"Nepracující rodiny u nás dostávají jen na bydlení 12 tisíc, pracující lidé žijí z ruky do huby!" Tak mluví před volbami Foldyna. Špičkám ČSSD pak ohledně uprchlíků radí...

11.08.2016 15:58

ANKETA „Nepracující rodiny v severočeském kraji dostávají jen na bydlení 12 tisíc a lidé, kteří denně poctivě makají, žijí z ruky do huby – a nemají zdaleka takové příjmy,“ prohlašuje k volební kampani sociální demokracie k blížícím se krajským a senátním volbám poslanec Jaroslav Foldyna. Jeho kolegové, například bývalý místopředseda vlády a senátor Zdeněk Škromach, poslanec Stanislav Huml nebo bývalý odborářský předák Jaroslav Zavadil omlouvají premiéra za příliš korektní rétoriku ohledně uprchlických kvót a migrační krize.

"Nepracující rodiny u nás dostávají jen na bydlení 12 tisíc, pracující lidé žijí z ruky do huby!" Tak mluví před volbami Foldyna. Špičkám ČSSD pak ohledně uprchlíků radí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka ČSSD

Krajské a senátní volby odstartují už za necelé dva měsíce. Dva největší rivalové na české politické scéně – hnutí ANO a ČSSD – se ale v „boji“ o přízeň voličů chovají dost odlišně. Zatímco Andrej Babiš, lídr svého hnutí, které v průzkumech volebních preferencí zatím mírně vede, objíždí už více měsíců všechny regiony v republice, sociální demokracie chce spustit svoji kampaň až na přelomu srpna a září. Také podle názorů některých komentátorů socialistům nyní moc nepřispívá ani příliš „korektní“ postoj k uprchlickým kvótám jejich předsedy a českého premiéra Bohuslava Sobotky. Jak hodnotí svoji kampaň k blížícím se volbám a zda souhlasí s postojem svých stranických špiček k některým ožehavým politickým tématům, jsme se zeptali několika známých tváří z ČSSD.       

Velmi agilní poslanec a místopředseda hospodářského výboru Jaroslav Foldyna je s přípravami na kampaň spokojený, ale uvítal by v některých evropských otázkách poněkud odvážnější postoje ve vedení své strany: „Já si myslím, že kampaň máme dobře rozjetou a zvláště k té krajské patří především regionální témata. Musel jsem se smát, když jsem viděl u nás v Ústeckém kraji billboard Úsvitu – Národní koalice s heslem zastavíme migraci. V regionech je to o něčem jiném, především o místních problémech. Já se chci například věnovat nespravedlivé sociální politice, kdy některé nepracující rodiny u nás v severočeském kraji dostávají jen na bydlení 12 tisíc a lidé, kteří denně poctivě makají, žijí z ruky do huby – a nemají takové příjmy. Nebo bych chtěl snížit lidem náklady na dopravu, odvody podnikatelům, ať k nám přitáhneme více firem, a vznikne tak větší počet pracovních míst,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz ústecký politik Foldyna a ještě doplnil: „Nejlepší vizitkou našich sociálnědemokratických politiků je nynější stav české ekonomiky, který nebyl za posledních 20 let lepší. Souhlasím ale s tím, že by se naši špičkoví lídři měli razantněji vyjadřovat k ožehavým celosvětovým problémům, jako je například migrace. Líbí se mi rétorika našich sousedů z postkomunistických zemí, hlavně od Slováků a od Maďarů. Naše vláda by měla prezentovat stejně tvrdou politiku jako slovenský premiér Fico. A také otevřeně říct, kdo za tu současnou situaci může. Tedy Spojené státy, které rozbily Irák a Libyi, a třeba i Clintonová, jež pomáhala „založit“ Muslimské bratrstvo. No a také Evropská unie, jež je vůči migrační politice absolutně impotentní.“

Také díky rétorice ministra Chovance nemáme s migranty problém

Poslanec Stanislav Huml si myslí, že v krajích už kandidáti na hejtmanské posty rozjeli svoje akce, pouze o nich není tolik slyšet jako o mítincích ANO, které často zveřejňují Babišovy noviny. „My máme na rozdíl od jiných stran limitované finance a například dlouhodobý pronájem billboardů si nemůžeme dovolit, ale určitě bychom měli už v posledním srpnovém týdnu začít něco dělat. Vyvíjet nějakou velkou snahu směrem ke krajským a senátním volbám už od května se mně ale zdá být dost zbytečné. Nicméně naši poslanci, senátoři i hejtmani už často pořádají různé mítinky, jenže není o nich tolik slyšet jako například o těch Babišových, jelikož ten má k dispozici svoje média, která to dokážou daleko víc propagovat. Ohledně postoje k migrační krizi si myslím, že má dost našich politiků rozumný názor a například i díky rétorice ministra Chovance nejsou uprchlíci v naší zemi žádným problémem. Pan premiér Sobotka je velmi slušný a korektní člověk, a to se dnes zrovna moc nenosí. Možná, že by ale měl ohledně postojů k migrační krizi někdy více vážit svoje slova,“ uvedl.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Oblíbený český herec, dlouhodobý poslanec za ČSSD a bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák je zase přesvědčený, že sociální demokracie v předvolební kampani něčím překvapí. „Naše strana má určitě tajný plán k volbám, který se ani my poslanci předem nedozvíme, ale něco zajímavého zřejmě chystá. Na druhé straně si myslím, že lidé nejsou hloupí a řada z nich už je rozhodnuta, koho bude volit. Je ale pravdou, že na ty zatím nerozhodnuté může mít nějaká delší nápaditá kampaň jako třeba od Andreje Babiše zásadní vliv. Nejdůležitější je pro tuto nerozhodnutou část veřejnosti posledních 14 dní před volbami, a to jistě už budeme mít kampaň dobře rozběhnutou,“ informoval pro ParlamentníListy.cz divadelník a politik Jandák.

„Co se týká prohlášení ohledně citlivých politických témat, jako jsou například kvóty, tak to jsme v Parlamentu jasně řekli, že chceme, ať o tom hlasuje Sněmovna. Tak zásadní a důležitou záležitost, která bude mít dopad na řadu dalších let, nemůže schvalovat jen vláda. Ta bude jako všechny ostatní před ní stejně za chvíli zapomenuta. To bychom měli rozhodovat my, protože nás lidé přímo zvolili,“ dodal k tomu.

Prázdná hesla na billboardech nic nevyřeší

Bývalý odborářský předák a poslanec Jaroslav Zavadil zastává názor, že lidé budou dávat přednost stranám podle toho, co jejich politikové v minulosti dokázali. Také poukázal na nesnadnou roli premiéra, jehož prohlášení mají vždy i významný zahraniční dopad: „Já nejsem především příznivcem nějakých bouřlivých předvolebních kampaní. Politika by měla být o činech, a nikoli o slovech. Buď ti naši lidé odvedli v regionech dobrou práci a lidé to ocení, anebo ji neodvedli, a pak budou sklízet kritiku. Je pravda, že o jiných stranách je víc slyšet, ale platí, co jsem řekl, nějaká prázdná hesla na billboardech nic moc nevyřeší. Babiš bude mít asi plakáty na každém rohu,“ řekl Zavadil.

Ohledně různých prohlášení před volbami k preferovaným a lidmi sledovaným záležitostem si pak myslí, že to má premiér vždy velmi těžké. „Jeho slova mají totiž i mezinárodní význam, a tak si musí dávat dobrý pozor, a to ještě daleko více než náš pan prezident. Já si klidně mohu veřejně prohlásit, že jsem zásadně proti uprchlickým kvótám a nelegální migraci, protože v jiných zemích jsou s tím jen problémy, ale to si už nemůže dovolit Bohuslav Sobotka, musí vystupovat daleko diplomatičtěji,“ sdělil ParlamentnímListům.cz pražský politik.

Kdo nepřijde k volbám, ať si potom nestěžuje

Někdejší místopředseda vlády a nynější senátor Zdeněk Škromach klade především důraz na voličskou účast a vyzývá veřejnost, aby určitě nezůstávala doma.
„Myslím si, že naši kandidáti do krajských i senátních voleb už dost intenzívně pracují ve svých regionech i volebních obvodech. To se týká i mne, určitě jste slyšeli o mých hovorech od bazénku. Samozřejmě, jak bude kampaň každé z politických stran nákladná, rozhodují její finanční možnosti. Například billboardy jsou dost drahou záležitostí, ale myslím si, že v závěru kampaně udělají naši lidé možné maximum, abychom uspěli, a na to budou směřovat později i dostupné prostředky. Zvláště naši členové vlády musí být opatrnější k různým prohlášením, protože ta pak mají i zahraniční dopad. Každý musí hledat ten nejvhodnější způsob, jak straně prospět. Hodně důležitým faktorem bude tak volební účast, k tomu bychom měli vyzývat veřejnost. Lidé si musí uvědomit, že je potřeba přijít k urnám, protože pak jim pozdější kritika poměrů už nepomůže,“ prohlásil Zdeněk Škromach. 

Předseda ústavně-právního výboru Sněmovny a poslanec Jeroným Tejc se nechtěl k přípravě volební kampaně blíže vyjadřovat. Jen konstatoval, že o její úspěšnosti rozhodnou až výsledky nastávajících voleb. Za to předseda rozpočtového výboru Parlamentu ČR a poslanec Václav Votava považuje přípravy na krajské a senátní volby za naprosto dostatečné, a to i proto, že si myslí o ČSSD, že je už velmi dobře zavedenou politickou stranou. „Naše kampaně v jednotlivých krajích i v celé republice jsou zcela v pořádku. Není to určitě jen o počtech billboardů. Prohlášení k některým citlivým tématům, jako je migrace, ke krajským volbám ani nepatří, kdo si to myslí, nepochopil, o čem vůbec krajské volby jsou. No a těch senátních se to sice týká, ale lidé by se neměli nechat nějakými katastrofickými vizemi zbytečně zastrašit. To říkám s vědomím, i když chápu, že některá bezpečnostní rizika se samozřejmě nemohou podceňovat. Naše kampaň je solidně připravená a my nepotřebujeme už několik měsíců dopředu objíždět celou republiku jako třeba hnutí ANO, které není v naší společnosti ještě tak dobře zavedené jako sociální demokracie,“ dodal závěrem pro ParlamentníListy.cz Václav Votava.          

           
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…