovat jménem pěti poslaneckých klubů ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN A Pirátů, že budeme o bodu vyslovení důvěry vládě jednat a hlasovat po 19., 21., 23., i po 2., 4. nebo 6. ranní hodině,“ žádal.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová na jeho návrh vyzvala poslance k bezprostřednímu hlasování k tomu procedurálnímu návrhu.

U pultíku Výborného ale urychleně vystřídal opoziční poslanec Radek Vondráček (ANO), aby k proceduře samotné řekl Pekarové Adamové pár slov. „Abychom to hlasovali správně, není to zákon, není to mezinárodní smlouva, jednacího dne můžeme využít do jednadvacáté hodiny, tak hlasujme po jednadvacáté hodině. Jo? Ať to máme správně,“ radil Pekarové Adamové bývalý předseda Poslanecké sněmovny.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny přikyvovala hlavou s tím, že s jeho slovy souhlasí: „Naprosto se s nimi ztotožňuji... Je to opravdu tak, nejedná se o zákon,“ dala mu za pravdu a následně si poslanci odhlasovali, že se bude jednat a hlasovat i po 21. hodině.

Pořádně jí ale o pár vteřin později vyčinil Tomio Okamura, který se do rozpravy hlásil s přednostním právem: „Já jsem se před chvíli díval na tu procediálku a tam jste měla říct větu, že zahajujete přerušený bod, kde jsme přerušili rozpravu a byl jsem připravený vystoupit,“ zdůraznil Okamura, že schůze měla začít tam, kde skončila, když měl poslední slovo.

„Měl jste poslouchat, to zaznělo z mých úst, zaznělo to přesně, jak říkáte, pane předsedo,“ hájila se Pekarová Adamová s tím, že poslanec nebyl dostatečně pozorný. Okamura jí pak napomenul, že přes její roušku, kterou má na ústech, to asi není vůbec slyšet.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…