Sněmovna zamítla Úsvitu návrh na odvod DPH až ze zaplacené faktury

11.02.2014 15:59

Podle předpokladu poslanci odmítli novelu z per poslanců hnutí Úsvit, podle níž by mohli podnikatelé odvádět daň z přidané hodnoty až ze zaplacené faktury. Změna měla vést podle poslanců Úsvitu k oživení ekonomiky a snížení nezaměstnanosti. Jejich návrh ale smetla dolní komora hned v prvním čtení.

 Sněmovna zamítla Úsvitu návrh na odvod DPH až ze zaplacené faktury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Poslanci se převážně bojí toho, že by se mohla zvýšit administrativa a vznikly by naopak daňové úniky. Vážné výtky k normě měl mimo jiných poslanců i Jiří Dolejš z KSČM. Ovšem jeho návrh, aby sněmovna normu vrátila Úsvitu k dopracování, poslanci nepodpořili.

„Cílem novely je odlehčit malým a středním podnikatelům," odůvodňoval novelu šéf frakce Úsvitu Radim Fiala. Zpravodaj Václav Votava (ČSSD), který zamítnutí navrhl, prý snaze předkladatelů rozumí, ale odkázal na stanovisko bývalé vlády Jiřího Rusnoka. Votava také varoval před vytvořením dvou režimů v rámci zákona o DPH.

Jak uvedla ČTK, nyní musejí plátci odvést daň po skončení zdaňovacího období bez ohledu na to, zda přijali úhradu.

„Již došlo i k absurdním situacím, kdy drobní plátci DPH, zejména živnostníci, pro splnění své daňové povinnosti vůči správci daně byli nuceni si vzít bankovní úvěr a v konečném důsledku je to dovedlo do úpadku," napsali předkladatelé podle zjištění ČTK v důvodové zprávě. Norma podle nich vycházela z evropské směrnice o takzvaném hotovostním účetnictví. Hnutí Úsvit je podle Fialy připraveno předložit ji znovu.

Sněmovna poté zamítla i další návrh Úsvitu, který měl zrušit ručení podnikatelů za nezaplacenou DPH u nespolehlivých plátců. Jde o ustanovení, které uvádí, že odběratel ručí za nezaplacenou DPH, pokud v době uskutečnění obchodu věděl, že jeho dodavatel je takzvaným nespolehlivým plátcem. Podle Úsvitu to představuje neúnosné zatížení obchodního styku, neboť každý podnikatel musí zkoumat, jestli je jeho partner spolehlivým plátcem, a navíc musí ručit, aniž se k tomu sám rozhodne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…