40 hodin nonstop. To jsou naši stachanovci ze sněmovny

03.11.2011 8:55

Poslanci koalice a opozice vedou ve sněmovních lavicích nesmiřitelnou válku. Po 40 hodinách jednání však schůzi přerušili. Od 9 hodin by měli začít nanovo.

40 hodin nonstop. To jsou naši stachanovci ze sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí MIroslav Kalousek (TOP 09) vedle premiéra Petra Nečase (ODS) ve sněmovně

Sněmovna jednala až do půl třetí ráno. Nakonec poslanci jednání po předchozím maratonu přerušili. Jednat budou opět od 9 hodin ráno. Hlasování o zrušení stavebního spoření se na návrh ODS odkládá na čtvrteční 18. hodinu. Poslanci jednali nonstop 40 hodin.

Od půlnoci však již nebyli přítomni komunističtí poslanci. Sociální demokraté pokračovali v obstrukcích do půl čtvrté ráno. Pak si vyžádali přestávku.

Sledujeme téma Obstrukce

Žádost ČSSD o přestávku na jednání klubu zpochybnil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Poukázal na zvyk, podle něhož si jeden klub může vzít za jednací den nejvýše dvě hodiny pauzy, což už sociální demokraté vyčerpali. 

Nakonec Stanjura s přestávkou souhlasil. "Pak se ale nedivte, když to někdy použijeme my," podotkl a následně zval poslance ODS do prostor jejich klubu na občerstvení.

Psali jsme:
Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení rozpočet 2012

Hlavně nejíst

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová z ODS uvedla, že poslední den ani nejedla, aby se jí neodkrvil mozek a neusnula, jak sama řekla.

Poslanci ČSSD využívali ke zdržování i krátké projevy v takzvaných faktických poznámkách. Prakticky pokaždé se při nich rozhořel spor s poslanci koalice. Sociální demokraté se také pokoušeli odročit jednání o předloze na prosinec, vzhledem k převaze koalice však neúspěšně.

Ještě ve středu odpoledne se z řad koaličních poslanců nesly zprávy, že jednání sněmovny ukončí hodinu po půlnoci. Nestalo se to však - a zhruba v 01:30 bylo do rozpravy podaných ještě deset přihlášek.

Obstrukce ve sněmovně zdaleka nekončí. Sociální demokraté chtějí brzdit i schvalování řady dalších z patnáctky předloh, které vrátila nebo vetovala horní komora.

Jednání sněmovny bude pokračovat od 09:00 mimořádnými schůzemi svolanými na žádost ČSSD. Sociální demokraté chtějí probrat zřízení vyšetřovací komise k armádním zakázkám, stav státního podniku Lesy ČR, financování hasičského sboru a projekt elektronických zdravotních knížek IZIP. Očekává se, že koalice programy schůzí zamítne, debatě se ale poslanci nevyhnou. Odpoledne jsou na programu pravidelné interpelace. Je možné, že potom bude pokračovat jednání o vrácených předlohách.

Vše, co se děje ve sněmovně čtěte ZDE

Jsou obstrukce legální?

Jestli jsou obstrukce opozice legální, o to se právníci a experti na ústavu přou. I jejich současný tvůrce a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si protiřečí. Ještě loni na jaře před volbami obstruovala ODS a Sobotka to označil za "výraz naprosté bezradnosti".

Ústavní právník Jan Kysela tvrdí, že obstukce jsou protiústavní. "Smyslem je debatovat k věci. Vláda si má své návrhy obhájit, opozice je má rozstřílet a pak se hlasuje," nechal se slyšet v MF Dnes.

Opozici kritizoval i Václav Klaus. "Jakkoliv jsem vždy byl ideovým odpůrcem této politické strany, tak jsem ji vždy respektoval jako stranu státotvornou," prohlásil Klaus. Podle něj nyní ČSSD obstrukční taktikou svou pověst výrazně poškozuje.

"Pan prezident opouští dříve deklarovanou nadstranickost. Když ODS použila obstrukcí na jaře 2010, nijak ji tehdy nekritizoval. Sociální demokracie nemůže státotvorně tolerovat tunelování důchodového systému," reagoval pro ParlamentníListy.cz šéf ČSSD Sobotka.

Podrobněji:
Klaus si dovolil na ČSSD. A strašně to schytal

Dále čtěte:
Sněmovní maraton a ospalí poslanci. Mají plné zuby Ratha i Kalouska
Rád vidím vaše tváře, sdělil ČSSD Kalousek. Na programu rozpočet
Pracovat beze spánku zhoršuje rozhodování


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…