Ať ČT informuje objektivně. Faltýnek ve sněmovně předložil příklady, kdy o něm reportéři šířili nesmysly

06.09.2017 10:55

Sněmovna začala rozhodovat o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Po šéfce mandátového a imunitního výboru Sněmovny Miroslavě Němcové a zpravodajích výboru Jiřím Dolejšovi a Stanislavu Humlovi (ČSSD) vystoupil sám Andrej Babiš i Jaroslav Faltýnek (oba ANO).

Ať ČT informuje objektivně. Faltýnek ve sněmovně předložil příklady, kdy o něm reportéři šířili nesmysly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Policie chce Andreje Babiše i Jaroslava Faltýnka obvinit v souvislosti s padesátimilionovou dotací na stavbu Farmy Čapí hnízdo. Babiš i Faltýnek pochybení odmítají, případ vnímají jako politickou kauzu a snahu ovlivnit říjnové parlamentní volby.

Jaroslav Faltýnek po prostudování žádosti o vydání dospěl prý k přesvědčení, že on, Babiš i celé hnutí ANO „čelí bezprecedentnímu pokusu o nedemokratické ovlivnění parlamentních voleb za pomoci policejních orgánů“. Celá žádost o vydání lídrů ANO byla podle něj šitá horkou jehlou a nejdůležitější podle něj prý bylo, aby se to stihlo ještě před volbami.

Faltýnek během své řeči pak několikrát upozornil na to, že policejní vyšetřovatel Nevtípil je nekompetentní.

„Vyšetřováním byl pověřen policista, u něhož byly Vrchním soudem v Praze vysloveny důvodné pochybnosti o jeho neovlivnitelnosti, profesionalitě a nestrannosti,“ upozornil Faltýnek. Také zmínil, že zvláště Česká televize několikrát během svých reportáží o Farmě Čapí hnízdo informovala nepravdivě, neboť on nikdy nebyl členem představenstva Farmy Čapí hnízdo. „Já jsem tam nikdy neseděl. Chtěl bych, aby naše veřejnoprávní televize informovala objektivně,“ zdůraznil k tomu.

„Celá žádost o naše vydání je plná věcných chyb a nepřesností a úplných nesmyslů,“ upozornil následně Faltýnek s tím, že jeho osobní role v tomto příběhu končila na konci roku 2007, kdy prodal společnost ZZN Pelhřimov a. s. O to, co bylo dál s prodanou společností, se prý nezajímal. Stejně jako v případě prodeje jiných nepotřebných firem v rámci skupiny Agrofert.

„Já, když jsem byl před rokem na výslechu na policii, tak hlavní otázka komisaře byla, proč jsme ty akcie neprodali ve veřejném řízení. Já jsem mu několikrát vysvětloval, že my jsme ty akcie prodali na základě odborného znaleckého posudku,“ pronesl k tomu Faltýnek a několikrát prý i policistům vysvětloval, že veřejné výběrové řízení v tomto případě nebylo potřeba.

Následně se Faltýnek čílil k tvrzení policie, že lidé kolem později vzniklé Farmy Čapí hnízdo za akcie neměli zaplatit. „Noví majitelé za akcie zaplatili a policejní komisař má k tomu důkazy, ale ty pro mandátový a imunitní výbor zamlčel a neuvádí je ani v žádosti,“ zdůraznil Faltýnek a zrekapituloval, co měl vlastně dle policisty Nevtípila spáchat.

„Jak uvádí ve své žádosti Sněmovně, měl jsem spolu s kolegy z představenstva ZZN Pelhřimov, a. s., prodat nepotřebnou dceřinou společnost bez výběrového řízení dětem pana Babiše a jeho manželce. Tímto krokem jsme měli zakrýt skutečnou identitu pana Babiše. Nezdá se vám to absurdní? Aspoň právníkům v této Sněmovně? Skrývat skutečnou identitu pana Babiše tím, že to prodáme jeho dětem a jeho manželce?"

Také se podivil tomu, že měli dle kriminalistů převést akcie na základě fiktivní smlouvy. „A co je to fiktivní smlouva? Je to smlouva, která existuje, je podepsaná oběma stranami, existují doklady o zaplacení kupní ceny a předávací protokol na převzetí akcií novými nabyvateli. Tyto všechny doklady má policie k dispozici. Tak se znovu ptám, co je na této smlouvě fiktivní?"

Férová politická soutěž byla podle něj nahrazena mediální policejní hrou, při které je zpochybňována jeho dosavadní manažerská kariéra a profesní a osobní čest. „Jde o poslední zoufalý pokus zvrátit dosud probíhající demokratický proces volebního boje,“ dodal s tím, že se oba poslanci vydání nebojí.

„Nic špatného jsme neudělali a pravda nakonec stejně vyjde najevo,“ řekl Faltýnek. Poslancům nedoporučil, jak mají hlasovat, ale on sám prý bude hlasovat pro své vydání.

Proč je třeba zabít Babiše?

Poslanci si po jeho slovech vyměňovali ve faktických poznámkách své názory. Třeba někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) zdůraznila, že celý proces Babiše i Faltýnka nese podle ní výrazné známky snahy snížit preference hnutí ANO. „Obávám se, že jedinou možnost, kterou teď máme k dispozici, je nechat volný průchod projednání tohoto případu orgánům činným v trestním řízení,“ upozornila. Podle ní je tak dobře, že Babiš i Faltýnek chtějí své vydání, protože budou mít možnost očistit své jméno.

Poslanci se pak dohadovali o tom, kdo všechno z poslanců kdy co spáchal. Řeč se tak stočila třeba na případ někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS), jenž je stíhán v kauze Opencard.

Své si řekla o chvíli později i Jana Lorencová (ANO). „Podle mne jde tady o jedinou věc a to o to, že by mohlo dojít k přetnutí penězovodu k jednotlivým osobám a hlavně do politických stran. S příchodem Babiše do sněmovny došlo k riziku, že budou penězovody, které tu tečou už od 90. let, přetnuty, že budou ustřihnuty! To je to riziko, pro které je potřeba zabít Babiše!“

Babiš měl prý cíleně a vědomě koordinovat své blízké

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení.

Babiš podle policie měl „cíleně a vědomě koordinovat své blízké“ v případu možného dotačního podvodu v rámci Čapího hnízda. V kauze kromě dvou výše jmenovaných figurují také Babišovi příbuzní a spolupracovníci. Například jeho manželka Monika, její bratr Martin Herodes a Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková.

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Trestné činnosti se Babiš měl podle policie dopustit tím, že v druhé polovině roku 2007 „v úmyslu podvodně získat dotaci“ dal jako ovládající osoba pokyn představenstvu společnosti ZZN Pelhřimov k účelovému vyvedení společnosti ZZN Agro Pelhřimov z holdingové struktury Agrofertu. Následně členové představenstva ZZN Pelhřimov, mezi nimiž byl i Jaroslav Faltýnek, údajně vědomě za účelem budoucího skrytí vlastnické struktury nejprve v říjnu 2007 rozhodli o změně právní formy ZZN Agro Pelhřimov s. r. o. na akciovou společnost, přestože k tomuto kroku nebyl podle policie žádný ekonomický ani podnikatelský důvod.

Následně prý dal Babiš jako ovládající osoba pokyn představenstvu ZZN Pelhřimov (ve kterém seděl i Faltýnek) k „fiktivnímu a ryze účelovému prodeji 20 kmenových akcií společnosti ZZN Agro Pelhřimov a. s. předem určeným nabyvatelům“. Policie k tomu v žádosti uvádí, že prodej těchto akcií byl schválen bez předchozí veřejné nabídky a snahy o dosažení co nejvyšší ceny s „vědomím, že se jedná o účelový a fiktivní převod akcií za účelem zakrytí skutečné identity fakticky ovládající osoby“, tedy Andreje Babiše.

Poté ZZN Agro Pelhřimov a. s. změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš pro média již dříve odmítl, že by řídil a koordinoval dotační podvod. „Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie, žádné osoby jsem ve vztahu k jakékoli trestné činnosti, natož v souvislosti s Čapím hnízdem, nikdy nenaváděl, neorganizoval ani neřídil,“ uvedl. Na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice přiznal, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…