Američané přejezdem armády přes naše území nehrozí Rusům, ale nám, abychom drželi hubu a krok. Jako Sověti v roce ´68. I to nám řekli čeští politici

16.03.2015 15:25

Přes území ČR i dalších zemí má projet konvoj obrněnců armády USA jako „viditelná demonstrace amerických závazků vůči spojencům v NATO“ a ukázka schopnosti NATO přesouvat jednotky. Co na to čeští politici?

Američané přejezdem armády přes naše území nehrozí Rusům, ale nám, abychom drželi hubu a krok. Jako Sověti v roce ´68. I to nám řekli čeští politici
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Konvoj se vydá z Estonska, Litvy a Polska a přes Lotyšsko a Česko dojede na armádní základnu v bavorském Vilsecku, který leží asi 65 kilometrů od českých hranic. Mluvčí americké armády v Evropě Craig Childs konvoj označil za „viditelnou demonstraci amerického závazku vůči spojencům v NATO a ukázku schopnosti NATO pružně přesouvat vojenské jednotky přes hranice spojenců v úzké spolupráci s nimi“.

Přejezd jednotek dostal název Dragoon Ride (Dragounská jízda) a podle americké stanice CNN je neobvyklý, protože těžká vojenská technika, jako jsou osmnáctitunové obrněné transportéry Stryker, se normálně převáží po železnici.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o průjezdu amerických obrněnců přes naše území myslí. Někteří na tom nevidí nic zvláštního a podporují to, protože je to prý náš závazek vůči NATO. Jiní říkají, že se nejedná o demonstraci síly vůči Rusku, ale demonstrace síly vůči zemím, kudy technika projede, aby byly poslušné vůči USA.

To je ukázka síly pro nás, abychom věděli, kdo nám velí  

„Myslím si o tom, že to jsou spojenci a nevidím v tom problém,“ reagoval na dotaz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Považuji to za provokaci USA, která jde proti úsilí EU řešit krizi na Ukrajině diplomatickou cestou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Myslím si, že by tu měli zůstat,“ uvedl o amerických vojácích předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Americký konvoj neříká a neznamená nic nového, jelikož svou snahu ovlivňovat dění ve východní Evropě USA demonstrují denně a tanky jsou jen třešinka na imperiálním dortu. Rusy to nijak neovlivní. To je ukázka síly pro nás – Čechy, Poláky, Slováky, Maďary, abychom věděli, kdo nám velí. Akce má povzbudit proamerické síly a oponenty znejistit, nic víc. Skutečnou válku by totiž nerozhodovaly tanky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Myslím si o tom, že Česká republika je členem NATO a spojenecké závazky se mají plnit. Zvláště v čase ohrožení členů NATO v Pobaltí,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Vůbec mi to nevadí, naopak. NATO je pro mě zárukou demokracie a bezpečnosti České republiky. V NATO jsme dobrovolně, ale z členství vyplývají nejen práva, ale i povinnosti,“ argumentuje první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi je běžné, že se po jakémkoli vojenském cvičení jednotky přesouvají  na své základny, s tím problém nemá. „Nicméně se domnívám, že by v tomto případě byl vhodnější transport po železnici. Ať již z pohledu rychlosti či bezpečnosti transportu. Také by se mohly pro tuto přepravu využít České dráhy, kterým by to mohlo pomoci i ekonomicky,“ míní Seďa.

Kéž by tady Američané počkali, než se vyřeší současná krize

„Souhlasím s tím. Kéž by tady spojenci počkali, než se vyřeší současná krize. Z Kremlu přichází mráz,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Je správné, že USA usilují o obranu ohroženého Pobaltí. Co se týká průjezdu techniky, považuji to za poněkud zbytečné gesto,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Říkám stále stejnou věc – harašení zbraněmi nikdy nepřineslo mír. Jestliže udělám vojenské cvičení v jedné z nejklidnějších částí světa, nemohu potom odsuzovat reakci – uspořádání vojenského cvičení na ´druhé straně´. Válka je vůl – to bylo vždy heslo mých válečných reportáží,“ varoval poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Podle mě se jedná o porušení dohod, kdy při ukončení Studené války se západní státy zavázaly, že se NATO nebude posouvat směrem na východ a zůstane ve stávajících hranicích. Pokud se týká vlastního přesunu, tak hospodárné a obvyklé je, že se taková technika přesouvá ve vagonech železnicí. Je to tedy demonstrace síly. Nemyslím si, že to u nás bude většinově přijato občany pozitivně. Je to zbytečná demonstrace síly, která bude jen polarizovat společnost,“ řekl redakci předseda SPO a senátor Jan Veleba.  

„Přiznám se, že mi není úplně jasné, ´co tím chtěl básník říci´. Vidět obrněnce je určitě zážitkem pro každého kluka a jako demonstrace síly velkolepé, ale proč demonstrovat sílu v členském státě a ještě formou projíždějícího konvoje? Nejsem si jist, jestli se po průjezdu konvoje budou cítit občané bezpečněji. Prezentace soudržnosti členských států NATO je hlavně ve spolupráci. Tohle je jen mediální gesto,“ míní předseda poslaneckého klubu Úsvitu a místopředseda hnutí Marek Černoch.

Brežněvova doktrína a omezená suverenita v americkém provedení. Dočasný pobyt?

„Nejedná se o žádnou demonstraci síly vůči Ruské federaci ani o demonstraci závazků vůči spojencům. Je to spíš demonstrace síly vůči těm, přes jejichž území bude ten konvoj projíždět. Je to v duchu toho, co kdysi řekl Henry Kissinger, že proč by měly Spojené státy lhostejně přihlížet, když obyvatelstvo nějaké země je neodpovědné. Nedávno to vyjádřil prezident Obama ještě tvrdším způsobem, když řekl, že Spojené státy musí mít nejsilnější ozbrojené síly na světě, aby mohly těm, kteří nedělají to, co oni chtějí, zkroutit ruce a donutit je tak dělat to, co Američané chtějí. To je kouzelný výrok. Z naší strany je souhlas pouze formalitou. Ministr zahraničí Zaorálek již řekl, že to je záležitost našich závazků v NATO. Občané s tím mají problém, protože žádné cizí vojáky na svém území nechtějí. Je to Brežněvova doktrína a omezená suverenita v americkém provedení,“ řekl redakci europoslanec KSČM Miroslav Ransdorf.

„Podle mého názoru je to v pořádku. Některé metody používané za studené války jsou stále platné a efektivní,“ míní první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

„Především jsem přesvědčen, že u nás tato vojska a jejich technika nemají co pohledávat. Vláda by si měla být vědoma toho, že většina občanů je u nás nechce. Stále slyšíme o tom, jak Rusové haraší zbraněmi, přitom je tomu právě naopak. Je to NATO, které zbraněmi straší. Koho a proč? Žádnou viditelnou demonstraci síly nepotřebujeme. Viděli jsme ji v Iráku, Libyi a tak dále.  Vymyšlená obvinění, nepravdivé informace, které dostáváme, dokonce chvalozpěvy na kyjevskou vládu. Přitom je už hodně dlouhá řada důkazů o podílu fašistických skupin a ne malých, na dění na Ukrajině,“ říká senátor Jaroslav Doubrava.

„Ničím nepodložené řeči i tom, jak Rusové posílají těžkou techniku na východ Ukrajiny, jsou součástí stejné taktiky, jako „spanilá“ jízda Američanů. Přitom kosmická technika na sledování je schopna rozlišit předměty velikosti krabičky zápalek. Proč nám neukáží fotografie kolon tanků, které z Ruska na východní Ukrajinu jedou, jak nám je podsouváno? Nesouhlasím s avizovaným průjezdem válečné techniky, nesouhlasím s pobytem jakékoli cizí armády na našem území, je-li ještě naše, byť by skutečně měla „jen“ projíždět. Obávám se toho, že by se záminka k jejich dočasnému pobytu u nás, když už by tu byla, našla. Nejde o zastrašování Rusů, ale o zastrašování nás a dalších ´spojenců´ či spíše vazalů USA, aby drželi hubu a krok a poslušně a slepě kývali na to, co si ve Washingtonu vymyslí,“ dodal Doubrava.

„Myslím si o tom, že to je zcela v pořádku,“ reagoval místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

Neholduji obnovení Střední skupiny spojeneckých vojsk

„A pojedou prý po vlastní ose. Prý jenom kvůli bližšímu kontaktu s obyvatelstvem. Co dodat, trošku mi to připomíná dávné parodie Vodňanského se Skoumalem. Mám na mysli obraz: ´Královna Alžběta beseduje s traktoristy´. Nepřekvapuje mě to. Ač naši spojenci, jde o demonstraci síly a mapování terénu. To už tady taky bylo od spojenců předchozích. Možná včetně mávajících spoluobčanů. Jistě pan Alexandr Vondra či Pavlína Filipovská si to nenechají ujít. Je to jejich právo, jejich názor. Já se nepřipojím. Neholduji obnovení Střední skupiny spojeneckých vojsk. Ruská tu byla 20 let. Ta americká však již zůstávají většinou prakticky natrvalo. Mimochodem vojska NATO již u nás jsou – naše armáda. Byť nedávno výrazně cíleně oslabená. O jiná vojska zde nestojím. Jen třeba ohlídat, aby konvoj obrněnců minul jistě nové ´kvalitní´mosty. To abychom dříve než základnu tu neměli americký hřbitov. Ale snad se jim vyhnou. Už proto, že by tak hned měli důvod zůstat. A to bych opravdu nerad,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba

„Vojenská cvičení a pohyb spojeneckých vojsk jsou přirozenou součástí našeho členství v alianci,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Jako politik si uvědomuji, že coby členská země NATO se přítomnosti vojenské techniky našich partnerů vyhneme jen těžko. Mělo by to ale vždy mít opodstatněný důvod – například proti společnému cvičení nic nenamítám. Jako českému občanovi mi ale vadí, že by naše země měla sloužit cizí armádě pro demonstraci síly. Ještě si jako dítě pamatuji, když jsme museli u cesty čekat, než projede kolona sovětských vojáků. Pokud má někdo demonstrovat svou sílu na ČESKÉM území, pak jedině ČESKÁ armáda. Proto doufám, že pokud tento přesun proběhne, bude alespoň americkou techniku v uzavřené koloně doprovázet ta česká. Ještě by zabloudili a někde by se nám tu usadili,“ míní poslanec Úsvitu Martin Lank.

„Osobně to vnímám jako symbolické gesto a i tak k němu přistupuji,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Nestojím ani o demonstraci síly, ani o cizí vojáky na našem území. Američané nám už dlouho ukazují svou neschopnost v zahraniční i bezpečnostní politice. A navíc plány jakýchkoli přesunů cizích jednotek přes území suverénního státu by vždy mělo být jen se souhlasem vlády a občanů. A minimálně ze strany občanů to tak necítím,“ říká europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

„Máme podepsanou alianční dohodu a ta se má dodržovat. Proto mně osobně konvoj nevadí,“ uvedl senátor Jozef Regec.

Jsme členy NATO, takže na tom není nic divného ani mimořádného

„Jsme členy NATO, takže na tom není nic divného ani mimořádného,“ myslí si europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

„Demonstrace síly? Češi se nebojí,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„To je dobře, jsme spojenci,“ reagoval na zprávu senátor ODS Petr Bratský.

„Jedná se o demonstraci síly, která uklidnit a povzbudit americké spojence. Co se týká České republiky, považuji tu akci za celkem zbytečnou a nepřikládám jí velkou vážnost. Je určena především baltským státům. Přes Českou republiku se prostě Američané budou vracet na své základny do Německa. U nás tato demonstrace jenom může povzbudit některé militantní rusobijce k dalším excesům,“ míní poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

„Jasný souhlas! Je to nejjednodušší a inteligentní ukázání kulturistických sil NATO,“ chválí ukazování svalů americké armády poslanec ANO Milan Brázdil.

„Představitelé zbrojařských koncernů si mnou ruce. Pro posílení ekonomiky jejich zemí to má, jak lze sledovat, velký význam. Má-li to směřovat k uklidnění situace a míru, pak je to dobře. Ale velmi pochybuji,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

U řady občanů to vyvolá reminiscence a vybudí odpor

„Jestli NATO nebylo schopno demonstrovat svou sílu při destabilizace například Libye, pak přesun po českých dálnicích už to nevytrhne, i když je to svým způsobem adrenalin. Z geopolitického hlediska tyto válečné hry považuji za naprosto stupidní demonstrací síly. Kdyby NATO pro jednou místo síly chtělo demonstrovat inteligenci, pak by to možná posloužilo i k nějakému skutečnému výsledku,“ uvedl poslanec Petr Adam zvolený za Úsvit.

„Předpokládám, že tato demonstrace síly názorově rozdělí českou společnost a u řady občanů vyvolá reminiscence či vybudí odpor. Posílí se tak protesty proti harašení zbraněmi a volání po mírových aktivitách. Osobně proti této akci, do které se zapojuje i ČR, protestuji,“ uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Souhlasím s tím,“ uvedla stručně europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Nemám nic proti ´demonstraci amerických závazků´, ale raději bych viděl systémové zajištění bezpečnosti České republiky, například konkrétní kroky k vytvoření společné evropské armády,“ říká poslanec ANO Matěj Fichtner.

Prohloubení poznání a uznání kulturních rozmanitostí v jednotlivých zemích Aliance

O vypravení konvoje na 1800 kilometrů dlouhou pouť informoval v týdnu americký armádní list Stars and Stripes. Jednotky a armádní technika se budou vracet ze cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání). 

Mluvčí armády Spojených států podplukovník Craig Childs k tomu poznamenal, že půjde o dobrou příležitost k utužování spojeneckých svazků mezi členy NATO. Text najdete zde.

„Vojáci a jejich představitelé budou mít mnoho příležitostí na trase pohovořit s místními obyvateli, což může vést k prohloubení poznání a uznání kulturních rozmanitostí v jednotlivých zemích Aliance a posílení vztahů mezi nimi, což je nezbytné pro vybudování a udržení vzájemného obdivu, respektu i důvěry mezi spojeneckými armádami,“ míní podplukovník.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…