Babiš totálně válcuje ČSSD, Okamura přeskočil ODS. Všeho nechte a hleďte na průzkum

17.12.2013 9:57

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, zvítězilo by v nich s převahou před sociální demokracií hnutí ANO. Vyplývá to z prvního povolebního průzkumu společnosti SANEP. Je to vůbec poprvé, co by hnutí ANO v průzkumech porazilo ČSSD. Politolog Jan Kubáček k průzkumu ParlamentnímListům.cz mimo jiné řekl, zda může dojít i na předčasné volby, a jak se bude Andrej Babiš chovat v koalici.

Babiš totálně válcuje ČSSD, Okamura přeskočil ODS. Všeho nechte a hleďte na průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

Hnutí ANO by podle SANEPu získalo 25,1 %, za ním ČSSD s 19,8 % následovaná KSČM s 15,3 % volebních preferencí. TOP 09 by získala 12,2 %, KDU-ČSL 7,1 %, Úsvit 6,5 % a přeskočil by tak občanské demokraty, kteří by do Poslanecké sněmovny pronikli jen tak tak s 5,2 % hlasů. K volbám by přišlo 56,3 % voličů.

Celý průzkum ZDE

„Hnutí ANO Andreje Babiše se z celé politické domácí scény může z pohledu voličů v tuto chvíli jevit jako nejstabilnější strana, která je i hybnou silou vznikající vládní koalice," uvádí SANEP. Pokles volebních preferencí u ČSSD si agentura vysvětluje jako možný následek vnitrostranických šarvátek a tedy i momentální voličské nepřízně. „Nicméně až činnost případné vládní koalice ukáže, zda se opět do čela voličského zájmu dostane ČSSD, či zda bude nadále posilovat hnutí ANO," tvrdí agentura. 

Podle hypotetického zisku mandátů by jich hnutí ANO získalo 55, ČSSD by měla 43 křesel, KSČM 34, TOP 09 27 mandátů a lidovci by měli 16 poslanců a Úsvit by ve sněmovně zastupovalo 14 poslanců. Na samé hranici volitelnosti je pak ODS. Ta by měla ve sněmovně 11 poslanců. Avšak v případě stabilního politického prostředí může mít ODS podle SANEPu až čtyři roky na obnovu voličské důvěry.

V předchozím průzkumu zvítězila ČSSD

V předchozím průzkumu téže agentury ještě před volbami přitom zvítězila ČSSD s 21,7 % před hnutím ANO, které mělo 16,3 %.

Politolog zmínil tři důvody, proč ANO posiluje

Podle politologa Jana Kubáčka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy existují tři důvody, proč ANO posiluje i přes kauzu StB. „Je to dáno zejména tím, že Andrej Babiš a další představitelé hnutí ANO mají jiný slovník oproti sociální demokracii i straně lidové, a to zejména takový věcnější, lidovější, srozumitelnější, který je spojen i s jednotlivými tématy a nemá v sobě takovou tu političtinu, funkcionářskou mluvu a plevelní parlamentarismus, to znamená všechny ty průniky, kompromisy, stanoviska, výbory atd. To je něco, na co už je společnost alergická. To je tedy první důvod, v tomto ohledu Andrej Babiš přitahuje pozornost a sympatie veřejnosti, že mluví, uvažuje jinak, a jeho stoupenci obdobně,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubáček.

„Druhý rozměr vidím v permanentní kampani a vůbec ve fenoménu setkávání, protože to samozřejmě upoutalo veřejnost a nebylo třeba, aby se bezprostředně všichni museli setkat s Andrejem Babišem. Ale jen to, že má tu vůli, že jezdí po republice, že mu to přišlo důležité, tak samozřejmě také zapůsobilo,“ doplnil politolog.

Další téma, které podle něj na veřejnost zapůsobilo, je fakt, že se zatím nebudou zvyšovat daně. „To je samozřejmě pro společnost víc než dobrá zpráva, a do toho vstupuje i konkrétní agendou, a tím, že v hnutí ANO je možná řízený, ale zkrátka týmový duch. Sociální demokracie stále ještě doplácí na dozvuky svých střetů, sporů a únavy a skepse z volebního výsledku. Naproti tomu u Andreje Babiše ještě funguje dozvuk úspěchu a týmového pojetí, souhry a centralizovaného přístupu,“ míní Kubáček.

„Nevím, co teď udělá to dohadování o ministrech, ale vzhledem k tomu, že to probíhá o Vánocích, veřejnost k tomu bude spíše netečná a nebude to pro ni zásadní. Dokud bude mít hnutí ANO tah na branku, jednotné velení a vzpomínání priorit, a to navíc jazykem lidovým, tak si Andrej Babiš a hnutí ANO pozici udrží, nebude slábnout a preferenčně se situace ANO stabilizuje,“ předpokládá politolog.

Vyvolá Babiš předčasné volby?

Na dotaz, zda může Andrej Babiš vyvolat předčasné volby, pokud jeho hnutí i nadále porostou preference, nebo budou stabilně na takové výši, že by mohl tyto volby suverénně vyhrát, Kubáček odpověděl: „Tuto okolnost zatím nečekám. Myslím si, že pokud by toto období přišlo, odhaduji ho tak za dva roky, kdy se objeví první výstupy jednotlivých ministerstev a kdy by byla příležitost, aby Andrej Babiš mohl demonstrovat akceschopnost svou a svých ministrů. Ale myslím si, že s touto variantou bude váhat, protože v Čechách dosud platí, že ten, kdo vyvolá předčasné volby, je potrestán,“ zdůraznil politolog.

„Anebo je musí vyvolávat postupně, pozvolna a tak trochu z donucení. Viz situace TOP 09 v čase aféry Nečas, kdy velice pozvolna a bolestivě k tomu stavu spěla a ve volbách také nebyla odměněna. S touto variantou bude Andrej Babiš velice šetrně nakládat. Spíše bude testovat pevnost koalice a v podstatě bude takovým neformálním faktickým premiérem nové vlády. Dá se očekávat, že Bohuslavu Sobotkovi to bude kořenit ve všech ohledech, bude se snažit vymezovat. Bude částečně ve vládě a částečně vnitrovládní silnou opozicí,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…