A je to: KSČM má dost podpisů na schůzi o lithiu. Hamáček musí konat

09.10.2017 11:51

Mimořádné schůzi Sněmovny kvůli těžbě lithia nic nebrání. Dostatečný počet podpisů členů dolní komory parlamentu už poslanci shromáždili. Svolání schůze těsně před volbami iniciovala KSČM, přidaly se další strany včetně hnutí ANO.

A je to: KSČM má dost podpisů na schůzi o lithiu. Hamáček musí konat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schvalování programu schůze sněmovny

Kauza lithium. Něco, o čem se ještě před pár dny prakticky nemluvilo, se může stát nejtřaskavějším předvolebním tématem s potenciálem výrazně zamíchat dosud predikovanými volebními výsledky.

V současné době už nic nebrání záměru KSČM, která navrhla svolat ještě před konáním sněmovních voleb mimořádnou schůzi poslanců. Tomu už nic nebrání, potřebný počet podpisů poslanců je shromážděn. Stačí už jen žádost o svolání spolu s podpisy během pondělí doručit vedení dolní komory.

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru? (obnovené hlasování od 8.10.2017)

63%
37%
hlasovalo: 12586 lidí

ParlamentníListy.cz mají k dispozici seznam 45 poslanců, kteří již svůj podpis k žádosti o svolání mimořádné schůze připojili, a podle našich informací přibudou ještě minimálně dvě desítky jmen dalších zákonodárců.

Mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny svolává její předseda Jan Hamáček z ČSSD na základě alespoň jedné pětiny, tedy čtyřiceti poslanců. Svolat schůzi musí do deseti dnů s tím, že všichni poslanci musí být o jejím konání informováni minimálně pět dní předem. Konat se tak bude těsně před volbami, nejzazším termínem je čtvrtek 19. října, pouhý den před otevřením volebních místností.

Z jednacího řádu Poslanecké sněmovny:

O co jde v kauze lithium? Na území České republiky v oblasti Krušných hor se pod povrchem ukrývá bohatství – zásoby lithia, které podle odhadů máme největší z evropských zemí a jež představují až tři procenta světových zásob.

Možnosti těžby a dohady, kdo by se toho měl ujmout, se vedou sice už několik měsíců, až koncem minulého týdne se ale rozpoutaly ostré hádky na politické scéně. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) totiž podepsal memorandum s údajně australskou firmou European Metals Holdings Ltd., které je slibem oboustranné snahy o budoucí spolupráci a rovněž maximalizaci možností zpracování vytěžené rudy v Česku.

Podle zástupců KSČM, ale i vládního hnutí ANO jde o snahu dát české nerostné bohatství do rukou nadnárodních společností, kdy prý hrozí, že z toho čeští občané budou mít jen velmi malý prospěch. Andrej Babiš dokonce hovoří o krádeži za bílého dne, o kterou se pokouší ČSSD. Na pondělní tiskové konferenci mluvil o tom, že se sociální demokracie snaží dělat kšefty na poslední chvíli a znění memoranda je skandální. Naznačil, že za údajně australskou firmou by mohl stát i Zdeněk Bakala. Ministr zahraničí a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek naopak varoval, že pokud se budou politici o věci přetahovat, australští těžaři se na nás vykašlou a odejdou na Balkán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…