Andrej Babiš přitvrdil: Vím, že mluvím blbě. Ale se*u na to

14.05.2012 11:26

Neúnavně pokračuje majitel Agrofertu Andrej Babiš v turné po českých městech, kde na mítincích přesvědčuje návštěvníky, že jeho hnutí ANO 2011 může být tou správnou alternativou k zavedeným, ale zprofanovaným stranám. I když jsou jeho hlavním cílem sněmovní volby 2014, bere jako zkoušku už letošní senátní volby.

Andrej Babiš přitvrdil: Vím, že mluvím blbě. Ale se*u na to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Charizmaticky působící miliardář Andrej Babiš se dokáže návštěvníkům svých mítinků okamžitě přiblížit. „Vím, že mluvím blbě! Je to pro mě horor. Nedržím ani tón, ani osnovu a ještě skáču z tématu na téma. Nemluvím ani česky, ani slovensky. Vím to, ale s..u na to! Na rozdíl od Haška a Sobotky, kteří umějí vymluvit díru do hlavy, já mluvím pravdu!“ přivádí hned od počátku do varu stovku lidí v sále libereckého Centra Babylon.

Majitel Agrofertu, který zahrnuje více než dvě stě především potravinářských a zemědělských firem či chemiček, napnul hodně svých sil k fungování politického hnutí ANO 2011. Hlavním cílem jsou pro něj sněmovní volby 2014, ale už letošní senátní volby bere jako zkoušku, jak se mu daří oslovovat nespokojené voliče.

Lidé jsou nespokojeni i kvůli novým stranám

„Je tu velká skupina nespokojených, ale vůbec nedokážu odhadnout, jak velkou podporu kandidáti ANO 2011 v senátních volbách mohou mít. Nespokojenost je totiž částečně dána tím, že veřejnost udělala negativní zkušenost s těmi novými stranami, zejména s Věcmi veřejnými, takže je otázka, jestli se spíš voliči nebudou vracet k těm tradičním stranám,“ zamýšlí se pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.



Prorektor Metropolitní univerzity v Praze, který vyučuje i v Ústavu politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, příliš šancí novým aktivitám pro senátní volby nedává. „I když pan Babiš tvrdě pracuje na tom, aby jeho image byla lepší, než jak mají lidé zafixovány velké podnikatele, tak si myslím, že veřejnost obecně bude opatrná k těm takzvaným podnikatelským subjektům v politice,“ předpokládá Jan Bureš.

Do karet hrají Babišovi protesty i finanční prostředky

Jiného názoru je politolog a vysokoškolský pedagog Rudolf Kučera. „Když vidím, jak se situace ve společnosti radikalizuje, jak přibývá kritiků a protestujících proti vládě, tak si myslím, že se už v senátních volbách může hnutí ANO 2011 uplatnit. Šanci má i proto, že budou rozhodovat také finanční prostředky na kampaň, které má k dispozici. A také to, jak se zařadí do spektra kritických hlasů, což se mu zatím dařilo,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera.

Babiš na mítincích přesvědčuje, že to celé vůbec nedělá kvůli sobě. „My to děláme grátis, po práci. Vy jste tady dvacet let někoho volili, zatímco já podnikal, zachraňoval fabriky a dával práci lidem. A teď to tady mám spasit? Vždyť já jsem atypickej lídr, žádnej revolucionář. Já jsem lídr omylem. Mám svou historii, tímhle ohrožuji svůj byznys a  rodinu,“ tvrdil Babiš podle MF Dnes před publikem v Liberci.

Nikdo nemá jistotu, jakou sílu by ANO 2011 mělo

Na jeho mítincích nejsou vidět typy frustrovaných lidí, kteří nadávají u piva na poměry za každé situace. Na Babiše chodí všechny věkové kategorie, od rodičů s dětmi po penzisty. Jsou mezi nimi lidé v oblecích, učitelé, menší podnikatelé a živnostníci. Tato skupina by zřejmě své zklamání z pravice mohla v budoucnu přeměnit v hlas pro ČSSD, právě u ní by ale mohl v příštích sněmovních volbách zabodovat se svým hnutím i Babiš.

„Určitá část lidí i z těch lépe situovaných vrstev může mít tendenci k těmhle podnikatelským subjektům inklinovat, protože to je jejich krev a mají pocit, že pan Babiš bude hájit zájmy podnikatelů nebo středních vrstev. Zároveň ale nemají jistotu, jakou sílu tento subjekt v parlamentu bude mít,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

Je dost voličů, kteří stále hledají a přecházejí od jedné strany ke druhé

Proto očekává, že lidé nebudou chtít riskovat další štěpení pravice, a předpokládá, že střední a ještě více vyšší vrstvy pravicově smýšlejících voličů budou dál podporovat zavedené pravicové strany, tedy TOP 09 nebo ODS. „Nemyslím si, že ani vysokopříjmové skupiny budou nějak masivně volit subjekt pana Babiše. To, že přijdou na mítink, ještě nic neznamená. Mohou se jít podívat ze zvědavosti, o co se jedná,“ dodává Bureš.

Podle Rudolfa Kučery je největší šance ANO 2011 pro příští sněmovní volby lovit ve vodách bývalých voličů Věcí veřejných. „Existuje tady dost velká skupina voličů, kteří by rozhodně nevolili žádnou z těch velkých stran. To jsou lidé, kteří tak různě přecházejí od zelených, KDU-ČSL a naposledy Věcí veřejných. Je jich dost, co stále hledají a očekávají nějakou nabídku, na kterou by mohli reagovat. Nemůžu vyloučit, že tato nabídka ze strany ANO 2011 jim bude vyhovovat,“ dává politolog Kučera Babišovu hnutí výhledově naději.

Na dotazy k Bártovi a dotacím do biopaliv je už alergický

A nejde podle něj o žádné české specifikum. „Tyhle malé strany získávají čím dál více příznivců, ať už jsou jakéhokoli zaměření, hlavně že nejsou velké, vládní nebo parlamentní strany. Jde spíš o menší protestní strany, alternativní, což je teď trend v Evropě,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz politolog Kučera. „Jde o ty stále váhající, kteří se nikdy nikde napevno neupsali, nepřidali se napevno k nikomu, tam myslím, že by měl pan Babiš hledat,“ poukazuje pedagog na mladé lidi, kteří na Babišovy mítinky chodí.

Lídr hnutí ANO 2011 po nich rozdává přítomným zájemcům své vizitky, někteří se s ním chtějí jako s celebritou nechat vyfotit. Dokážou ho však rozčílit dotazy na dvě témata. Jednak, zda se nejedná o podobný projekt jako v případě Víta Bárty a Věcí veřejných. A ještě více ho rozzlobí, když mu někdo předhodí, že mimo jiné vydělává na státních dotacích do biopaliv. Na obojí už je dost alergický a říká, že už ho nebaví pořád se k těm nesmyslům vyjadřovat.



 
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…