Andrej Babiš v regionu nastínil své hlavní volební téma: Bezpečnost. Vlastní imigrační politika. Ne diktát z Bruselu. A ten Putin...

28.07.2017 10:45

REPORTÁŽ „Pokud dnes Evropa kritizuje Polsko či Orbána, že dělají něco nedemokratického, proč nekritizují Turecko? Vždyť tam je diktátor,“ podivil se na debatě v Lázních Libverda Andrej Babiš. „Před měsícem do Itálie přišlo za tři dny deset tisíc migrantů z Afriky, jsou to všechno mladí muži. A ve stejný den zpráva, že NATO posiluje v Afghánistánu. Proč NATO neútočí na pašeráky, kteří sem ty nešťastné lidi lákají?“ zeptal se. „Pokud Evropa nebude mít politiky typu De Gaulla, Churchilla či Thatcherové, tak nevím,“ povzdechl si.

Andrej Babiš v regionu nastínil své hlavní volební téma: Bezpečnost. Vlastní imigrační politika. Ne diktát z Bruselu. A ten Putin...
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Andrej Babiš podepisoval knihu v Lázních Libverda

Poklid jizerskohorských Lázní Libverda narušil ve čtvrtek po poledni Andrej Babiš. Místní se s ním sešli v jídelně Ostrava, kde se podávaly koblihy a kniha O čem sním, když náhodou spím. O této knize předseda hnutí ANO začal vyprávět nejdříve. „Je to moje knížka. Psali jsme ji asi dva roky, podílelo se na ní asi sto lidí. Napadlo mě to, když jsem navštívil v roce 2015 památník Tomáše Bati ve Zlíně, který byl v zuboženém stavu. Řekli jsme si, že bychom ho mohli dát do pořádku, což už se děje,“ konstatoval. Vzpomněl si přitom, že Jan Antonín Baťa sepsal před 80 lety vizi nazvanou Budujme stát pro 40 milionů lidí. Ta ho inspirovala k sepsání knížky své. „Tato knížka není žádným objevem Ameriky. Píšeme, jak to ve světě funguje v různých oborech,“ konstatoval. Příklad bychom si dle něj mohli vzít ve většinovém systému, v přímé demokracii ve Švýcarsku, v jednacím řádu Bundestagu v Německu, digitální ekonomice z Estonska, rychlovlacích z Francie či Japonska. „Mluvím o tom, že školský systém je nejlepší ve Finsku, bezpečnost v Izraeli. Je tam i o zdravotnictví. O tom, že věk stoupá, ale kvalita života je stejná, či dokonce horší než v roce 1961,“ upozornil Andrej Babiš. „Je tam i o politice. Starostové by měli být podle mě stejně jako prezident voleni přímo. Chci více přímou demokracii. Je lepší zvolit konkrétní osoby než strany. Ukázal jsem to na příkladu New Yorku. Má větší rozpočet než Česká republika, devět milionu lidí a má 51 zastupitelů. Praha je rozdělena na 57 částí a 1200 zastupitelů,“ řekl a sál údivem zašuměl. Poté se Babiš pochválil: „Předložili jsme 118 zákonů, v minulém roce jsme skončili druzí v Evropě. Měli jsme nejlepší přebytek od založení samostatného státu, snížil jsem dluh státu o 70 miliard. Za tyto dobré výsledky jsem byl po zásluze z vlády vyhozen. Ale to nevadí, aspoň mám víc času chodit mezi lidi,“ řekl potěšeně.

Program do voleb zveřejní hnutí ANO podle Babiše koncem srpna. „Bude to hlavně o bezpečí. Potřebujeme bezpečnost našich lidí, bezpečnost v Evropě. Potřebujeme konečně vyřešit ilegální migraci. Je třeba přesvědčit evropské politiky, že není jiné cesty, než zavřít vnější hranici Evropy. Každý stát by měl mít svoji přistěhovaleckou politiku, a ne, že nám ji někdo diktuje z Bruselu,“ uvedl. Překvapivě bere průzkumy s rezervou. „Určitě nemáme tolik procent,“ sdělil. Politika není podle něj o pravici a levici, ale o lidech. „Starosta Bohumína z ČSSD Vícha je určitě velice dobrý starosta, stejně jako Kubera z Teplic, tady hejtman Půta je asi taky senzační, když ho lidi podporují. Je to ve finále o lidech, kteří jsou schopni si sednout za stůl a řešit problémy pro naši zemi,“ řekl Babiš. Společná Evropa je podle něj skvělý projekt, díky kterému tu máme mír. „Měla zvládnout čtyři základní svobody. Máme naše armády a zpravodajské služby, které bojují proti terorismu. Volně se pohybujeme, obchodujeme. To bohatě stačí. Průser je to množství úředníků, kteří do všeho mluví,“ myslí si. Není podle něj možná další integrace. „Proto nechci euro. Naše banky jsou zdravé. Nevím, proč by měly ručit za řecké dluhy či italské banky,“ domnívá se.

Anketa

Vadí vám burkiny na českých koupalištích?

hlasovalo: 26634 lidí

Putin by musel být blázen, aby nás napadl

Poté se začali ptát návštěvníci. První dotaz od pana Kouteckého zněl: Jak se díváte na důsledky Lisabonské smlouvy ve vztahu k České republice a k bezpečnosti? „V roce 2015 jsem se veřejně zeptal, na co máme NATO? Byl z toho hrozný skandál a všichni říkali, že jsem úplně blbej. NATO vzniklo v roce 1949. První šéf NATO řekl, že vzniklo proto, aby Američani zůstali v Evropě, Rusáci daleko a Němci při zemi. V roce 1952 do NATO přibrali Řecko a Turecko,“ připomněl Babiš. „Pokud dnes Evropa kritizuje Polsko či Orbána, že dělají něco nedemokratického, proč nekritizují Turecko? Vždyť tam je diktátor. To se mi nelíbí,“ konstatoval. Babiš byl nedávno na konferenci o NATO. „Tam byla paní ze Spojených států, která mluvila jen o Rusku a Ukrajině. Ale říkám, my chceme bezpečí v Evropě. Když přišlo do Itálie před měsícem za tři dny deset tisíc migrantů z Afriky, jsou to všechno mladí muži. A ve stejný den zpráva, že NATO posiluje v Afghánistánu. Proč NATO neútočí na pašeráky, kteří sem ty nešťastné lidi lákají?“ zeptal se. „Měli bychom v rámci NATO navrhnout dohodu, že by si měly evropské armády pomáhat. Nebo nějakou jinou dohodu. Když je to obranný pakt, tak asi čekáme na Godota. Myslím, že Putin by musel být blázen, aby nás napadl,“ konstatoval předseda hnutí ANO. „Proč je Řecko v Schengenu, a není tam Chorvatsko, Rumunsko, Bulharsko? Proč máme hotspoty v  Řecku? Vždyť Ellis Island je ostrov před New Yorkem, kterým prošli všichni přistěhovalci do USA. I ten Jarda Jágr čekal dlouho na zelenou kartu. Do Ameriky také nechodí každý bez dokladů. Pokud u nás chybí pracovní síla a naše firmy hledají zaměstnance v zahraničí na pozice, které naši lidi nechtějí dělat. A ten Ukrajinec se k nám nedostane bez pasu. A proč přes Itálii chodí každý, jak chce?“ položil další řečnickou otázku. Evropa by podle něj měla řešit migraci tam, kde vznikla. „V Sýrii. Rychle mír v Sýrii. Rekonstrukce Sýrie. Marshallův plán pro Sýrii. Aby se těch dvacet milionů lidí vrátilo domů. Nemůžeme spasit celý svět,“ zdůraznil. „Pokud Evropa nebude mít politiky typu Charlese De Gaulla, Winstona Churchilla, Margaret Thatcherové, tak nevím,“ povzdechl si.


Andrej Babiš podepsal zájemcům knihu. Foto: Oldřich Szaban

Podnikatel, který má restauraci a penzion, se ptal na EET. Stěžoval si, že kvůli ní musí čumět plno hodin do počítače. A uváděl, že v Polsku mají zapečetěné pokladny a stačí to. Nejpádněji mu odpověděl jiný podnikatel, pekař Jiří Bláha, který je jedničkou ANO v Libereckém kraji a celou akci moderoval. „Podnikám 27 let a zaměstnávám 200 lidí. EET dávám jasně zelenou. Protože po celou dobu se potýkám s tím, že soupeřím s konkurenty, kteří nepřiznávají to, co vyprodukují. Ještě větší problém je, že platí většinu svých zaměstnanců načerno. To, co by měli odevzdat do státní kasy, neodevzdají. Což pak má reálný dopad třeba na důchody či zdravotní péči. Kdyby všichni poctivě peníze odevzdávali, tak by na to peníze byly. Mám provozovnu, kam přijde tři a půl tisíce lidí za den a absolutně nepoznáte, že máme EET. Jsme schopni za minutu odbavit pět lidí. V ničem nás to nezatěžuje ani neomezuje,“ podělil se o své zkušenosti Bláha. Po dotazech se utvořila fronta na Babiše, který rozdával a podepisoval svoji knihu. Poté odjel do Liberce na hudební festival Benátská noc, kde se měl setkat s Lubomírem Zaorálkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…