Bém se ohradil: Kokain poslancům ne, měl bych plnou ordinaci

03.11.2011 15:28

REVUE Současná poslanecká maratonská jednání se poněkud vymykají lidským možnostem na koncentraci. Nabízí se otázka, zda jsou schopni v nepřetržitých jednáních zodpovědně rozhodovat a budoucnosti občanů České republiky. Zákonodárci jsou unaveni a jejich mysl už nemůže naplno fungovat. To, že by pomohla nějaká stimulační droga, například kokain, však odmítají. Odborník na tuto problematiku, Pavel Bém, se obává, že v podobném případě, by měl brzy plnou ordinaci zákonodárců.

Bém se ohradil: Kokain poslancům ne, měl bych plnou ordinaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bém

Těžko se dá očekávat, že by někdo poslance litoval, koneckonců v  průzkumu veřejného mínění CVVM jsou, co se týče prestiže, na posledním místě za uklízečkami. Horší je, zda jejich rozhodování po dlouhých hodinách ve stresu a bez spánku bude rozumné.

Není tajemstvím, že mimořádně unaveného člověka může nabudit kokain, či  metananfetamin, látky hojně používané modelkami, vojáky, politiky i burzovními makléři. Za druhé světové války brali piloti metananfetamin a kokain pro zvýšení pozornosti a bystrosti a koneckonců i pro zvýšení agresivity. A tak se nabízí myšlenka, zda by unavení zákonodarci neměli fasovat na den gram kvalitního kokainu.

Vše, co se děje ve sněmovně, čtěte ZDE

Čaj místo slivovice

Na české politické scéně však zatím podle všeho podobné látky přiliš nefrčí. Bývalý pražský primátor a poslanec ODS Pavel Bém je odborník na drogové závislosti a z toho, že by poslanci měli brát stimulující narkotika kvůli někonečným jednáním, je zděšen. „Proboha, to mě tedy dáváte. S gramem kokainu a třýtýdenním jednáním bych měl v ordinaci poměrně hodně práce. Navíc tam máme gravidní kolegyni," řekl pro ParlamentníListy.cz Bém.

Bém si myslí, že by se našla i jiná méně návyková cesta ven. „Řešení nejspíš bude dobrá organizace, mediální tlak na opozici, zákaz čtení novin, či prorockých knih, namísto diskuzních příspěvků a spacák a hodně silného čaje, čokolády více než vína a slivovice. A trpělivost. Bez reforem se naše země dál nedostane," míní Bém.

Sledujeme téma Obstrukce

Energii dá pivo

Ministr zemědělství z ODS Petr Bendl nabízí jiné řešení než kokain. „Stačilo by myslím, že kdyby někteří poslanci měli místo gramu kokainu gram rozumu," navrhl pro ParlamentníListy.cz Bendl.

Poslanec Marek Benda (ODS) si nemyslí, že by mohl kokain, či jiná stimulační droga pomoci. „Nebylo by to řešení. Jedná se o zakázanou substanci. Navíc osobně vůbec netuším, jestli by to bylo k něčemu dobré," prohlašuje Benda.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš si dá místo kokainu raději pivo. „Stimulans fasovali vojáci před útokem. Tohle je však sitzkrieg, tedy válka v sedě a to by to asi nezachránilo. A energii dá i pivo po večeři," sdělil ParlamentnímListům.cz Dolejš.

Konkláve nepředstihnou

Historie však zná hodně dlouhá politická jednání, která zřejmě česká sněmovna nepředstihne. Po smrti papeže Klementa IV. v roce 1268 trvalo kardinálům téměř tři roky, než se 1.9.1271 shodli na kompromisním kandidátovi, kterým byl arcijáhen Tedaldo Visconti, který vstoupil do dějin jako papež Řehoř X. (1271-1276). Osmnáct kardinálů se tehdy kvůli volbě shromáždilo v biskupské rezidenci ve Viterbu.

Do papežské volby zasáhly i úřady města Viterba. V polovině roku 1270 voliče v biskupském paláci zazdili. Po dalších kolech neúspěšné volby byla dokonce odkryta část střechy, aby byli vystaveni nepřízni počasí, a byli tak motivováni volbu neprotahovat. Snížen byl také přísun potravin.

Papež Řehoř X. pak na základě své vlastní špatné zkušenosti nařídil roku 1274, že volba papeže se musí provádět na uzavřeném místě a s omezeným pohodlím, což má voliče motivovat ke zkrácení konkláve na nejkratší nutnou dobu.

Psali jsme:
Poslanci perlí: Parkanová řvala smíchy, když Kalousek mluvil o broucích
Klaus si dovolil na ČSSD. A strašně to schytal
Sněmovní maraton a ospalí poslanci. Mají plné zuby Ratha i Kalouska
Rád vidím vaše tváře, sdělil ČSSD Kalousek. Na programu rozpočet

Pracovat beze spánku zhoršuje rozhodování


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…