Bém k rozchodu ODS s VV: Ukončovat spolupráci je snadné, horší ji vytvářet

18.04.2012 21:15

Věci veřejné zřejmě ve vládě definitivně končí. Premiér Petr Nečas (ODS) zahájil kroky, které povedou k ukončení spolupráce s nimi. Na politické scéně tím vzbudil rozporuplné ohlasy.

Bém k rozchodu ODS s VV: Ukončovat spolupráci je snadné, horší ji vytvářet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Premiér Petr Nečas (ODS) se odhodlal ke konkrétnímu kroku. Ve středu uvedl, že učinil kroky k ukončení spolupráce s Věcmi veřejnými. Na neděli svolal setkání koaličních lídrů, kde se má jeho plán dořešit. V pondělí pak má být definitivně jasno v tom, zda jeho vláda bude či nebude pokračovat v činnosti.

Drábek: Je to logické

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) je postup premiéra logický. "Je nutné jen zjistit, zda má vláda podporu Poslanecké sněmovny a pokud ne, tak směřovat k předčasným volbám," řekl ParlamentnímListům.cz člen vlády.

Stejný názor má i jeho spolustraník, poslanec Václav Kubata. "Považuji to za naprosto logické vyústění současného stavu a rád bych věřil, že se najde dostatečný počet hlasů na podporu vládního programu a dokončení některých mimořádně důležitých reformních kroků," řekl zákonodárce redakci s tím, že v tuto chvíli je ale spíše skeptický.

Ministr financí a 1. místopředseda koaliční TOP 09 Miroslav Kalousek k budoucnosti vládní koalice ve středu v ČT uvedl, že kabinet má své programové prohlášení a zodpovída se Poslanecké sněmovně. Logicky tak podle jeho slov potřebuje podporu dolní komory parlamentu, to znamená mít většinu poslaneckých hlasů. "Pokud ji (podporu) mít nebude, musí (vláda) skončit a musí být nezbytně předčasné volby," dodal Kalousek.

Rozpuštění sněmovny už ve středu?

Podle předsedy Starostové a nezávislí Petr Gazdíka by se mohla sněmovna rozpustit už ve středu, pokud by se do pondělí nepodařila sehnat pohodlná většina pro podporu vlády. Jeho slova potvrdil i Kalousek, podle něhož nebude v takovém případě času nazbyt a předčasné volby se budou muset uskutečnit co nejdříve. "Musí být do konce června kvůli prosazení rozpočtové legislativy ve sněmovně a na to musí mít budoucí vláda čas," dodal ministr financí.

Bém: Končit je snadné

Poslanec ODS Pavel Bém tak jasný názor nemá. "Ukončovat spolupráci je snadné. Složitější je ji vytvářet a udržovat," řekl redakci. 

Aktér dění ve Věcech veřejných, stranický poslanec Petr Skokan, je zatím s vyjádřeními opatrný. "Jednání nepředjímám. Očekávám, že premiér ví, co dělá, když spustil takto vážný a nevratný proces politického rozvodu," řekl redakci poslanec.

Nečas ve čtvrtek uvedl,  že podle stanoviska ODS je důležité buď najít bezpečnou vládní většinu ve sněmovně, nebo připravit co nejrychleji předčasné volby. Ty by mohly být na konci června. Na zasedání grémia navázalo zasedání volebního štábu ODS, aby začalo připravovat primárky pro nominaci kandidátů ODS a kampaň.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…