„Zábavní park“ EU v Praze. Hlavně pro mladé. Otevře zrovna před volbami

07.02.2024 13:50

Zažijte Evropu, zve Evropská unie do nového centra na Národní třídě v Praze. Zde mají návštěvníci hravou formou poznávat Evropskou unii, hrát si na europoslance a zjišťovat, jak prostřednictvím EU mohou něco změnit. „Zábavní park“ má otevřít několik měsíců před eurovolbami. Bývalý europoslanec se obává, že v rámci hry budou školáci a další návštěvníci ideologicky masírováni.

„Zábavní park“ EU v Praze. Hlavně pro mladé. Otevře zrovna před volbami
Foto: Repro: Evropský parlament
Popisek: centrum Evropského parlamentu Zažijte Evropu

V Praze bude od jara možnost návštěvy centra Zažijte Evropu. „Navštivte výstavu v Praze a objevte evropskou demokracii hravou formou!“ láká k návštěvě Evropský parlament. Lidé se v centru se vstupem zdarma dozvědí, jak funguje Evropská unie a blíže pochopí, jak ovlivňuje život běžných občanů. K dispozici je i simulační „Hra na poslance“.

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí

V několika evropských městech lze najít centra Europe Experience neboli Zažijte Evropu. V těchto centrech v Berlíně, Helsinkách, Paříži, Vídni, Praze a dalších městech se lidé mohou poučit o tom, jak Evropská unie funguje a jak v ní členské státy spolupracují na řešení zásadních výzev současnosti.

Centra jsou přístupná zdarma, průvodní informace jsou v nich k dispozici ve všech 24 úředních jazycích Evropské unie.

Na jaře 2024 se otevře centrum Zažijte Evropu i v Praze. Centrum bude v Praze 1 na Národní třídě. Otevírací hodiny budou od pondělí do neděle mezi desátou a šestou hodinou odpolední.

„Přijďte nás navštívit do Prahy. Zjistěte, jak funguje EU a jak vás ovlivňují rozhodnutí přijatá Parlamentem, Komisí a Radou,“ láká k návštěvě Evropský parlament na svém webu. „Poslechněte si příběhy občanů, jako jste vy, a jak politiky EU utvářejí jejich každodenní život. Zjistěte, jak můžete něco změnit a vyjádřit svůj názor.“

V centru se lidé mohou zúčastnit i tzv. Hry na poslance. Díky simulační hře se na chvíli může stát poslancem Evropského parlamentu každý návštěvník. „Zapojte se i vy!“ zve Evropský parlament.

K tomu je v centru možná i návštěva fotoautomatu, aby lidé mohli „sdílet inspirativní zprávu se svými přáteli“.

V simulační hře se hráči rozdělí do vymyšlených politických skupin a následně mohou vystupovat coby poslanci parlamentu. „Aby se mohli na něčem dohodnout, budou muset uzavírat spojenectví, vyjednávat s druhou stranou a naslouchat názorům ostatních – úplně jako evropští zákonodárci. Budou diskutovat o palčivých aktuálních otázkách a pochopí přitom, jak probíhá rozhodovací proces na unijní úrovni,“ stojí na stránkách.

Lidé díky hře porozumí také tomu, jak Evropská unie ovlivňuje život běžných občanů a jak funguje evropská demokracie.

Aktivita údajně zabere 2–3 hodiny a podle informací uvedených na webu se hodí zejména pro skupiny 16 až 32 osob ve věku od 14 let. Hra se musí zarezervovat předem, je však zdarma.

„Vypadá to na první pohled jako hra, zábava, ale ve skutečnosti je to ideologie,“ říká pro ParlamentníListy.cz bývalý europoslanec Ivo Strejček. Na Národní třídě podle něj vzniká další „expozitura Evropské unie a evropské myšlenky“, kam budou jezdit na zájezdy školáci, kteří budou utvrzováni v tom, jak je Evropská unie skvělá, jak zachraňuje svět a jak jí máme být vděčni,“ tuší.

Ve hrách, které si návštěvníci budou moci vyzkoušet, se počítá se „sdílením inspirativních zpráv“ nebo s „diskusí o aktuálních palčivých otázkách“. Bývalý europoslanec očekává, že ve hře budou propagovány „multikulturalismus, genderismus a všechny další ideologie, pro které jsou bruselské úřady vhodným pařeništěm“.

Zažívat Evropu podle něj v centru budeme nejen před eurovolbami, ale i dlouho po nich. „Je to samozřejmě širší problém, ideologické působení tohoto typu se šíří do všech členských států. Je to ideologický projekt za peníze daňových poplatníků,“ dodává Ivo Strejček.

O financování projektu se ParlamentníListy.cz rovněž zajímaly, české zastoupení Evropské komise, které má atrakci provozovat, však na dotazy neodpovědělo.

Europoslanec Strejček vnímá nebezpečí v tom, že si čím dál méně lidí pamatuje ideologické nalejvárny sovětského typu, které dokázaly v posluchači vybudovat obranné mechanismy. „Do rozhodovacího procesu se dostává generace, která už to nepamatuje. A ten instinkt ‚toto přece nesmíme dopustit‘ se bohužel ztrácí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Park? Není to jen ovlivnění mladých směrem který je potřebný aby byli poslušní otroci kapitálu západu?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 07.02.2024 17:01:19
Nenápadně nasměrovat voliče, aby vše zůstalo tak jak je, to znamená chudí obohacovat bohaté a to jak státy tak osoby.

|  13 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…