Bárta udeřil na Babiše: Podnikatele tohoto typu musíme umravnit

19.11.2012 18:18

Praktiky velkých dodavatelů potravin, zneužívajících své postavení na českém trhu, jsou naprosto nepřijatelné. Toto bylo klíčovým motivem semináře „Maloobchodní trh v ČR a dopady jeho regulace“, který proběhl pod záštitou Víta Bárty v Poslanecké sněmovně. Věci veřejné se rozhodly bojovat s velkými dodavateli potravin na českém trhu.

Bárta udeřil na Babiše: Podnikatele tohoto typu musíme umravnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Otázka regulace cen potravin na českém trhu byla dalším důležitým tématem semináře. „Stávající situace českého potravinářského trhu je naprosto neuspokojivá. Obchodní vztahy jednotlivých subjektů podléhají sice Zákonu o významné tržní síle, ten však ve skutečnosti regulaci cen potravin v ČR neřeší,“ uvedl k dané problematice Bárta. Jak dodal, tím největším problémem je, že uvedený zákon naprosto nechrání malé české dodavatele, tedy výrobce.

Ze zákona o tržní síle mohou profitovat snad jen právníci

Zákon o významné tržní síle se neosvědčil, ani jeho novely, jen se uzákonila splatnost. Dobře jsou prý na tom jen právníci, kteří dělali nové smlouvy,“ konstatoval Pavel Urban ze společnosti ERS economists.

Současné znění zákona je podle Víta Bárty zneužíváno velkými dodavateli, kteří tlačí rostoucí ceny neopodstatněně nahoru, a v konečném důsledku nepřijatelně mění zákaznické ceny. „V reálném životě se tato situace odráží velmi negativně na českém trhu a jeho ekonomické situaci. Čeští spotřebitelé tuto neuspokojivou situaci řeší nákupy potravin v zahraničí, kde právě díky lepšímu obchodnímu prostředí jsou ceny výrazně nižší,“ pokračoval v komentáři Vít Bárta.

Za hranicemi je naše pivo levnější než doma

Jako příklad uvedl jednostranné zvýšení ceny piva z října letošního roku nejprve Plzeňským Prazdrojem a následně i Staropramenem s tím, že stejné druhy piva lze koupit v sousedním Německu bez 10 haléřů o pět korun levněji, tedy o 27 procent, a to už je velmi výrazný rozdíl.

Jak vyplývá z odborných studií, trh v České republice je výrazně koncentrovanější než v Německu, kde má za následek větší tlak na dodavatele a snížení cen jejich zboží a tím pak výhodnější ceny pro spotřebitele.

„Z obchodní sítě v České republice tvoří 56 procent maloobchod a 44 procent řetězců, ale společně s velkoobchody,“ řekl Pavel Urban. Míra dominance řetězců je tak kupodivu nejnižší v Evropě.

„Zákon o významné tržní síle se neosvědčil, ani jeho novely, jen se uzákonila splatnost. Dobře jsou na tom tak jen právníci, kteří dělali nové smlouvy,“ konstatoval s nadsázkou Pavel Urban ze společnosti ERS economists.

Jsem proti cenovému diktátu, který určují lidé jako Babiš

„Ukazoval jsem během semináře na slidech, jak se chová například pan Babiš, díky tomu, že má dominantní postavení v oblasti nejen mlýnů, ale i pekáren. A jestliže dva po sobě následující výrobní kroky ovládá jeden jediný výrobce, který ovládá trh z 35 – 40 procent, pak samozřejmě může diktovat i nejen to, jaká bude konečná cena, ale i jaká bude i cena vstupní,“ uvedl Bárta. Tento stav je třeba podle něj změnit pokud možno co nejrychleji.

Prezentace ze semináře:

Věci veřejné proto podávají novelu Zákona o významné tržní síle. „Hlavním cílem zákona je reálné snížení cen potravin. To vyplyne z vyrovnaného postavení velkých dodavatelů a obchodních řetězců. Úkolem novely je rovněž jednoznačná ochrana malých českých producentů před predátorským chováním velkých dodavatelů.“ dodal poslanec Bárta.

Velkovýrobce jako pan Babiš je třeba umravnit

Dalším velkým problémem je české zemědělství, s jeho dotační politikou. „Tomu chceme věnovat samostatný seminář, protože si uvědomujeme, že tam to všechno začíná,“ řekl Vít Bárta. Je podle něj důležité, aby se nezaměřovali jen na nepotravinářské rostliny, jako například řepka, protože jen u nich mají jistotu výkupních cen. To je ale až druhotný problém, je přesvědčen poslanec. „Primární problém, který je třeba řešit urychleně, je to, jak budou umravňováni dominantní dodavatelé typu pana Babiše ze strany hypermarketů, a z druhé strany jim znemožnit vyskakování na malé české výrobce,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Vít Bárta.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…