Analytik: Drzá Amerika chystá totální katastrofu. Nenechte se debilizovat a dávejte pozor

05.09.2013 11:03

ROZHOVOR "USA vedou svět ke globální, totální válce," říká v souvislosti s chystaným útokem na Sýrii ParlamentnímListům.cz ruský spisovatel a analytik Sergej Chelemendik. Dění v Sýrii se podle něho brzy dotkne každého Čecha, a to velmi brzy. "Dotkne se víc a bolestivěji než jakékoliv výsledky předčasných voleb," dodává Chelemendik s tím, že lidé by měli více vnímat světové dění.

Analytik: Drzá Amerika chystá totální katastrofu. Nenechte se debilizovat a dávejte pozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruský spisovatel a analytik Sergej Chelemendik

V českých médiích se píše o situaci v Sýrii. Většina z nich, včetně České televize, fakticky tvrdí, že použití chemických zbraní syrskými vládními vojsky je nesporný fakt. Pozorně sledujete situaci, jak se věci mají ve skutečnosti?

Chování mainstreamu v Čechách je pochopitelné – česká média už dávno nepatří Čechům. Nejvýstižněji to o „chemickém útoku Asada“ řekl ruský prezident – tato tvrzení označil za „do nebe volající hloupost“. Pro mě je očividné to, že jsme svědky a účastníky banální provokace s cílem najít důvod k válce – casus belli.

Argumentů a faktů ve prospěch verze provokace je v současnosti víc než mýtických důkazů Asadovy viny, o kterých hovoří USA, ale žádné reálné nepředkládají. Existuje verze, že chemické zbraně dodala povstalcům CIA z Gruzie, existuje na toto téma video, hlavní ale je to, co řekl Putin – je to hloupost.

Pokud je někdo, kdo víc než jiní neměl zájem použít chemické zbraně před očima expertů v OSN, tak je to syrská vláda. Obamovo chování lze těžko označit jinak než za neuvěřitelnou drzost.

Americký prezident nejdříve namaloval „červenou čáru“ a řekl, že zaútočíme na Sýrii, hned jak použije chemické zbraně – a Sýrie se jakoby hned pustila do překračování této čáry, tedy do vstupování války s USA.

Tomuto dnes na světě nevěří prakticky nikdo, nevěří tomu ani sám Obama, ale mechanismus války byl spuštěný. Drzost USA se dá vysvětlit jednoduše – předtím jim všechno vycházelo, ale dnes je situace jiná. Obama stojí sám, z očí do očí, vůči celému světu, který mu nevěří, a dále lže.

Nakonec, jak tato situace ohrožuje Ameriku?

Připomínám, že útok na Sýrii podle amerických tradic musí být koncipován právě takto – ohrožuje nás to. Saddám Husajn jako americký spojenec roky používal americké zbraně ve válce proti Íránu – ale právě tehdy Amerika nejenže neútočila na Irák, ale ještě také vyzbrojovala, chválila a financovala.

Chovají se slovenská média jinak?

Ještě hůř než česká. Jednoduše tyto události ignorují a přinášejí pouze strohé úryvky propagandistických textů. A to navzdory tomu, že na Slovensku, stejně jako v Čechách, roste vlna rozhořčení v souvislosti s touto již vyhlášenou válkou proti suverénnímu státu na základě falešné záminky. Mnozí lidé na Slovensku i v Čechách ještě nejsou úplně „debilizováni“ primitivním mainstreamem, neztratili zájem o události ve světě a chápou, nebo si umí domyslet, k jakým fatálním důsledkům může tato válka vést. Opakuji, většina Slováků považuje tuto záminku za lež – mnozí o tom hovoří, ale vláda o tom mlčí jako ryba na suchu.

Co byste poradil těm, kteří hledají objektivní informace o těchto událostech?

Aby se obrátili na evropská, americká a ruská média. Informací je spousta, jsou dostupné, ale ve slovenštině jich je málo a jsou neobjektivní.

Čeští politici se k tomuto tématu moc nevyjadřují, možná jsou příliš zaměstnaní předčasnými volbami. Má se vůbec česká veřejnost zajímat o Sýrii, vždyť lidé si můžou říct, že se nás to netýká?

Zachytil jsem vyjádření prezidenta Miloše Zemana v tom duchu, že vojenské řešení je nepřijatelné. Něco podobného řekl i slovenský prezident Ivan Gašparovič, pravda, velmi tiše. Přirozeně výbuch české politické scény odpoutává lidi od událostí ve světě a zdá se důležitější, ale není to tak. To, co se děje v Sýrii, se dotkne každého Čecha a stane se tak již brzy. Dotkne se víc a bolestivěji než jakékoliv výsledky předčasných voleb.

Na základě současných informací situace vypadá tak, že Amerika na Sýrii skutečně zaútočí. Má Sýrie možnost podstavit se na odpor?

Má, ačkoliv síly jsou nerovné, vojenská převaha USA je velká. Na druhé straně syrská armáda je početná, vycvičená, celkem dobře vyzbrojená a Sýrie má spojence – Írán, Rusko a Čínu. Od jejich reakce a chování bude záviset velmi hodně věcí.

Čeho chtějí dosáhnout Spojené státy americké, jaké jsou jejich dlouhodobé cíle?

Hlavní cíl je velká a vítězná válka na Blízkém východě. Sýrie je první cíl, druhý je Írán. Pokud tuto válkou vyhrají, USA ovládnou obrovské zdroje, dosáhnou strategicky výhodné a dominantní pozice ve vztahu k Rusku a Číně a budou moci samy kontrolovat hlavní energetické a obchodní tepny našeho světa. Cíle jsou jako vždy velmi ambiciózní, ale v nejbližším období nevypadají jako reálně dosažitelné. Ale explodovat situaci na Blízkém východě tato válka může rychle a snadno. A tak budou vyhazovat do vzduchu.

Dokážete si představit, že by do války zasáhly Rusko a Čína?

Není to vyloučené, ale přímý zásah je málo pravděpodobný, protože by znamenal světovou válku. Dnes Sýrii nejaktivněji podporuje Írán a Rusko. Tato podpora zesílí, ale ve skutečnosti scénář války drží v rukách USA a zdá se, že ani samotným Spojeným státům není jasné, jak konkrétně – něžně, humanitárně a pěkně – je potřebné trestat dalšího diktátora, pokud tento trest vyústí do hromadného zabíjení civilistů americkou armádou.

Mohou USA odmítnout válku?

Říká se, že naděje umírá poslední, ale po špatném amatérském divadle, které Obama ukázal světu, je to bohužel málo pravděpodobné. Pokud by Putin nevystoupil s varováním v sobotu 31. 8., válka by už začala. Obama okamžitě reagoval dvěma prohlášeními – rozhodnutí přijal, ale potřebný je souhlas Kongresu. Ještě připomínám, že podle amerických zákonů USA mohou začít válku i bez takovéhoto souhlasu. Kongres však pravděpodobně tuto válku schválí. Amerika má hodně důvodů pro to, aby napadla Sýrii, ale existuje jeden hlavní – fanatická, šílená, bezuzdná chamtivost americké „elity“. Příliš hodně bohatých lidí v Americe, Izraeli a jiných zemích si už dávno spočítalo, kolik opět vydělají na této „malé vítězné válce“. Myslí si, že tyto peníze už mají v kapsách. Vždyť v Libyi to všechno vyšlo a bylo to teprve nedávno. Válka je hlavní a nejziskovější činnost v USA v posledních desetiletích – studená, ekonomická, psychologická, informační. Podle amerického kalendáře přišel už dávno horký čas války, ale Sýrie klade odpor již dva roky – a nejen, že klade odpor, ale poráží armádu žoldáků sesbíranou a vyzbrojenou USA a jejich nejbližšími spojenci v regionu, tedy Saúdskou Arábií a Katarem.

Proč evropští spojenci s výjimkou Francie odmítli podpořit USA?

Protože si uvědomují rozsah blížící se katastrofy. Dokonce i ti nejvěrnější, Angličané, zařadili zpátečku. Postoj Francie se možná bude také měnit – většina Francouzů je proti, Hollande, který vyskočil před lokomotivu, prakticky spáchal politickou sebevraždu, protože právě Francie, kde žije víc než deset milionů muslimů, bude první obětí tzv. islámského terorismu a vlny utečenců. Hollande je dnes pro Francii horší, než byl Gorbačov pro Sovětský svaz. Podpaluje a ničí svoji vlast a jeho osud bude ještě horší.

Velmi se mluví a píše o tom, že válka v Sýrii může být začátkem světové války. Jaké jsou šance na takovýto fatální vývoj?

Co je to světová válka v současnosti, to nikdo neví. Orientujeme se na dvě minulé světové války v Evropě, které se v takové podobě už nikdy nezopakují. Existuje názor, ke kterému se připojuji i já, že světová válka běží stále, akorát ji trochu maskují a tak trochu pudrují. Proto přesnější bude mluvit o válce globální. Toto riziko zde hrozí. Nevím, kdo dnes věří chirurgické, omezené, humanitární operaci ze strany USA – něco v duchu „trošku je zbombardujeme a oni se hned zklidní“. Bombardovat se bude muset hodně a uspokojení v důsledku bombardování se zcela určitě nedostaví. USA vstupují do občanské války proti Asadovi na straně Ál-Kaidy, která, podle tvrzení samotných USA, je hlavní zdroj světového terorismu. Nuž tedy takový farizejský paradox – v úloze „našich sons of bitch“ vystupují představitelé radikálního islámu, protože pro USA je to v daném momentě pohodlné a výhodné. Důsledky této koalice světové demokracie a světového teroru jsou dnes málo předvídatelné. Je jasné, že důsledky budou. Asad se vyjádřil, že to vyvolá regionální válku a myslím, že zásah zapříčiní explozi situace na Blízkém východě. Právě takovou explozi celkem vědomě připravují USA od jedné války k druhé. Podrobnou analýzu variant války jsem vyrobil na slovenském videu http://www.youtube.com/user/Chelemendik. Na tato videa se dívají tisíce lidí. Náš portál https://chelemendik.sk už týden poskytuje mimořádný informační servis pro naše čtenáře. Využívají ho desetitisíce lidí, což svědčí o skutečném zájmu Čechů a Slováků o to, co se děje.

Co konkrétně může vést ke globální válce?

Zatahování globálních hráčů do syrské války, mezi které by mimochodem bylo správné zařadit nejen EU, Rusko a Čínu. Izrael, Turecko a Írán v současné situaci také vystupují jako globální hráči, protože jejich skutky budou mít globální důsledky.

V této nebezpečné hře je hodně neznámých faktorů. Jmenuji jen některé z nich: Kdo a čím už stihnul a ještě stihne vyzbrojit Sýrii? Přijme Turecko vojenskou účast? Přijme Írán vojenskou účast? Co se stane se zásobami chemických zbraní v Sýrii – odhadují se na tisíc tun. Uskuteční se útok na Izrael, na hlavního spojence USA a na hlavního rukojmího této situace? Budou atakováni jiní spojenci USA – Saúdská Arábie a Katar? Stane se Evropa obětí teroristických útoků a na koho budou směřovat tyto útoky?

Takových otázek se dá vyjmenovat ještě hodně. Jasná je ale jedna věc. Amerika vede svět k totálnímu chaosu, který Američané sebevědomě označují jako řízený, ale kontrolovat vyvolený chaos Amerika nebude moci. V důsledku toho se globální konflikt může ukázat jako nevyhnutelný.

Jaké budou bezprostřední důsledky útoku na Sýrii pro Evropu?

První důsledek je očividný – prudký růst cen ropy a tedy všech energetických nosičů. Sýrie a Írán mohou zablokovat Hormuzský průplav nadlouho. Druhý důsledek může být vlna teroru v Evropě, jehož cílem je zatáhnout NATO a EU do války. Třetí – vlna utečenců, kteří kromě Evropy nebudou mít kam utíkat. Není vyloučený ani finanční kolaps eurozóny, která nemusí takové napětí vydržet.

To jsou negativní důsledky pro oběti, budou ale také pozitivní pro „vítěze“. Na všech těchto otřesech a katastrofách jistá úzká skupina lidí, převážně v USA, vydělá obrovské peníze a peníze jsou přeci jejich Bůh. Tak jako v kuse vydělávala celá desetiletí. V zásadě se tedy neděje nic nového, kromě jediné věci – další „standardní“ agrese USA před našima očima nabírá globální rozměry. Nikoliv náhodou někteří pozorovatelé přirovnávají tyto události ke karibské krizi.

Důležité je uvědomit si, že na to, aby válka splnila plány a očekávání USA, musí být velká. Ideálně by Amerika potřebovala takovou válku, která by jí umožnila odepsat všechny její dluhy celému světu a to tím víc, že stejně nikdy neplánovala tyto dluhy vracet.

Jak se podle Vás má zachovat Česko a Slovensko?

Vzepřít se tak, jak je v jejich silách. Nepodporovat válku. V tomto světě se definitivně krystalizuje vědomí toho, co je absolutní zlo pro všechny žijící lidi a lidstvo všeobecně. Tímto zlem je světová, globální, totální válka. USA, které se vnucují za lídra světa, vedou svět právě k takovéto válce, tedy vystupují na straně absolutního zla. V této situaci je absolutní dobro – záchrana světa před globální válkou. Rozhodovat se mezi dobrem a zlem budou muset jednotlivci, národy, státy.

Budeme se veřejně obracet na slovenské politiky a slovenskou vládu s tímto tématem, udělám tak již zanedlouho, protože čas běží. Slovenský národ nikdy nestál na straně zla, nejednou ho hnali do válek, ale zlu se protivil instinktivně. Běda slovenským politikům, kteří se postaví proti instinktu dobra, který je slovenskému národu vlastní.

Je možné, že USA přece jen upustí od záměru zaútočit na Sýrii?

Říká se, že naděje umírá jako poslední. Existuje verze známého ruského historika a spisovatele a mého dobrého přítele Nikolaje Starikova - byla zveřejněna 29. srpna. Cituji: „Rusko a Čína naplánovaly na společném summitu G20 v S-Petěrburgu (začíná ve čtvrtek) informovat o založení nové měnové unie prostřednictvím zřízení nezávislého fondu. Trumfu, kterým se má stát možnost emitování dluhopisů a možnost poskytování nízko úročených úvěrů na podnikatelské projekty v Rusku a Číně jak pro domácí, tak pro zahraniční podnikatele. Tato informace přitáhla pozornost všech světových médií, což znamená, že tuto skutečnost nelze utajit… USA okamžitě, horečně chtějí vytvořit Rusům a Číňanům nějaký vážný problém, aby upustili od vytvoření měnové unie. A `najednou` se začala  zhoršovat situace kolem Sýrie...“

Starikov tvrdí, že se mezi velmocemi odehrává globální obchod a útok na Sýrii je součástí tohoto obchodu. Neignoroval bych tuto verzi, neboť věřím v pud sebezáchovy lidí, i Obama ho pravděpodobně má.

Kdo je Sergej Chelemendik:

Ruský spisovatel a bývalý slovenský poslanec žijící v Bratislavě. Nyní působí jako publicista, vydavatel, politický analytik a autor dokumentárních filmů. V Rusku jsou jeho nejznámějšími romány Sebevrazi, Povodeň či Přepadová skupina. Ve slovenštině vydal například sborník svých esejů pod názvem Slovenské Kosovo - válka v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…