„Pane premiére, nechápu, kde berete tu drzost a zpupnost!“ Babiš vtipkoval ve Sněmovně a Kalousek se rozpálil do běla

01.06.2018 12:33

Poslanci v pátek dopoledne svedli slovní bitvu o schválení zahraničních misí českých vojáků. Komunisté a hnutí SPD Tomia Okamury se stavěli proti účasti v misích. Pravicové strany na jedné straně volaly po tom, abychom dodržovali naše závazky v rámci NATO, ale na straně druhé nešetřily premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Mezi Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a Babišem se strhla slovní bitka.

„Pane premiére, nechápu, kde berete tu drzost a zpupnost!“ Babiš vtipkoval ve Sněmovně a Kalousek se rozpálil do běla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Poslanecká sněmovna by měla rozhodnout o tom, zda prodlouží mandát vojákům, kteří míří do Pobaltí. Účast českých vojáků na operacích v Pobaltí považují komunističtí poslanci za nebezpečné stupňování napětí ve vztazích mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem, přičemž podle nich toto napětí nestupňuje Rusko. Účast českých vojáků v jiných zahraničních misích podle všeho komunistům nevadí.

Pravice opakovaně bila na poplach. Poslancům ODS, TOP 09, KDU-ČSL či STAN se nelíbí, že by komunisté měli rozhodovat o tom, zda budeme plnit své alianční závazky, či nikoliv. Ty bychom plnit měli, pokud se od svých partnerů chceme dočkat pomoci, až ji jednou budeme potřebovat.

Premiér v demisi Andrej Babiš ujišťuje, že účast českých vojáků v zahraničních misích bude schvalována jako celek, tedy včetně nasazení v Pobaltí.

Od pravicové opozice si přesto vyslechl mnoho ostrých slov. Předseda ODS Petr Fiala či předseda poslaneckého klubu TOP 09 vyčetli Babišovi, že o tak důležitých věcech, jako je účast českých vojáků v zahraničních misích, rozhoduje vláda, která nemá důvěru Sněmovny. Vláda bez důvěry by podle Fialy měla jen svítit a topit.

„Řeči o tom, že Ústava nerozlišuje vládu s důvěrou a vládu bez důvěry, jsou, promiňte mi, dětinské a účelové. Rozdíl mezi vládou bez důvěry a vládou s důvěrou není v Ústavě napsán mimo jiné proto, že by bylo hanbou psát do Ústavy takovou samozřejmost, kterou každý začínající politik a vlastně každý rozumný člověk musí chápat. Takže nám tu návrh na vyslání do misí předkládá vláda, která podle našeho názoru takovouto věc nemá dělat,“ hřímal u pultíku Fiala.

Posléze všechny ujistil, že ODS bude hlasovat pro schválení balíku zahraničních vojenských misí jako celku.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik oponoval, že pro jeho stranu jsou důležité závěry OSN. České vojáky by posílali jen do operací, které schválila OSN.

Když si vzal slovo Andrej Babiš, ironicky okomentoval teze o tom, že o některých věcech by měla rozhodovat jen vláda s důvěrou. „Děkuji za slovo, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, no k té debatě o vládě v demisi, nedemisi, tak já můžu potvrdit, že my jsme mluvili s kůrovcem a potvrdil nám, že když budeme mít důvěru, tak přestane požírat naše lesy. A taky jsme volali nahoru a nahoře nám řekli, že když budeme mít důvěru, tak začne pršet a nebudeme ohroženi (s) vodou. Takže my se těšíme, že tu důvěru dostaneme,“ vypálil premiér.

A v tu chvíli se Kalousek neudržel. „Pane premiére, přes všechny zkušenosti, které s vámi máme, tak dokážete i dnes překvapit. Já opravdu nechápu, kde berete tu drzost a zpupnost zlehčovat a dělat si legraci ze současné situace, protože je to vaše osoba, vaše trestní stíhání, díky kterému tady ještě nemáme vládu s důvěrou a vedeme tady tuhle diskusi. Vy držíte půl roku celou zemi jako rukojmí, a když z odpovědnosti vůči našim zahraničněpolitickým závazkům změníme své stanovisko, tak si z toho ještě děláte legraci? Styďte se!“ zahřměl Kalousek.

Do Babiše se obul také lidovecký poslanec Jan Bartošek a požádal ho, aby si vážil vojáků, kteří jsou připraveni položit život za to, aby jejich vlastní země a její spojenci žili v bezpečí.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Babiš všechny ujistil, že si práce vojáků váží. „Vy tady nevedete debatu o misích. Vy tady vedete politickou debatu o vládě v demisi. Tak mluvte k věci. Proč nechcete podpořit ty mise, jak je navrhla vláda? Proč nehlasujeme? Proč nechcete hlasovat pro ty mise? Já si naše vojáky vážím. A my jsme taky ten rozpočet obrany navýšili o 20 mld. a počty vojáků. A já jsem navštívil naše vojáky. Ano? Takže hlasujte o misích! V bloku. Proč zase zdržujete? Obstruujete? Zkuste jednou se zachovat normálně! Vy podporujete mise, a nechcete hlasovat, protože jsme v demisi? Tak co to je za debatu? Takže hlasujte tak, jak to navrhla vláda. Všechny mise en bloc, které údajně podporujete. Ale nepodporujete vládu v demisi. Tak si potom vyberte, co chcete teda. Jo? Takže o tom je ta debata. Proto tady mluvím o kůrovci a o vodě, protože ta vaše debata je nesmyslná. Vy tady děláte jenom obstrukce. Zdržujete Sněmovnu. Bráníte přijímání zákonů. A jenom prodlužujete zasedání. Nic jinýho. Tak když tak podporujete ty mise, hlasujme! My předkládáme en bloc mise. A plníme naše závazky v rámci NATO. Tak v čem je problém? Tak si vyberte. Bod je o misích. My jsme navrhli. Hlasujme en bloc. A hned. Potřebujeme jít do práce. Máme tiskovku k rozpočtu dneska. Děkuju, “uzavřel.

Kalouska tím však nepřesvědčil. Když se předseda poslaneckého klubu TOP 09 znovu postavil k řečnickému pultíku, podotkl, že v demokratické zemi není důležité jen činit rozhodnutí, ale také to, kdo toto rozhodnutí učinil. A je rozdíl mezi tím, když rozhodnutí činí vláda s důvěrou, či vláda bez důvěry.

Dlouhá slovní bitva se uzavřela hlasováním ve kterém poslanci odsouhlasili účast českých vojáků na misím v Afghánistánu, v Mali i v Pobaltí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…