Andrej Babiš před lidmi: Slušnost je fajn, ale...

10.05.2012 6:50

REPORTÁŽ Pro některé amatérismus a nejasná koncepce. Pro jiné naděje v lepší zítřky. Takto hodnotili včerejší návštěvu Andreje Babiše v Olomouci účastníci společné debaty. V jednom se však mnoho z těch, kteří dorazili do olomouckého regionálního centra, shoduje, když tvrdí, že Babiš si mohl užívat peníze a na politiku se vykašlat. Neudělal to a za to mu prý podle nich patří obdiv.

Andrej Babiš před lidmi: Slušnost je fajn, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, majitel Agrofertu

Debata Andreje Babiše s občany začala krátce po páté hodině odpolední a trvala bezmála tři hodiny. Do sálu v Regionálním centru Olomouc dorazilo na 150 lidí. Hned v úvodu Babiš přítomným sdělil, že hlavním cílem zatím občanského sdružení ANO 2011 a budoucí politické strany je uspět v parlamentních volbách v roce 2014. Kandidovat do Poslanecké sněmovny však Babiš podle svých slov nebude. Chce se zaměřit mimo jiné na financování tohoto uskupení.

Ustavující sněm do konce června

Do podzimních krajských voleb ANO 2011 nepůjde. Pro senátní volby ale sdružení hledá kandidáty. „Do konce června chceme udělat ustavující sněm. Na programu v tuto chvíli pracujeme, ale politici začínají používat naše názory. Například ČSSD mluví o řízení státu jako firmy a Nečas mluví o investičním plánu. Takže zatím nechceme příliš říkat dopředu,“ uvedl Babiš.

Babiš: Nejsme ABL

Následně kontroverzní podnikatel prozradil, co je jeho motivací k tomu docílit určitých změn v politice. „Nejsem senilní. Podnikáme a víme, kdo krade naše peníze. Pokud by byl stát řízen pořádně, selským rozumem a nekradlo se, už dávno by byly dostavěny dálnice a infrastruktura, dávno bychom nebyli tak zadlužení. Nemáme lidi do firem, protože každý, kdo dnes nemá maturitu, tak je považován za méněcenného, přitom dříve třeba truhlář byl někdo ve společnosti. Máme velký počet soukromých vysokých škol a každý studuje management, i když budoucí absolventy těchto oborů nebude nikdo potřebovat,“ řekl Babiš.

Právě požadavek na odbornost nejen politiků je jedním z ústředních témat Babiše a jeho iniciativy. „Stát by měli začít řídit konečně odborníci a ne jen prospěcháři,“ podotkl Babiš. Na tento argument však reagoval jeden z přítomných občanů, který tvrdil, že je potřeba vrátit politice především slušnost. S Andrejem Babišem se však v tomto neshodli. „Slušnost je fajn, ale Špidla byl slušný premiér a Nečas také, ale nemyslím, že by byli schopní,“ oponoval Babiš.

Miliardář také často v rámci debaty zdůrazňoval, že je neustále vystavován lžím a pomluvám ze strany médií, kdy je jako majitel Agrofertu a tvář hnutí ANO 2011 připodobňován k Vítu Bártovi a ABL. „Nejsme ABL. Já žádné svoje dobré lidi z Agrofertu do politiky nedám,“ přislíbil Babiš.

Lidé nemají rádi Babiše, protože je bohatý

Stát by se měl podle Andreje Babiše starat o to, co je pro lidi důležité. „To jsou děti, školství, zdravotnictví, policie má být v ulicích, hasiči. My vycházíme z praxe. Nechceme justiční a exekutorské mafie. Proč třeba česká armáda nakoupila Pandury, když jsme za šedesát miliard mohli mít rychlovlaky a jezdit z Olomouce do Prahy za hodinu a půl? A to jsou ty základní a praktické věci, které se nás dotýkají,“ řekl kontroverzní podnikatel.

ParlamentníListy.cz následně oslovily několik přítomných občanů s dotazem, zda akce splnila jejich očekávání. „Spousta lidí nemá pana Babiše ráda, protože je bohatý. To, že vylezl s ANO, signalizuje jeho charakter. A já ho za to obdivuji. Mohl se na všecko vykašlat a žít v klidu. Musí mít skvělou manželku a zázemí v rodině. Já mám taky hodnou ženu, ale vystoupit takto jako on, to by mi doma neprošlo,“ řekl Josef Kapl z Litovle.

Amatérismus, nejasná koncepce a program

Oldřich Urbánek to však vidí trochu jinak. „Mám z akce smíšené pocity. Trošku se mi to zdá jako amatérismus. Není jasná koncepce, není program. Ale na druhou stranu, každý nějak začíná. Je ale dobře, že do toho Babiš vůbec šel. Je pravda, že se na politiku mohl vykašlat a starat se jen o své penízky. On to ale neudělal. A to je potřeba ocenit,“ prozradil Urbánek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…