Opozice má mít prostor v obecním tisku? To odložíme na únor, vybídl Stanjura

04.12.2012 19:24

Opoziční zastupitelé si budou muset ještě počkat na uzákonění práva publikovat v obecních novinách. Schvalování příslušné novely tiskového zákona dnes sněmovna odložila až na únorové zasedání. Bylo to na prosbu šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury. Podle něj se totiž musí znění novely ještě upravit.

 Opozice má mít prostor v obecním tisku? To odložíme na únor, vybídl Stanjura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Novela tiskového zákona má stanovit, že všichni členové zastupitelstva budou muset dostat přiměřený prostor pro publikování svých názorů v radničním periodiku. Pokud opozice prostor přesto nedostane, bude mít vydavatel povinnost zajistit institut "doplňující informace". Členové zastupitelstva tak budou mít právo na dodatečné uveřejnění požadovaného sdělení, uvedla ČTK ze znění normy.

Obecní noviny totiž prý často netisknou kritické příspěvky zastupitelů a čtenářů, což je i podle ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09) škoda. Norma má právě toto napravit, čímž se prý zároveň sníží i riziko korupčního prostředí.

„Sice chápu motivy těch, kteří po tom zákonu volají, a těch, kteří ho zpracovali, nicméně si myslím, že tuhle věc mají řešit voliči," uvedl Stanjura. Podle něj dikce zákona pouze umožní, že opozice bude mít v místním periodiku stejný prostor jako radniční koalice.

„Spolu s 15 fotografiemi starosty by tak bylo v otištěno dalších 15 fotografií lídra opozice,“ zmínil za sněmovním pultíkem Stanjura, když poukazoval na nesmyslnost normy.

Nerovnost článků od opozice a koalice kritizovalo třeba Občanské sdružení Oživení. To v průzkumu z roku 2007 zjistilo, že se v 72 procentech radničních listů objevovaly články místních politiků, které byly v souladu s postoji radnice. Pouze deset procent periodik nabízelo alternativní politické články. Jen čtvrtina periodik poskytovala prostor pro dopisy občanů k politickým tématům, většinou ale jen pro souhlasná vyjádření s postoji radnice.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…