Andrej Babiš: Já jsem ten blbý politik, co neumí všechno. Železný o mně třepal nesmysly

07.01.2014 9:04

ROZHOVOR Média jsou naučená, že každý politik umí odpovědět na všechno. A já jsem ten blbý politik, který to neumí, každý den se bude učit a pracovat. Takhle velmi otevřeně se Andrej Babiš choval k novinářům, kteří jej v Poslanecké sněmovně obstoupili po podpisu koaliční smlouvy. Byl to takový křížový výslech. V zájmu objektivity dlužno dodat, že je tento rozhovor koláží různých otázek různých novinářů.

Andrej Babiš: Já jsem ten blbý politik, co neumí všechno. Železný o mně třepal nesmysly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější osobnost?

hlasovalo: 12537 lidí

Vždy jste říkal, že vás nabíjí být mezi voliči. Myslíte si, že na to budete mít čas, když se stanete šéfem Ministerstva financí?

Lidi si zaslouží vědět, jak stát funguje, co nakupuje, od koho a za jaké peníze. Takže určitě bude příležitost zajít mezi voliče. A určitě se zúčastním kampaně do eurovoleb. Čas si najdu.

Za jak dlouho se dokážete seznámit s chodem Ministerstva financí?

Už se s ním seznamuji, ostatně jako se všemi resorty. Včera jsem měl šestnáct schůzek, takže jsem v jednom kole od rána do večera. Přistupuji k tomu stejně, jako když jdu do nějaké firmy. Řeknu tam úředníkům, že jsou na burze, nepatří nikomu, a zeptám se jich, co by dělali, kdyby jim to patřilo. Pak udělají prezentaci své práce a řeknou, jaké mají cíle. To by náměstci a jednotliví ředitelé snad měli vědět. Oni jsou placeni za to, aby věděli, co dělat s resortem a co je ve státní správě špatně.

Vždy říkáte, že jdete do politiky makat. Nicméně na Ministerstvu financí není v pátek odpoledne ani noha. Jak se s tím poperete?

O tom se musím přesvědčit. Slyšel jsem, že tam mají bufet, kam v deset hodin chodí na guláš, tak nevím. Musím se poptat, jak to tam funguje.

Ostatně k tomu bufetu. Vždy jste kritizoval, že jsou ve státních institucích jogurty z dovozu a tak dále. Budete se snažit, aby na Ministerstvu financí prodávali hlavně českou produkci?

O to, aby se podporovali čeští výrobci, by se měl snažit snad každý. Nicméně nebudu to nikomu nařizovat. Je na odběrateli, jestli to koupí.

O tom, že budete ministrem financí, se bavíme jako o hotové věci. Myslíte si, že by mohl mít prezident Miloš Zeman nějaké problémy s vaším jménem?

Uvidíme. Nevím. Všechno je možné. Necháme se překvapit. Bylo by dobré, kdybychom už něco začali dělat. Dnes mi volali z Blesku s kritikou, že poslanci nic nedělají a berou za to plat. Já dávám všechny své příjmy na charitu, na rodiny samoživitelů, takže nemám ani korunu příjmu od státu. Podle mě je už čas pracovat. Makat je třeba.

Chtěl po vás, za tu dobu, co se připravujete ke vstupu do vlády, někdo negativní lustrační osvědčení?

Ne, nechtěl. To je otázka úzu, jak řekl pan prezident.

Pojedete na další přelíčení vašeho soudu na Slovensko?

Proč bych tam jezdil. Už jsem vám to říkal stokrát. Byl jsem tam loni v červnu. Mluvil jsem sedmdesát minut a paní soudkyně řekla, že jí to stačí. Proč bych tam tedy jezdil, když mě už nepotřebuje? Vše jsem řekl a netoužím, abych znovu odpovídal na tisíce stejných otázek.

Při tiskovce po podepsání koaliční smlouvy jste snad pět minut dělal reklamu Agrofertu, byť jste bránil možného příštího ministra životního prostředí. Bylo to nutné?

Víte, na ČT24 nám pořád podsouvali, že pan Richard Brabec bude v resortu životního prostředí nahrávat chemičkám Agrofertu. Mrzí mě to. Na ministerstvu se bude šetřit a budeme čerpat fondy z Evropské unie. Mám rád přírodu a zvířata. Proč bychom něco proti nim dělali? A proč nás někdo odsuzuje dopředu? Nejdřív, ať se to vyzkouší a pak, ať se kritizuje. Nebude sledovanější osoba v této zemi než Andrej Babiš. Tak vidíte, tak co stále něco říkáte o střetu zájmů.

Když jsme u těch médií, chcete stále koupit některou z televizí?

To je nesmysl. Není to pravda. Železný dal někam nějaký rozhovor a třepal nesmysly. Bylo by dobré, aby si žvanil o TV Barrandov a ne o Babišovi. Žádnou televizi koupit nechci. Dejte mi pokoj s vašimi televizemi. Já jsem skončil v Agrofertu, už tam nejsem skoro ani zaměstnancem, tak nevím, co mi pořád podsouváte.

Je Česko v lepší kondici než Slovensko, odkud pocházíte?

S dovolením, jsem Čechem, mám českou ženu, české děti a žiju zde od července 1992. Na Slovensku jsem nebyl snad rok. Tak se omlouvám, nevím.

Nicméně jako budoucí ministr financí jste obeznámen třeba o daňových opatřeních na Slovensku?

To určitě. Například jsem se seznámil s některými opatřeními na výběr daní nebo se spoluprací orgánů činných v trestním řízení ohledně daňových podvodů. V tom jsou Slováci paradoxně lepší než Češi. Doufám, že se od nich budeme moci něco naučit, stejně jako v Chorvatsku, Dánsku a všude jinde po světě. Platí to, co jsem řekl, že neumím nic. Jedna plus jedna jsou dvě. A mým úkolem je stejně jak v podnikání, tak i ve veřejné správě najít ty správné lidi. Média jsou naučená na to, že každý politik umí odpovědět na všechno. No, tak já jsem ten blbý politik, který to neumí. Ale postupně se učím, budu se učit každý den a pracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…