Sněmovna přerušila schůzi kolem služebního zákona

08.08.2014 9:37

Poslanci sice dnes od rána pokračovali v přerušené schůzi z minulého týdne, ale schůzi ani ne po minutě zase přerušili, a to až do 27. srpna. Současná schůze přitom začala už 15. července a poslanci strávili v jednacím sále sedm dní. Vše se odehrává kvůli novele služebního zákona.

 Sněmovna přerušila schůzi kolem služebního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdné vládní lavice na zasedání sněmovny

„Oznamuji vám, že na základě dohody předsedů poslaneckých klubů přerušuji jednání do 27. 8. do 10:00 hodin. Děkuji za účast a přeji hezký zbytek dne,“ oznámil poslancům dnes v devět hodin ráno předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) na začátku jejich dnešní schůze. Poslanci si ale přitom ani nestačili sednout do svých lavic v jednací síni.

V jednacím sále byly po 9. hodině podle informační tabule přítomny necelé čtyři desítky zákonodárců. Všiml si toho server novinky.cz. Poslanci ale o ničem nehlasovali, takže jejich účast v sále nebyla až tak nezbytná.

Důvodem přerušení schůze poslanců je středeční dohoda vládní koalice s části opozice o budoucí podobě služebního zákona. Koalice totiž opozici vyhověla a ze zákona tak vyřadila kritizovaný institut generálního ředitelství státní služby. Dalším opozičním stranám, KSČM a hnutí Úsvit, se ale dohoda o kompromisu nelíbí. Například podle komunistů posílí nepřiměřeně pravomoci Ministerstva vnitra.

Vláda mezitím připraví pozměňovací návrh k novele, který pak poslancům předloží. Jenže ve čtvrtek oznámil ministr Jiří Dienstbier z ČSSD, že už nebude dál na služebním zákonu pracovat. Podle něj je to právě kvůli středečnímu kompromisu mezi vládou a opozicí, kdy dle jeho mínění nebude dostatečně státní správa odpolitizována. Dienstbier proto požádá vládu, aby ho zbavila pověření vyjednávat ve věci s Evropskou unií.

Dienstbier: Nemohu garantovat, že podmínky budou naplněny

„Podle usnesení vlády jsem pověřen jednáním s Evropskou komisí a odpovědností za splnění podmínek pro čerpání evropských fondů, které souvisí se zákonem o státní službě. Já v tuto chvíli ale nemohu garantovat, že tyto podmínky budou naplněny. A v tom případě nemohu tuto odpovědnost dále nést a předpokládám, že to převezme jiný člen vlády,“ poznamenal k tomu Dienstbier.

Média spekulovala, že s Evropskou unií má jednat ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO. Ta to ale odmítla, nemá prý k tomu pravomoc.

Jak uvedl Dienstbier pro Český rozhlas, nejedná se kolem normy pouze o kompromis mezi vládou a koalicí, ale jen částí opozice. Prý jde spíše o kompromis vynucený vydíráním ze strany místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska.

Kalousek pohrozil?

„A nejenom ve vztahu ke služebnímu zákonu. Pan Kalousek pohrozil, že tyto své postupy rozšíří. Tedy, že bude blokovat Parlament i ve věci projednávání daňových zákonů, které jsou naprosto nezbytné pro sestavení státního rozpočtu na příští rok,“ řekl Dienstbier tento týden médiím.

Koaliční návrh podle něj navíc vůbec neodpolitizuje státní správu.

„On je samozřejmě lepší než současný stav. Proti původnímu koaličnímu návrhu je to jasná politizace rozhodování v personálních oblastech. Například jmenování státních tajemníků na jednotlivých ministerstvech vládou na návrh příslušného ministra oproti výběrovému řízení organizovanému původním generálním ředitelstvím. Ale samozřejmě s účastí zástupců nominovaných ministrem, nikoli zcela podle rozhodnutí ministra," dodal k tomu Dienstbier.

Funkci superúředníka by měl zastat náměstek na vnitru

Podle informací zveřejněných samotnými politiky by funkci superúředníka měl zastat náměstek pro státní správu na Ministerstvu vnitra. Právě tento náměstek nebude jmenovat státní tajemníky, ty bude na návrh ministrů vybírat vláda. Náměstek bude jmenován na šest let, na jedno funkční období.

„Dohoda představuje rozumný kompromis. My jsme obdrželi návrh dohody hned na úvod dnešního jednání. Musím říct, že kompromis je vzájemný, že jsme v něčem uhnuli i my. Klíčové je, že nevznikne institut generálního ředitelství státní služby a kompetence budou převedeny na ministerstvo vnitra,“ uvedl k jednání koalice a opozice ve středu předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Mají na docházku služby?

Co se týče páteční docházky poslanců do sněmovny, tak k tomu měl zvláštní poznámku deník Právo. Ještě ve čtvrtek se totiž prý šéfové klubů oháněli tím, že poslanci jsou sice na dovolených, ale mnozí určitě prý na dnešní jednací den komory dorazí.

Předseda sněmovny Jan Hamáček dokonce Právu řekl, že ještě před jednáním zasedne klub sociální demokracie, který má rovných 50 členů, a proto své kolegy očekává. „Nějaké střídání nikdo z vedení klubu neorganizoval ani nějakým poslancům nedoporučovali, aby nejezdili. Ale nějaké omluvy jsem zaregistroval,“ uvedl Hamáček.

Naopak služby si rozdělil klub TOP 09, který má 26 členů. Šéf klubu Miroslav Kalousek pro Právo řekl, že část poslanců je na dovolené. „Máme rozepsané služby přes celé prázdniny. Kdo má službu, přijde, ale myslím, že to nebude potřeba, protože schůze bude na pět minut, předseda řekne, že na základě dohody předsedů poslaneckých klubů přerušuje schůzi, a my odejdeme,“ řekl Kalousek a upozornil, že o vrácení normy ze třetího do druhého čtení bude sněmovna hlasovat až zmiňovaného 27. srpna.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik Právu prozradil, že si jeho strana služby nerozdělovala. „Jen jsem dal našim poslancům vědět, že ten, kdo – vyjma zdravotních důvodů – nebyl na jednání sněmovny v červenci, bude muset být přítomen v srpnu,“ podotkl. „Rudý“ klub má ve sněmovně 33 členů.

I ostatní předsedové klubů se oháněli tím, že jejich „ovečky“ do sněmovny na dnešní ráno dorazí. „Většina z nás přijde,“ řekl ve čtvrtek třeba šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…