Bártův věrný Dobeš: Zradilas, Karolíno. Sundalas horní díl plavek

18.04.2012 12:00

Úterní rozhodnutí Karolíny Peake rozehrálo na politické scéně partii, v níž vládě půjde o to získat na svou stranu několik figurek přes stovkovou hranici ve sněmovně. Bývalého ministra školství Josefa Dobeše krok vicepremiérky nepřekvapil. Byla to holka v plavkách, připomíná ji z předvolebních billboardů, a teď mu připadá, jako by ten horní díl plavek sundala.

Bártův věrný Dobeš: Zradilas, Karolíno. Sundalas horní díl plavek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Pro Petra Nečase se nyní nejdůležitějším předmětem stává matematika. Potřebuje napočítat z poslanců ODS, TOP 09 a STAN a nové platformy Karolíny Peake bezpečnou většinu, jak sám říká. Vicepremiérka zatím přilákala jen šestici Lenka Andrýsová, Dagmar Navrátilová, Viktor Paggio, Jiří Rusnok, Jana Suchá a Martin Vacek. S nimi má vláda ve sněmovně 100 hlasů, pokud nepočítáme Michala Doktora, který vystoupil z ODS.

Přesto místopředsedkyně vlády Karolína Peake neztrácí optimismus. Před dnešním jednáním kabinetu novinářům tvrdila, že navzdory složité politické situaci spala v noci dobře, i když si musela vzít prášek na spaní. Po zasedání vlády se sejde s premiérem Nečasem, přičemž mu zřejmě oznámí, kolik hlasů může díky své platformě dodat.

Přeběhlictví Peake se dalo v poslední době čekat

Její úterní krok předvídal její dlouholetý spolustraník i bývalý kolega ve vládě Josef Dobeš. „Říkal jsem to i Vítu Bártovi a zažil jsem si to na vlastní kůži, když se hlasovalo ve vládě o škrtech učitelů, kdy ona byla zavázána výkonnou radou a přesto hlasovala jinak. Tak jsem si říkal, že Karolína Peake už jenom dotáhne to své přeběhlictví a tipoval jsem, že to můžeme čekat do čtrnácti dnů,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz bývalý ministr školství Josef Dobeš.



Až donedávna, do osudného hlasování o škrtech ve školství na ní ale žádné sklony k přeběhlictví nepozoroval. „Předtím bych to do ní nikdy neřekl. Já to považuji za hodně amorální krok přeběhlictví a dnes ráno jsem říkal manželce: Pamatujeme si Karolínu Peake, jak se v plavkách fotila na bilboardy. Byla to holka v plavkách a připadá mi to, jako kdyby si dnes sundala horní díl plavek na tom plakátu,“ říká Josef Dobeš.

Nezměnila se politika VV, ale sama politička

Její slova o marném boji za jiný styl VV bere jako úsměvný. „Karolína Peake je od roku 2005 ve Věcech veřejných a na jejich stylu se za celou tu dobu nic nezměnilo a ona u toho byla. Karolína Peake má největší problém v tom, že získala místo vicepremiérky, a to je pro ni něco, pro co je ochotna obětovat cokoli. Změna stylu není o politice kolem Karolíny Peake, ale změna stylu je přesně o jejím nitru. Ona je v tuhle chvíli připravena udržet si tu židli vicepremiérky za každou cenu. I za cokoli v jakémkoli programu jiné politické strany,“ tvrdí exministr.

Připomíná také, že po volbách Karolína Peake odmítala post ministryně pro místní rozvoj s odkazem, že má rodinu a malé děti. „Neuplynul ani rok a ona vše totálně změnila. Stále měla malé děti, stále šlo o stejné vytížení, přesto udělala tento krok a přijala post vicepremiérky. A od té chvíle jsem přestal Karolínu Peake poznávat,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz Josef Dobeš.

Smazala hranici, za kterou už nelze jít

Jejímu postoji trochu rozumí, protože i on se vzdal ministerského křesla a hlavou mu přitom proběhlo, o co všechno svým rozhodnutím přichází. „Ale musíte vždycky mít nějakou hranici. A pro mě je největší problém u Karolíny Peake, kterou jsem až donedávna považoval za morálního člověka,  že jsem zjistil, že ona nemá tu hranici, za kterou už nepůjde. Ona sundala ten díl plavek, smazala tu hranici a nemá ve svém uvažování to, že přes něco vlak nejede a za to už mi to nestojí,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Josef Dobeš.

Odmítá spekulace, že vše je jen hra režírovaná zezadu Vítem Bártou. „Není tomu tak. Přišlo to jako blesk z čistého nebe, všichni včetně Víta Bárty byli zaskočení. Já jsem ale zhruba před týdnem říkal Vítovi Bártovi: Spoustu lidí tě zradilo, ale největší zradu čekej od Karolíny Peake. Já jsem si ji na vlastní kůži zažil na té vládě. Dovedu přijmout všechno, ale tohle je něco, co je pro mě nepochopitelné. A sám Vít Bárta mi včera zavolal a řekl: Měl jsi pravdu, je to tak. Kde to čteš?“ vysvětluje Josef Dobeš, že to není o čtení, ale o osobní zkušenosti s Peake na vládě, kdy pochopil, jakým směrem se ubírá.

Peake se zahleděla do sebe jako ikony politické čistoty

Stejně jako prezident Václav Klaus je přesvědčen, že to je další destabilizace. „Karolína Peake na sebe totiž včetně sebe váže jen sedm poslanců. To nečekala. Doplňuje jen panu premiérovi Nečasovi ty poslance do čísla sto. To je něco, s čím nepočítala, s čím se nepochybně pere. Jak byla zahleděná do sebe a do své čistoty nové politické ikony, tak vůbec nevnímala realitu, jak ji vnímali poslanci. Takže poslanecký klub VV většinově zůstává, tahle zvláštní platforma nemá ten potřebný počet poslanců a teď to bude záviset na premiérovi,“ poznamenává bývalý ministr školství.

„Teoreticky se může stát a já bych si to strašně přál, že premiérovi Nečasovi nezbude nic jiného, než začít vyjednávat s Věcmi veřejnými o tom, že v klubu VV zůstalo stále 14 poslanců a bavit se s nimi ve smyslu, co bylo, bylo, a pojďme se bavit o tom, jestli vládu podpoříte, jestli budete stále v koalici. A platforma - neplatforma bude stát stranou, případně ad hoc doplňovat hlasy,“ nastiňuje Josef Dobeš jeden z možných scénářů, který ale zatím premiér Nečas odmítá.

O křeslech ministrů si zase musí rozhodnout Věci veřejné

„Pak by to ale znamenalo, že strana Věci veřejné bude rozhodovat o všech ministrech. Pak by měla přijít řeč na školství, dopravu, místní rozvoj. A o nich rozhodnou Věci veřejné a vyšlou tam skutečně své ministry a pak je možné se bavit o další spolupráci. A já bych tento vývoj vůbec nevylučoval, protože teprve teď se dostal premiér Nečas do velmi svízelné situace. Poštval si proti sobě jednoznačně většinu klubu VV a platforma paní Peake mu nedává sto jedničku, je to velmi prekérní situace,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Josef Dobeš.

Prekérní situace je to i pro Věci veřejné, jejichž stranu i klub právě Josef Dobeš nedávno opustil. Teď se ale rozhodl pomoci. „Neudělal jsem to, že bych se opět stal straníkem, to už by byl zase přemet. Ale zavolal jsem místopředsedkyni klubu Janě Drastichové a řekl jsem, že v tuto chvíli budu v klubu Věcí veřejných, budu poslancem, budu součástí klubu, budu nestraník a jsem připraven napnout všechny síly pro to, abych pomohl klubu, jehož budu nezařazeným členem,“ informuje exministr o návratu do poslaneckého klubu VV.

Byl to krok Kristýna Kočí 2

Byla to jeho první reakce na oznámený krok Karolíny Peake, že z VV odchází. „Já jsem po soudu v pátek po dlouhé době zavolal Vítovi Bártovi jako kamarád, ne jako jeho politický souputník, a stejně tak teď jsem nabídl pomocnou ruku poslaneckému klubu Věcí veřejných. A jednoznačně jsem řekl, že pokud budu poslancem, budu ve vašem klubu. A tento puč, tento krok, který já nazývám Kristýna Kočí 2, je úplně ve stejném modelu, jenom mnohem inteligentnější, rozhodně nebudu podporovat,“ konstatuje Josef Dobeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…