A je to tady. ODS se kvůli Němcové rozdělila. Čtěte proč

21.06.2013 13:08

Šéf europoslanců ODS a člen grémia strany Jan Zahradil si myslí, že by letošní kongres ODS neměl být volební a stranu by do sněmovních voleb jako lídr měla vést Miroslava Němcová, která je nyní kandidátkou ODS na premiéra.

A je to tady. ODS se kvůli Němcové rozdělila. Čtěte proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Kongres by podle Zahradila měl být až na podzim roku 2014 po volbách. „Jsem toho názoru, že letošní kongres by neměl být volební. Nepouštějme se ještě ke všemu do vnitřního klání, musíme se sjednotit, soustředit na kampaň, neplýtvat silami jinde. Grémium může fungovat i v tomto nekompletním stavu s 1. místopředsedou v čele, mandát mu vyprší na podzim 2014, pak nechť je volební kongres. To, že bude Mirka Němcová jako premiérka volebním lídrem, považuji za samozřejmé.,“ uvedl Zahradil pro server Pravý břeh.

Podobný názor podle Týdne.cz s ním sdílí i šéf senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera a místopředseda ODS Jiří Pospíšil. ParlamentníListy.cz oslovily přední politiky ODS, zda se Zahradilem souhlasí. Dost z nich jeho pozici podporuje, velká část si též myslí, že teď není vhodná doba o tom diskutovat a část podporuje volební kongres letos.

ODS nemá předsedu. Ať si ho zvolí

Šéf středočeské ODS a ministr zemědělství Petr Bendl Zahradila podpořil. „Ano, souhlasím s ním. Nemyslím si, že je moudré soupeřit o posty ve vedení ODS v této situaci. Doporučoval bych také uspořádat volební kongres až po volbách,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bendl.

Opačný názor má europoslanec Hynek Fajmon. „Kongres ODS musí být volební, jelikož strana nemá předsedu. Minimálně předsedu ODS musí kongres zvolit, a musí tedy být volebním,“ míní Fajmon.

„Má to hlavu a patu,“ reagoval na Zahradilův návrh s úsměvem místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

Němcová-Kuba je dobrý koktejl. Zabraňme vnitrostranické řeži

Poslanec a místopředseda moravskoslezské ODS Pavel Drobil si také myslí, že kongres nemá být volební: „Strana teď opravdu bude potřebovat klid a zároveň nemá unavovat veřejnost další, byť legitimní, vnitrostranickou řeží, kterou by nutně volba nového vedení po posledních událostech byla. Já považuji namíchaný koktejl Němcová-Kuba za silný vitaminový nápoj pro oslabenou ODS a pokud využijí tuto šanci, a já tomu pevně věřím, tak jsou schopni za pomoci každého z ódéesáků vyvést stranu zpět tam, kam patří, tedy na místo udávajícího lídra pravice.“

„Jsme na začátku cesty, a proto, když ani neznám zájem kohokoli lídrovat celostátní kandidátku ODS do voleb, nebudu sdělovat svůj názor na jednotlivé pretendenty. Že Miroslava Němcová je a bude bezpochyby kvalitní reprezentant politiky a ambicí ODS, o tom nemůže být pochyb,“ dodal Drobil.

Teď to neřešme. Prioritou je vláda

„V tomto okamžiku řešíme vládní krizi a je zcela předčasné spekulovat, co bude na podzim. Po vyřešení současné situace klidně přijďte s otázkami,“ reagoval místopředseda Senátu a předseda ODS v Libereckém kraji Přemysl Sobotka.

Poslanec a člen Výkonné rady ODS David Šeich si rovněž myslí, že to není otázka dne. „Otázkou dne je přece vláda. Pak můžeme řešit další věci,“ míní.

Stejný názor sdílí i poslanec David Vodrážka: „Domnívám se, že podobné úvahy jsou předčasné.“

I místopředseda středočeské ODS a člen výkonné rady Raduan Nwelati takto hovoří: „Na Výkonné radě ODS jsme se shodli v tom, že v tuto chvíli je zájem ČR před všemi ostatními zájmy, a proto nebudeme teď řešit nic jiného než důvěryhodnou vládu pod vedením Miroslavy Němcové. Vše ostatní budeme řešit následně.“

Standardní strana se má chovat standardně

Podle poslance Pavla Béma by měla především rozhodnout členská základna. „ODS se chová v posledních letech poněkud překotně a s minimem respektu ke standardním demokratickým mechanismům, na kterých byla strana postavena a které byly její největší komparativní předností na české politické scéně. Je třeba otevřít vnitrostranickou diskusi a dát šanci na reflexi současné situace členské základně. Jenom ta může rozhodnout. Žádná rozhodnutí nahoře. Osobně vidím Mirku Němcovou jako dobré a zdravé řešení,“ říká Bém.

Člen výkonné rady Jan Skopeček je přesvědčen, že po rezignaci předsedy ODS by jakýkoli nadcházející kongres měl řádně zvolit nového předsedu a určit lídra voleb.

„Je to standardní postup a my jsme standardní politickou stranou. Jiné postupy sluší kavárenským stranám. To snad i TOP 09, kterou považuji spíše za mediální projekt než za standardní politickou stranu, nakonec dává svého předem vybraného předsedu posvětit svým kongresem. Podaří-li se uspět v nadcházejících měsících Miroslavě Němcové a já věřím, že úspěšná bude, je logické, že bude v rámci ODS o tyto nejvyšší pozice v rámci ODS usilovat,“ vysvětlil Skopeček.

„Já si moc nedokážu představit, že by kongres nebyl volební. Měli bychom dodržovat standardní principy. Pokud by mělo projít řešení navrhované Janem Zahradilem, měl by ho aspoň posvětit kongres. Za úvahu pak stojí, zda nedat do stanov, že první místopředseda strany se po odstoupení předsedy stává automaticky předsedou, podobně jako je tomu ve vztahu mezi americkým prezidentem a viceprezidentem. To by aspoň bylo čistší. Miroslavu Němcovou si jako volebního lídra představit dovedu," řekl redakci europoslanec Ivo Strejček.

Na volební kongres není čas

„Naprosto s panem Zahradilem souhlasím,“ informovala krátce poslankyně Jana Černochová.

„Ano, s tímto postupem souhlasím,“ reagoval stejně poslanec Vít Němeček. Souhlasí i poslankyně Ivana Weberová.

„Naprosto souhlasím. Na volební kongres není čas,“ uvedl senátor Jaroslav Zeman.

„Určitě to je jedna z možných variant,“ říká na Zahradilův návrh poslanec a místopředseda moravskoslezské ODS Igor Svoják.

Poslední kongres ODS proběhl vloni v listopadu, kdy nové vedení ODS s Petrem Nečasem v čele dostalo dvouletý mandát. S ohledem na volební debakl ODS v prezidentské volbě a klesající preference se ale začaly objevovat hlasy, že by podzimní kongres měl být volební.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…