Nový ,,Úsvit" bez Okamury, zato podle Marine Le Penové. Víme, jak bude vypadat. Budete překvapeni

11.02.2015 15:02

Politický střed po vzoru Národní fronty Francie by mohl být směr pro novou politickou stranu poslanců Úsvitu, kteří prý s Okamurou stále počítají. Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřili také k otázkám obnovení trestu smrti nebo zákazu potratů, které má v programu Marine Le Penová. Dokáží si už představit i konkrétní budoucí pozici Tomia Okamury v novém politickém subjektu.

 Nový ,,Úsvit" bez Okamury, zato podle Marine Le Penové. Víme, jak bude vypadat. Budete překvapeni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na základně poslaneckého klubu Úsvitu vznikne nová strana a vstoupí do ní drtivá většina poslanců tohoto hnutí. Vzorem nové strany bude Marine Le Pen

Anketa

Který český ministr spravedlnosti byl NEJHORŠÍ? A to nejen v rámci výkonu funkce ministra, ale celkově svým ,,životem a dílem"?

hlasovalo: 12789 lidí

Čím okouzlila poslance Úsvitu dáma, která chce „strhnout bruselskou zeď“? Jako inspiraci si pro vznik nového politického subjektu chtějí vzít poslanci Úsvitu Národní frontu Francie v čele s Marine Le Penovou. Zároveň zdůrazňují, že nechtějí uhýbat ze základních programových bodů Úsvitu a od přímé demokracie. „Je nám blízká ochrana národních zájmů, kultury, systému, protože Francie je kolébkou demokracie v Evropě. Národní fronta prošla obrovským vývojem a z ultra strany se stala umírněnou středovou stranou, která hájí národní zájmy,“ vysvětlil předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch. Národní fronta bývá ovšem označována za ultrapravici. I když poslanci vyjadřovali své znepokojení nad tím, že jsou prý považováni za členy rasistického nebo xenofobního hnutí, nemají dojem, že míří „z bláta do louže“. „Mám obavu, že kde se objeví slovo národní, už se k tomu začne přistupovat jako k něčemu extrémnímu. Nemyslím si, že je cokoli extrémního na větě: ‚Jsem hrdý na to, že jsem Čech, a na to, že se chci postavit za české národní zájmy‘,“ vysvětlil poslanec Petr Adam. „Strana Marine Le Penové se snaží vytvořit celoevropskou frakci, která je velmi zajímavá. Jejich program je středově konzervativní. Pro mě je nutnost vzniku středového programu,“ dodal s tím, že jde pouze o inspiraci.

Adam: „Federalizace škodí. Na tom není nic ultrapravicového“

Poslanec Petr Adam také kritizuje to, že většina zákonů, které se v ČR přijímají, jsou přepisy materiálů z Evropské unie. „Federalizace škodí a jsem přesvědčený, že to není správná cesta, ale na tom není nic ultrapravicového. Dnes je samozřejmě každý, kdo vystoupí proti euronadšenectví, hned označován za extremistu. Tak to není. Mohu být proti Evropské unii a přitom být politicky na středu,“ uvedl Adam, který zároveň varuje před přijímáním eura a vyzývá ke hledání cest k nezávislé ekonomice s napojením na ostatní země. „Národní měny mají stále své místo. A vystupování z Evropské unie? Já si myslím, že Česká republika společně s dalšími malými zeměmi má povstat a vytvořit protiváhu eurobyrokracii,“ popsal Adam, který se domnívá, že neflexibilita EU se musí změnit. „Představuji si to na půdě Evropského parlamentu. Jsme svědky nástupu euroskeptických struktur. Jsou označováni za pomatence a blázny, ale já si to např. o Nigelu Faragovi nemyslím,“ dodal.

Černoch: Sankce proti Rusku poškozují zájmy českých podnikatelů

S Marine Le Penovou se shoduje Marek Černoch také v otázce škodlivosti sankcí vůči Rusku. Předsedkyně Národní fronty se například vyjádřila, že nechápe, proč Evropská unie vyhlásila Rusku studenou válku, a na kongresu v Lyonu podle AFP prohlásila: „Naše Evropa sahá od Atlantiku po Ural, ne z Washingtonu po Brusel.“„Sankce poškozují zájmy českých podnikatelů, exportérů, dotýká se to v návaznosti i pracovních míst. Jsem pro mírová řešení. Nedá se překreslovat mapa Evropy, ale sankce se začnou dotýkat občanů ČR a to docela citelně,“ říká Černoch, který v programu nového subjektu počítá také se snížením daní stejně jako Národní fronta. „Když zvýšíte daně, nevyberete více. Pokud je snížíte, lidé mají menší tendence nařízení obcházet a využívat kliček,“ podotkl Černoch.

Černoch: Byl bych pro zavedení trestu smrti, ale vím, že je to neprůchodné

A trest smrti? V programu Národní fronty najdeme tezi: Obnovení trestu smrti, zejména pro teroristy, vrahy a překupníky drog. „Všeobecně si myslím, že by měl v nejzávažnějších případech být. Samozřejmě by muselo být vše na maximum ošetřeno, aby nedocházelo k justičním omylům,“ uvedl Černoch. „Bohužel jsou trestné činy, například vražda dítěte, které jsou neospravedlnitelné. Při těch nejhorších zločinech a za podmínek, aby nedocházelo k justičním omylům, bych byl pro zavedení trestu smrti, ale vím, že v současné době je to neprůchodné,“ dodal. Jeho kolega Adam reagoval takto. „Jak člověk stárne, stává se rozumnějším a rozvážnějším. V tuto chvíli nejsem příznivcem trestu smrti,“ řekl Adam s tím, že by ovšem přivítal zpřísnění trestů pro nejhorší zločiny, a zároveň podrobil kritice současný vězeňský styl, který je podle něj příliš mírný.

Černoch: Pokud je už život počat, měl by být respektován

Národní fronta prosazuje konzervativní hodnoty a k nim patří také zákaz potratů. Karel Černoch v souvislosti s tímto tématem uvedl, že respektuje rodinnou politiku, a kritizoval současný stav morálky ve společnosti. Zdůraznil nutnost klasických hodnot. „Nejsem pro potraty. Ve chvíli, kdy se má narodit dítě, tak by se měl člověk o ně starat. Chápu ovšem, že někdy jiná možnost, než je potrat, neexistuje. Měla by být ale velká pozornost věnována prevenci nechtěného těhotenství. Pokud je už život počat, tak by měl být respektován na nejvyšší možnou míru,“ vysvětlil, ale zcela konkrétní stanovisko nepadlo.

Adam: nelze odmítat náboženství, které je prezentováno 1,7 miliardami lidí

Poslanec Adam odmítá rychlá řešení. V otázce islámu zastává tento názor: „Každá složitá problematika nemá jednoduchá řešení. Zaznamenali jsme je v minulosti, byla špatná, krutá a takhle se v 21. století chovat nemáme. Problém islámu a přistěhovalectví, tak jak ho prezentuje Tomio, je všechno dohromady: islám, radikální islám, imigrace a ilegální imigrace. To jsou ale čtyři problémy,“ uvedl Adam. „Je potřeba zabránit ilegální imigraci, nastavit tvrdá imigrační kritéria do České republiky tak, aby každý, kdo sem přijede, dodržoval naše pravidla. Musíme hájit národní zájmy, ale nikdy se nemůžeme stavět proti náboženství, které je prezentováno na světě 1,7 miliardami lidí a říkat, že je celé špatné. Pan Konvička, se kterým se pan Okamura ztotožňuje, například říká, že islám potlačuje práva žen, a já říkám, že Indonésie a Malajsie jsou země, kde je islám a tyto země mají ženy ve vedení státu ve větší míře než my,“ dodal Adam, který kritizuje rychlá řešení: „Jinak se dostáváme do rétoriky lidí z minulého století a s tím se nesmířím. Procestoval jsem celý svět a pracoval s lidmi všech barev.“

Černoch k Okamurovi: „Respektuji ho, vážím si ho a osobně ho mám rád“

Název pro nové uskupení zatím poslanci nemají. „Není to žádný projekt, je to spíše vize a stále počítám s tím, že nakonec opadnou emoce a vytvoříme stranu společně s Úsvitem způsobem, se kterým dřív už přišel Tomio Okamura. Respektuji ho, vážím si ho a osobně ho mám rád,“ uvedl Černoch. Představa fungování nového subjektu je, že Úsvit se integruje a dojde k vytvoření nové politické strany, k níž se pak přidají další hnutí. „Kdo bude předseda, o tom se nedá teď vůbec mluvit. Jsou nějaké nominace a v demokratické straně vše funguje demokraticky,“ dodal Černoch a zároveň upozornil: „Úsvit je z části i mé dítě. Nikdo nikam nepřebíhá, to je hloupost. Nevím, jestli poslance někdo loví, je to určitá taktika, ale o tom se nikdo nebavil a nikdo toto neřeší. Jsme v Úsvitu, jsme v klubu hnutí Úsvit a nová vize měla být platformou proto, abychom mohli začít budovat novou členskou základnu, protože nám zmizelo 80 % příznivců.“ Poslanec Adam by viděl budoucí místo Tomia Okamury takto: „Stejná pozice, jakou má Petr Gazdík v kooptované struktuře TOP 09 Starostové. To je fungující model. S hnutím Úsvit počítám, je to pokus o záchranu, nic jiného.“

Marine Le Penová sbírá voliče, půjde i do prezidentských voleb

Pod vedením Marine Le Penové se FN distancovala od rasismu. Nyní hlásá politiku silného státu podporujícího sociální zabezpečení, který má být určen pouze „pravým Francouzům“ a chránit je před globalizací a před „islamizací“ Francie. V programu najdeme kromě zmiňovaných tezí návrat k tradičním hodnotám, omezení imigrace, větší nezávislost na Evropské unii, stanovení tarifů nebo jiná ochranářská opatření před levným dovozem, zrušení dvojího občanství nebo zastavení výstavby mešit. Nacionalistická Národní fronta Marine Le Penové loni vyhrála ve Francii eurovolby a získala historický úspěch se ziskem 26 procent. Marine Le Penová nazvala Evropskou unii „totalitní organizací“ a členství Francie v ní „otroctvím.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…