Babišův velký den v novinách. Obsadil tři deníky a nastal křik

02.11.2013 17:26

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který je považován za faktického vítěze podzimních sněmovních voleb, obsadil místa v titulních rozhovorech ve třech sobotních vydáních velkých českých deníků, konkrétně Práva, Mladé fronty Dnes a Lidových novin. Redaktor Reflexu Viliam Buchert je všechny označil za „tři výmysly“. Mediální expert Petr Žantovský překvapen není, připomíná s úsměvem časy komunismu.

Babišův velký den v novinách. Obsadil tři deníky a nastal křik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš se směje

Velké deníky se v sobotu shodly mimo jiné v tom, že se ve všech objevil celostránkový rozhovor s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Vzhledem k tomu, že se jedná o nepsaného vítěze voleb, je pozornost novinářů na místě, na druhou stranu mediální expert či komentátor Babišovi nepříliš nakloněného Reflexu stejné pochopení nemají.

Právo: Můžu makat pod Sobotkou jako ministr financí 

V rozhovoru pro deník Právo Babiš prohlásil, že přestože ANO, které skončilo ve volbách na druhém místě, má silnou vyjednávací pozici pro sestavení nové vlády, na tahu je ČSSD a po ní prezident Miloš Zeman. Možnost, že by se on stal premiérem, důrazně odmítl.

„Nechci být premiér. Ať je jím kdyžtak Sobotka, dobře mluví a dobře vypadá. Mně žvanění nejde, ale jsem pracovitý a mám výsledky a mohl bych v klidu makat třeba jako ministr financí,“ uvedl.

Mnozí politologové varují, že v takovém případě by mohlo dojít ke střetu zájmů - jakožto majitel Agrofertu by při snížení DPH mohl sledovat především svůj vlastní zájem. Podle Babiše je to nesmysl.

„Vždyť bych klidně mohl svoje zájmy prosazovat ze zákulisí, jak to dělá řada firem. Ale to já nedělám. Když něco lobbujeme třeba za zemědělce, potravináře nebo průmysl, tak to děláme otevřeně. Nemám zapotřebí si něco přihrávat. A kdybych měl nějaký takový problém, tak na rozdíl od pánů z ČSSD, kteří lžou, odstoupím,“ zdůraznil a dodal, že jako poslanec by Agrofert řídil i nadále. Pokud by se však stal členem vlády, přešlo by do rukou předsednictva společnosti.

Lidové noviny: Za hospodářskou krizi může Kalousek

V rozhovoru pro Lidové noviny, které vlastní, označil místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska za viníka celé české hospodářské krize. „Nebyla žádná krize, tady krizi způsobil Kalousek, vůbec tomu nerozumí. Když krachli Lehman Brothers, on vzal rodičovskou, zmrazil důchody, navýšil daně. Všechno špatně, všechno naopak. On zabrzdil spotřebu, on nahnal lidi, že dali úspory do bank, on udělal spotřební daň na pohonné hmoty, takže všichni tankují mimo. On navýšil DPH na potraviny, proto kupují za hranicí. On ani netuší, co jsou finance, a Schwarzenberg papouškuje, jaký je skvělý ministr. On udělal všechno naopak. To jsou kecy, jaká krize? My tu máme krizi 23 let, protože tuto zemi řídí lidi, kteří na to nemají, kterým záleží hlavně na osobním prospěchu,“ rozpálil se Babiš.

To se prý může stát v zemi, kde v politice sedí lidé, kteří toho v obyčejném životě mnoho nedokázali. Umí sice mluvit v televizi o programových prioritách, ale to je podle Babiše asi tak všechno. Ani ty programy pak nedodržují. O tom svědčí právě skutečnost, že pravicová vláda expremiéra Petra Nečase (ODS) zvyšovala daně, přestože původně slibovala opak. Ačkoli je Nečasovi třeba přiznat, že umožnil dosazení Pavla Zemana či Lenky Bradáčové na klíčová místa v aparátu vyšetřovatelů. Ačkoli ho to nakonec samotného „semlelo“, má zásluhu na emancipaci vyšetřovatelů.

Následně Babiš popsal další Kalouskovu slabinu. Vede prý svou stranu jako subjekt jednoho muže. Lidé ho poslouchají.  Strana navíc vznikla tím, že vzal polovinu lidovců, a ani ne za rok už s nimi byl ve vládě. Naproti tomu ANO vznikalo odspodu a funguje už dva roky, aniž by mezi tím došlo na nějakou účast ve vládě.

Připomněl také skutečnost, že to byly právě pravicové strany v čele s Miroslavou Němcovou a Miroslavem Kalouskem, které opakovaně prohlašovaly, že je miliardář agentem StB. Babiš trvá na tom, že to není pravda, ačkoli dodává, že byl členem KSČ a dnes se za to stydí. „Celé moje spojení s StB byla mediální kampaň. To nebyla náhoda. Miloš Zeman to řekl v rozhovoru, že to bylo celé na mě mediální faul,“ dodal Babiš s tím, že on byl obětí StB, nic nepodepsal a v rodině měl dvě emigrace, za což trpěl jeho otec. 

Mladá fronta Dnes: Mám čistý stůl i svědomí

Tvrzení, že má čistý stůl a nikdy nic špatného v životě neudělal, zopakoval i v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, kterou také vlastní. "Já mám stůl čistý, v životě jsem nic špatného neudělal. Na lídra jsem prostě nikoho nenašel. Navíc mi poradci vysvětlili, že pokud nám lidé mají uvěřit, tak musím být lídr, aby to bylo věrohodné. Já jsem si naivně myslel, že když se budu chovat přímočaře a říkat pravdu, že to prostředí ocení a budu mít dobrou image. Bohužel to tak nefunguje,“ posteskl si.

V současné době prý plánuje plnit program tak, aby příští volby vyhrál. A ze současného systému, který popisuje jako "korupční matrix", má obavu. „Protože co teď udělá celý ten `matrix`? Bude se nás snažit rozložit, bude zkoušet korumpovat naše poslance, kompromitovat je, aby dokázali, že jsme nová `vévéčka`,“ varuje lídr. VV podle jeho názoru rozložil Kalousek s kmotry a prý to zřejmě zkusí na ANO.

Dělení politických uskupení na levicová a pravicová pak považuje za překonaná. Údajně pravicový Václav Klaus tu prý zadlužil banky a údajně levicový Miloš Zeman je zprivatizoval. Poslanci ANO chtějí místo škatulkování odstranit byrokracii, odlehčit firmám a lidem dát práci. Hodlají se také dál ptát lidí, co ještě chtějí změnit. Babiš ale znovu říká, že se mu do vlády nechce. Mimo jiné i proto, že hnutí ANO je nové a není personálně vybaveno na vládnutí.

Buchert: Samé výmysly a protimluvy

Skutečnost, že Babiš se objevil hned ve třech denících najednou, neunikla redaktorovi Reflexu Viliamu Buchertovi. „Některé jeho vývody jsou skutečně pozoruhodné, protože si protiřečí nebo rovnou vymýšlí,“ poznamenává na jeho adresu.

Za vrcholný kousek považuje obhajobu jeho postojů za komunismu. Na členství v KSČ není pyšný, dobře, což lze podle redaktora brát jako jakousi omluvu. „Ovšem tvrzení, že jeho rodina byla obětí totality, je z jiné planety. Pokud by tomu tak bylo, nemohl by jeho tatínek zastupovat stát ve švýcarské Ženevě a samotný Babiš by nemohl být vyslán v roce 1985 jako zástupce podniků zahraničního obchodu do Maroka. Na taková místa se mohli dostat pouze prověření lidé,“ nesouhlasí s Babišovými slovy.

Navíc poukazuje na fakt, že Babiš v 70. a 80. letech už nebyl žádné dítě, aby nevěděl, že někdo nemůže cestovat nebo studovat, jak tvrdí. „Jak je to možné, že nikoho takového neznal, když sama jeho rodina byla 'obětí' komunismu? Samozřejmě každý věděl, že většina národa nesmí cestovat a že lidi jsou za své názory vyhazováni z práce či ze studií,“ podivuje se Buchert.

A protimluv nachází i v Babišově hodnocení Sobotky – v jednom rozhovoru by podle něj měl být premiérem, protože „dobře mluví a dobře vypadá“, v rozhovoru druhém ho kritizuje za to, že „nemá žádné životní zkušenosti, jenom politické. A to je na řízení státu velice málo…“

Babiš si pozornost zaslouží, ale...

„On je tím, kdo má v ruce současnou politickou situaci. On bude rozhodovat, jaká bude vláda, s kým bude a nebude jednat, kdo bude kde jakým ministrem, v jaké koalici a tak dále. ČSSD prohrála šanci, aby byla dominantní partaj, která bude sestavovat koalici. A navzdory tomu, že mají o něco málo víc procent než ANO, tak přenechali veškerou iniciativu panu Babišovi, a novináři to tak asi chápou, když mu ten prostor dávají. Jestli je laděn spíše oslavně nebo spíše kriticky, to nechci v tuto chvíli posuzovat, a to je otázka etiky toho kterého novináře. Nicméně to, že má hodně prostoru, je logické – je to vítěz voleb,“ komentuje hned tři velké rozhovory v hlavních českých denících pro ParlamentníListy.cz mediální expert Petr Žantovský.

Podle odborníka zde Babiš nastavil naprosto atypickou a doposud nevídanou situaci. "Naposledy byla hegemonii vlastnictví médií v jedněch rukou za komunismu, to nechci vůbec srovnávat: Tehdy to byla hegemonie politická, která ovládala veškerá média tištěná i audiovizuální, dnes je to finanční hegemonie, která umožňovala panu Babišovi, aby do některých médií vstoupil a jiná plánoval nějakým způsobem obsadit. To je kapitalismus. Jestli neexistují dva předpoklady: jeden předpoklad je zákonný, a to otázka křížení vlastnictví, vlastnění více typů médií zároveň v jedněch rukou. A jestli neexistuje otázka etiky žurnalistiky... To jsou dva klíčové předpoklady k tomu, aby faktor vlastnictví média neznamenal nutně to, jakým to médium referuje například o vlastníkovi. To jsou jasné dva limity – jeden je limit zákonný, druhý je otázka etiky profese, tedy jestli funguje nebo nefunguje," vysvětluje Žantovský.

"Nedivte se, že média z Mafry poskytují prostor panu Babišovi, když je zároveň jejich vlastníkem," říká expert s tím, že pro ty novináře samotné to musí být samozřejmě oříšek, jak se s takovou situací vypořádat. Ale podle jeho slov má smysl potom hodnotit jednotlivé materiály, jestli tam je, nebo není cítit vliv onoho vlastnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, Lucie Bartoš

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…