Advokátka Bebarová-Rujbrová ke kauze Nečasová: Je tu jedna zásadní věc, která není vyřešena

29.05.2015 14:44

V souvislosti s osvobozujícím rozsudkem nad zpravodajci vojenské rozvědky a nad Janou Nečasovou kvůli obvinění ze zneužití vojenské tajné služby upozornila komunistická poslankyně Zuzka Bebarová - Rujbrová na jednu podstatnou věc. Zpravodajské služby totiž nikdo nekontroluje a ten, kdo je kontrolovat má – tedy vláda a premiér – na to zřejmě ani nemají čas. „O této situaci přitom už víme deset let a stále je náprava v nedohlednu,“ řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně.

Advokátka Bebarová-Rujbrová ke kauze Nečasová: Je tu jedna zásadní věc, která není vyřešena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Pohůnek, Milan Kovanda a Ondrej Páleník, spoluobžalovaní v kauze Nagyová

Jako kulový blesk dnes prolétla médii zpráva o tom, že soud zprostil Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, viny ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování manželky tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Soud zprostil viny rovněž exšéfy Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a Milana Kovandu i zpravodajce Jana Pohůnka.

Verdikt není pravomocný. Podle obžaloby zneužila někdejší šéfka premiérova kabinetu svou pravomoc, když v roce 2012 zadala údajně z osobních důvodů sledování Nečasovy manželky Radky.

„Já se nechci vyjadřovat k vině a ani k možnému trestu. K tomu nemám dostatek informací, neboť neznám spis, neúčastnila jsem se ani hlavního líčení, takže nemohu žádným způsobem hodnotit rozhodnutí soudkyně ve věci Nagyové a spol. Celý tento případ je ale do jisté míry bublinou - ne z hlediska chování Nagyové, případně operativců, ale toho, jak rozmíška mezi milenci vlastně může vést k pádu vlády. Řekla bych ovšem, že všichni aktéři už jsou potrestaní samotným průběhem soudu a ostudou, která se kolem toho vyrojila. Tím se jich ovšem žádným způsobem z hlediska trestně právního nezastávám. Je tu však jiná věc, nad níž by bylo záhodno se pozastavit,“ zmínila k verdiktu soudu pro ParlamentníListy.cz Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM), která je nejen advokátkou, ale navíc také bývala předsedkyní senátu Okresního soudu Blansko (v letech 1981 až 1992).

Podle poslankyně jde totiž o kontrolu zpravodajských služeb.

Známe jen čísla, nic víc. Mohou tak cokoliv!

„Z hlediska možného zobecnění se totiž bojím, že zpravodajské služby dnes mohou kohokoliv sledovat bez povolení kdykoliv a jakkoliv, protože v podstatě nepodléhají žádné kontrole. Parlamentní kontrola - na tento fakt se přitom už poukazuje přinejmenším deset let - je totiž zcela bezzubá, protože my se v dolní komoře dozvídáme maximálně čísla a počet odposlechů a nikdo z nás přitom nemá právo vstupovat do živých spisů,“ upozornila Bebarová Rujbrová s připomínkou, že to ovšem neznamená, že by služby byly bez jakékoliv kontroly.

„Pokud ale zpravodajské služby podléhají vládě nebo premiérovi, tak pochybuji, že si vláda či premiér při svém napjatém programu najdou čas se podrobněji zabývat jednotlivými kauzami. Takže to je závěr, který bychom z toho asi měli vyvodit,“ vysvětlila.

Bebarová Rujbrová se zamyslela i nad další otázkou ParlamentníchListů.cz. Lze zpravodajcům vůbec věřit, že nevěděli, že konali bez souhlasu ministra, tedy že konali při sledování Radky Nečasové nezákonně?

Oni se snad o nic nezajímali...

„K tomu bych spíše položila otázku, zda jim lze dokázat opak. Já ale nechci posuzovat, zda o tom věděli, nebo nevěděli, jde o vzdělané lidi, kteří ve svých funkcích působili poměrně dlouhou dobu a měli by být proto v obraze, jak celý systém funguje. Spíše se domnívám, že z jejich strany šlo o určité možné zanedbání a že se prostě o to celé pozadí vedoucí ke sledování Radky Nečasové ani nezajímali, neboť si byli vědomi toho, že mohou takřka cokoliv. Takže v konkrétně dané věci mohu shrnout následující: Práce zpravodajských služeb obecně - nejde jen o vojenské zpravodajství a Bezpečnostní informační službu - by měla být regulována zákonem. Proč? Protože tady také jde o snahu se nějakým způsobem bránit před vnějším nebezpečím, ať už jde o Islámský stát, terorismus a podobně. Ovšem my přitom k celé věci přistupujeme tak trochu laxně. Jde o to, že kupříkladu ve sněmovně napříč politickým spektrem přijímáme celou řadu opatření, která pak omezují naši svobodu, ale na straně druhé zase dovolují podobné případy zneužití nebo využití zpravodajských služeb ke sledování řadových občanů,“ dodala poslankyně Bebarová – Rujbrová.

Kauza sledování

Čtveřice, které hrozilo za zneužití pravomoci až pětileté odnětí svobody, tvrzení žalobce odmítá. Představitelé rozvědky tvrdí, že dostali úkol "z nejvyšších míst", aby provedli takzvané kontrasledování, tedy aby prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Údajné zneužití vojenské rozvědky je prvním z případů kolem Nagyové, který se dostal před soud. Podle žalobců je pojítkem mezi několika kauzami. Rozsáhlý spis se původně týkal podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci ve spojení s úředníky a lobbisty, k Nagyové se vyšetřovatelé dostali na základě odposlechů. Žalobci ze spisu postupně oddělují jednotlivé kauzy.

Nagyová je obviněna i z údajného uplácení poslanců funkcemi, v případu je stíhán i její manžel Nečas. Žalobci ji nedávno začali stíhat také kvůli krácení darovací daně, kterou údajně neodvedla z kabelek a šperků. Stát tak prý připravila o 705.925 korun.

Městský soud v Praze také letos obdržel obžalobu Nagyové ohledně údajného vynášení informací z Bezpečnostní informační služby. Tento týden ji ale vrátil žalobcům k dopracování, protože údajně nemusí být utajená. Státní zastupitelství se proti postupu soudu ohradilo a věc přehodnotí pražský vrchní soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…