A uděláme si opoziční okénko... Okamurovi po hodině a půl znovu zapnuli sněmovní mikrofon. A už to jelo

01.02.2022 23:00

Sněmovna se v úterý sešla kvůli novele pandemického zákona, na tu se však kvůli obstrukcím poslanců hnutí SPD nedostalo. Po deseti hodinách poslanci alespoň rozhodli, že se bude schvalovat pandemická novela v legislativní nouzi. Poté si vzala SPD přestávku. Po jejím skončení si vzal opět slovo předseda SPD Tomio Okamura, který během dne řečnil už několik hodin.

A uděláme si opoziční okénko... Okamurovi po hodině a půl znovu zapnuli sněmovní mikrofon. A už to jelo
Foto: Repro PSP
Popisek: Tomio Okamura

Poslanci po jedenácti hodinách před devátou hodinou večer odhlasovali legislativní nouzi, jednání Sněmovny protahují obstrukce ze strany SPD. Pro trvání stavu nouze hlasovalo 81 ze 138 přítomných poslanců. Proti hlasovalo 20 poslanců. Novelu pandemického zákona tak bude Sněmovna schvalovat zrychleně ve stavu legislativní nouze.

Okamura řečnil už zhruba čtyři hodiny. Spolu s ním se u řečnického pultíku střídali během dne další poslanci hnutí SPD. Očekává se, že novelu možná poslanci v jednacím dnu neprojednají a jednání se protáhne až do ranních hodin.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

SPD si pak vyžádalo hodinovou přestávku pro jednání klubu. Po ní se sešli členové vedení dolní komory, aby se poradili o dalším postupu projednávání předlohy. Schůze byla přerušena do 22.15.

Před půl jedenáctou večer poslanci opět usedli do svých lavic a k řečnickému pultu se s přednostním právem vrátil šéf hnutí SPD. „Opozice nám ve čtvrtek zatrhla opoziční okénko, tak my si to teď uděláme tady,“ oznámil úvodem svého dalšího řečnění Okamura, který chce řešit návrhy ohledně obecného referenda, zdanění nadnárodních korporací či návrh zákona.

Ve svém dalším dlouhém vystoupení navrhl hned sedm bodů na projednání. Mezi nimi nechybělo třeba jmenování Miroslava Kalouska do správní rady VZP. Zde se šéf SPD zastavil a opakovaně se ptal, zda je právě Kalousek ta změna, kterou neslo hnutí SPOLU na volebních billboardech.

Okamura připomněl i problematické financování hnutí STAN, které z jeho pohledu stále není vyřešeno. Ministra vnitra a předsedu Starostů a nezávislých Víta Rakušana obvinil, že z pozice ministra vnitra poškozuje SPD zprávami o extremismu, ve kterých je Okamurovo hnutí zmíněno.

Mezi navrhované body zahrnul Okamura také Kodex Pirátů, ve kterém se jasně staví proti kumulaci politických funkcí. Zde udeřil na Ivana Bartoše, který je v současné době místopředsedou vlády, ministrem i poslancem v jedné osobě.

Okamuru střídá Radim Fiala

Ani po hodinovém projevu Okamury SPD nepřišlo o slovo. U mikrofonu ho vystřídal šéf klubu SPD Radim Fiala.

Ten ve svém vystoupení navrhl přerušení schůze, a to až do 1. září. Navrhl okamžité hlasování, čímž chtěl využít toho, že v jednacím sále bylo zřejmě méně koaličních poslanců.

Ihned po Fialovi ale k pultíku přistoupil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný a navrhl naopak hlasovat o pokračování jednání, když už „mu věnovali 13 hodin“. Mezitím do sálu stihli doběhnout koaliční poslanci. V následném hlasování poslanci odmítli přerušení schůze k novele pandemického zákona do letošního 1. září. Proti přerušení bylo 74 poslanců ze 134 přítomných. Pro bylo jen 58 zákonodárců.

Mimořádné jednání, které iniciovala vládní většina SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráti se STAN, začalo v 10.00. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…