„Míra vzteku a na*ranosti už nejen u mě přetéká jak vodopád!“ ČSSD na pokraji vzpoury, Chovanče a Sobotko. Naslouchali jsme a situace je takováto

19.12.2017 4:41

Sociální demokracie prý míří v propasti ještě hlouběji, než se myslelo. Některým členům ČSSD začíná silně vadit přístup hlavních tváří strany k práci. Zvláště úřadující šéf strany Milan Chovanec a bývalý premiér Bohuslav Sobotka prý vyloženě kašlou na docházku do Sněmovny. Informace a obecné rozezlení redakci potvrdili tři významní sociální demokraté.

„Míra vzteku a na*ranosti už nejen u mě přetéká jak vodopád!“ ČSSD na pokraji vzpoury, Chovanče a Sobotko. Naslouchali jsme a situace je takováto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka

Za dva měsíce by sociální demokracie měla mít nové vedení. Mimořádný a pouze jednodenní sjezd je svolán na 18. února do Hradce Králové. Přestože se rozhodování o novém stranickém vedení blíží, mezi straníky vůbec není jasno, kdo partaj povede.

Anketa

Která země střední Evropy má nyní nejlepší vládu?

20%
3%
70%
hlasovalo: 10365 lidí

Naopak je ČSSD rozhádaná, rozdělená na několik křídel a některé poslance a další funkcionáře štve, že jak bývalý předseda Sobotka, tak současný úřadující šéf Milan Chovanec prakticky nechodí do Sněmovny.

„Oni totálně ignorují poslanecký klub, Sobotka se tady před týdnem ukázal jen jednou a za chvíli zas byl pryč. Chovanec ještě horší, jeho docházka je prakticky nulová,“ sdělil redakci ParlamentníchListů.cz pod podmínkou anonymity významný politik ČSSD.

Z důvodu ochrany zdroje nebudeme prozrazovat ani to, zda se jedná o muže či ženu. Tyto informace následně potvrdili další dva členové strany.

Docházku a hlavně účast na hlasování můžete nejlépe vidět na níže uvedených screenech sněmovních profilů Milana Chovance a Bohuslava Sobotky. Ani jeden z nich se od říjnových voleb nezapojil do žádné rozpravy, na svých sněmovních projevech mají v kolonkách „Řeč ve Sněmovně“ prázdno.

Poslanecký klub ČSSD má pouze patnáct členů a bez časté účasti těchto dvou se ve sněmovních chodbách a sále nejčastěji pohybovalo kolem třinácti lidí. Zdaleka ne všichni totiž svou sněmovní práci takto „flákají“. Sociálnědemokratičtí poslanci Jan Chvojka, Kateřina Valachová, Jaroslav Foldyna, Alena Gajdůšková či Roman Onderka měli dosud stoprocentní účast. Často je také ve Sněmovně možné zahlédnout Jana Birkeho, místopředsedu klubu.

„Nevím, co mají důležitějšího na práci. Strana je v rozkladu, jsme jako nikým neřízený spolek mezi sebou válčících kmenů. Přitom máme ve Sněmovně pár lidí, v průzkumech kolem pěti procent, na krku stamilionové dluhy, k zaměstnancům vlastních aparátů se chováme hůř než ke kusu hadru a oni si dál někde tančí, jako by se nechumelilo. Míra vzteku a na*ranosti už nejen u mě přetéká jak vodopád!“ dodal zdroj redakce.

Vedení prý navíc svým členům říká, že strana žádné vážné dluhy nemá a všechno se zvládne. I to prý bylo jedním z témat na listopadovém předsednictvu, což je početný širší stranický orgán ČSSD.

Nového šéfa budou vybírat delegáti na únorovém mimořádném sjezdu. Ten se bude konat, jak jsme už zmínili v úvodu, v Hradci Králové v kulturním domě Střelnice. Na stejném místě v listopadu zasedal Ústřední výkonný výbor strany.

Proč se sociální demokraté na jednání ve velkém počtu přesouvají na východ Čech? Důvod je prostý. Peníze. Zmíněný „kulturák“ Střelnice v Hradci Králové je totiž ve vlastnictví ČSSD a strana díky tomu výrazně ušetří za pronájem oproti minulosti, kdy sjezdy pořádala v luxusních konferenčních prostorách nebo hotelech.

O sporech a hádkách uvnitř ČSSD jsme psali už minulý týden (více ZDE). V pondělí ParlamentníListy.cz přinesly exkluzivní materiál mapující snahy o možné zapojení ČSSD do vlády Andreje Babiše, které nabraly dost nečekaný směr (podrobnosti ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…