Babiš ve Sněmovně řval na Zaorálka: Řídí vás kmotr Pokorný. Kdo dělal papíry do Bruselu? ČEZ ovládl českou vládu. Vy jste nepostavil ani psí boudu!

06.09.2017 18:08

Krátce před hlasováním o vydání Andreje Babiše i Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání se ve Sněmovně slovně utkali ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ČSSD), šéf TOP 09 Miroslav Kalousek a dokonce i Andrej Babiš. A padala při tom slova o mafiánech a sprostých lžích. Také došlo na to, kdo neumí postavit ani psí boudu.

Babiš ve Sněmovně řval na Zaorálka: Řídí vás kmotr Pokorný. Kdo dělal papíry do Bruselu? ČEZ ovládl českou vládu. Vy jste nepostavil ani psí boudu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš u řečnického pultu

Slovo si na závěr před hlasováním vzal sám Andrej Babiš. Zopakoval, že nic nespáchal, bude ale hlasovat pro své vydání, i když s postojem policie nesouhlasí.

„Žádný trestný čin jsem nespáchal! A budu se proti obvinění bránit všemi dostupnými prostředky! Tahle kauza se hlavně hraje v České televizi léta. A stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Česká televize také uvádí, že jsem něco vyvedl. Nic jsem nevyvedl! Jen jedna z mých 300 firem vyvedla firmu, která chtěla podnikat. Já bych doporučil všem občanům, aby se tam šli podívat. Pojďte a posuďte sami a také choďte do OKD a hledejte tam těch 300 miliard! Pokud osud této země závisí na osudu Farmy Čapí hnízdo, tak jsme na tom fakt špatně!“ uvedl.

Čapí hnízdo podle Babiše Agrofert převzal, protože se dostalo do ekonomických problémů. On sám prý nemá co skrývat a věří, že spravedlnost zvítězí.

Babiš nic kolem OKD neudělal, nadával Zaorálek

Babiš se pak o slovo přihlásil ještě jednou. A to když se poslanci dohadovali okolo někdejší privatizace těžební společnosti OKD a o prodeji bytů energetické společnosti ČEZ v Písnici. Zaorálek Babišovi totiž vytkl, že jako ministr financí nic kolem OKD neudělal. Babiš ale oponoval tím, že to byla právě ČSSD, která nechala OKD rozkrást.

„Takové neuvěřitelné lži, co tady předvedl pan Zaorálek, já to považuji za absolutně skandální. To je taková sprosťárna od vás, pane ministře! Vy tak lžete, sprostě lžete! A já mám svědka, ministra Jurečku, který seděl u mě v kanceláři a řešili jsme ty byty Písnice,” soptil šéf ANO. A ještě přitvrdil. „Jste v politice tak dlouho, vy jste 28 let v politice a zakládal jste snad i Občanské forum. A ani psí boudu jste nepostavil! Přes 27 let tady blábolíte, žvaníte o OKD, které jste nechali brutálně rozkrást,” spustil.

„A kdo ovládal ČEZ? Když mě premiér vykopl z vlády, tak ČEZ ovládl českou vládu! A ministr tam byl za blbečka, na té valné hromadě,“ řekl. Podle Babiše je neuvěřitelná sprosťárna, když mu někdo vyčítá, že kolem OKD nic neudělal.

„Ten hlavní váš kmotr Pokorný, který vás řídí. Kdo dělal papíry do Bruselu na spojení OKD? O čem to tady povídáte? To je neuvěřitelná sprosťárna, že si vůbec tohle dovolujete tady říct! Vy, kteří jste nechali vytunelovat tuhle firmu, tady mluvíte o nějakém podvodu Čapího hnízda? Vy jste zdevastovali celý region, je tam škoda šest miliard. Pusťte tady nahrávky pana premiéra na všech vládách ohledně OKD! Tam stojí ti znalci před soudem. On měl stát před soudem za OKD! Všichni to vědí. Tak mi nevykládejte, že já jsem něco neudělal pro OKD! Já mám na to papíry! A pan náměstek Landa vám to zdokumentuje. Tak už přestaňte lhát. OKD je váš supertunel. Bakala, Pokorný, stejná parta. Martin Roman, Škoda Transportation, to jsou stále stejní, kteří tady napáchali miliardové škody. Takže vy tady nevykládejte o OKD! Já jsem dělal maximum. Já jsem jako ministr bojoval za české zájmy. Kdo si to vylobboval v Bruselu? Kdo? Tak o čem tady mluvíte?" burácel Babiš.

„Vaši mafiáni z ČEZu vám přikázali a váš premiér, který hrál hlavní roli v OKD, přinesl usnesení vlády, které rozdal všem členům vlády, a představenstvo ČEZu rozhodlo, jak má ministr financí hlasovat na valné hromadě. Vaši kámoši ČEZu. Který stát nikdy neovládal. Vždy to ovládalo představenstvo.Tak co to tady povídáte?" zahryzával se šéf ANO do Zaorálka.

Ten na to vše ale reagoval slovy, že není žádný lhář. „Já nejsem lhář a nelíbí se mi, když tady Babiš říká, jak je Moravskoslezský kraj zdevastovaný. To není pravda, není to věcně pravda. Podařilo se nám tam situaci zkonsolidovat. Situaci v OKD se věnuji dlouho a štve mne, že jsme jako vláda v té věci neudělali víc," řekl.

Babiš následně Zaorálkovi řekl, že není ekonom a že ve vládě sedí totální ekonomičtí amatéři. „Kdo dal do pořádku OKD? Vy jste v životě neřídil žádnou firmu. Kdo dal do pořádku Paskov? Já! Tak se nechlubte naší prací. Chtěl jste tam infitrovat své lidi! Mládka a další! Já jsem musel chránit OKD, protože vy jste si tam chtěli nanominovat zase vaše kámoše, kdy Mládek chtěl šéfa účtárny, chtěli jste tam mít fleky. Abyste si zase něco slízli!" atakoval ministra zahraničí.

Lubomír Zaorálek (ČSSD) nakonec poznamenal, že se z Babiše stal politický profesionál, protože debatu o Čapím hnízdě přeměnil v debatu o tom, čemu všemu Zaorálek nerozumí.

Své si řekl nakonec i Miroslav Kalousek. Podle něj jedno Babiš ukázal. To, že umí jako nikdo jiný měnit a zakládat společnosti a ani standardní odborníci mu nesahají ani po kolena:

„Ta brilantnost, se kterou on umí svůj majetek, své nemovitosti, posouvat, měnit vlastnické struktury, účelově zakrývat v čase tak, aby v jakémkoli okamžiku na ně mohl čerpat dotace nebo získat daňovou výhodu, na takovou brilantnost tady nemá nikdo z nás, ať už jsme se té ekonomice věnovali nebo nevěnovali. V tom jste, pane předsedo, prostě jednička!“

Babiš prý cíleně a vědomě koordinovat své blízké...

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem trestnímu oznámení od sklonku roku 2015.

Babiš podle policie měl „cíleně a vědomě koordinovat své blízké“ v případu možného dotačního podvodu v rámci Čapího hnízda. V kauze kromě dvou výše jmenovaných figurují také Babišovi příbuzní a spolupracovníci. Například jeho manželka Monika, její bratr Martin Herodes a Babišova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková.

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Trestné činnosti se Babiš měl podle policie dopustit tím, že v druhé polovině roku 2007 „v úmyslu podvodně získat dotaci“ dal jako ovládající osoba pokyn představenstvu společnosti ZZN Pelhřimov k účelovému vyvedení společnosti ZZN Agro Pelhřimov z holdingové struktury Agrofertu. Následně členové představenstva ZZN Pelhřimov, mezi nimiž byl i Jaroslav Faltýnek, údajně vědomě za účelem budoucího skrytí vlastnické struktury nejprve v říjnu 2007 rozhodli o změně právní formy ZZN Agro Pelhřimov s. r. o. na akciovou společnost, přestože k tomuto kroku nebyl podle policie žádný ekonomický ani podnikatelský důvod.

Následně prý dal Babiš jako ovládající osoba pokyn představenstvu ZZN Pelhřimov (ve kterém seděl i Faltýnek) k „fiktivnímu a ryze účelovému prodeji 20 kmenových akcií společnosti ZZN Agro Pelhřimov a. s. předem určeným nabyvatelům“. Policie k tomu v žádosti uvádí, že prodej těchto akcií byl schválen bez předchozí veřejné nabídky a snahy o dosažení co nejvyšší ceny s „vědomím, že se jedná o účelový a fiktivní převod akcií za účelem zakrytí skutečné identity fakticky ovládající osoby“, tedy Andreje Babiše.

Poté ZZN Agro Pelhřimov a. s. změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš pro média již dříve odmítl, že by řídil a koordinoval dotační podvod. „Jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie, žádné osoby jsem ve vztahu k jakékoli trestné činnosti, natož v souvislosti s Čapím hnízdem, nikdy nenaváděl, neorganizoval ani neřídil,“ uvedl. Na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice přiznal, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…