Bendl má vážné obavy z toho, co bude Rath na svobodě provádět

11.11.2013 18:30

ANKETA Podle poslance a někdejšího středočeského hejtmana Petra Bendla (ODS) se David Rath, dnes propuštěný z vazby, bude teď snažit využívat zájmu médií, co to jen půjde. „Bude to pro něj skvělý zdarma poskytnutý prostor k vlastní propagaci a reklamě, kdy cíleně napadne údajné viníky celé jeho situace,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bendl. A měl pravdu. Rath krátce po propuštění z vazby uspořádal v Hostivici brífink pro novináře.

Bendl má vážné obavy z toho, co bude Rath na svobodě provádět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Bendl

Vrchní soud vyhověl stížnosti Davida Ratha obžalovaného z korupce na vazbu a propustil ho z vazby. Exposlanec za mřížemi strávil 18 měsíců. Část vazby prožil v Litoměřicích na severu Čech, později byl převezen do Prahy na Ruzyň.

Viditelně přepadlý David Rath ale hned krátce po svém propuštění využil možnosti a v Hostivici, kde s rodinou žije, uspořádal malý brífink. Novinářům například řekl, že je rád tomu, že po roce a půl se našli „odvážní soudci“, kteří mu dávají důvěru. Také poděkoval pracovníkům Vězeňské služby ČR, kteří se podle něj chovali dobře.

Rath: Vězeňství má tady blíž ke stalinistickému režimu

„Chovají se lépe nežli státní zástupci a policisté. Naopak vězeňská služba se chová citlivě....České vězeňství má ale jako systém blíž ke stalinistickému režimu než k tomu, co je běžné v západní Evropě. Systém zde je navíc extrémně psychicky náročný,“ poznamenal Rath bez známek jízlivosti.

Co ale říkají na jeho propuštění z vazby jiní politici napříč politickým spektrem, a to bez ohledu na to, zda ho měli v oblibě, anebo mu takzvaně nemohli přijít na jméno?

„Pokud soud rozhodl o jeho propuštění z vazby, není na politicích, aby to komentovali. Co bude nyní David Rath dělat, je mi upřímně řečeno lhostejné. Zajímá mne pouze to, jak dopadne soudní spor s ním bez ohledu na propuštění z vazby,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Petr Gazdík (TOP/STAN).

„Prostě soud rozhodl, že konečně pominuly vazební důvody, nic víc. Soud bude dlouhý,“ naznačil pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Jde o rozhodnutí nezávislého soudu, který jediný může posoudit, zda jsou dány důvody vazby,“ zmínil stručně pro ParlamentníListy.cz sociálně demokratický poslanec Jiří Dienstbier, který byl v podezření, že peníze v krabici, s nimiž byl Rath zadržen, byly určené na jeho prezidentskou kampaň.

Poslanec ODS Petr Bendl, kterého Rath střídal ve funkci středočeského hejtmana a s nímž měl Rath spory ohledně financování středočeských nemocnic, pak uvedl: „Vzhledem k tomu, že ho soud pustil na základě jeho stížnosti, využije zájmu médií jako skvělý zdarma poskytnutý prostor k vlastní propagaci a reklamě, kdy cíleně napadne – dle jeho názoru – viníky celé jeho situace.“

Kníže: Na tu jeho vazbu se dívám skepticky

Bývalý ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který se již kdysi vyjádřil k tomu, že dlouhá vazba u Ratha je už velmi podivná, pak dnes pro ParlamentníListy.cz tento svůj názor zopakoval.

„Nejsem přítel české praxe, tedy tak dlouhé vazby. Existují státy, kde je zákonem určeno, že vazba nesmí překročit jistý čas, pak musí být vznesena obžaloba nebo propuštění. Já se tedy - popravdě řečeno - na tu jeho dlouhou vazbu dívám velmi skepticky. Měl jsem ale už dávno pochyby, jestli mělo po roce ještě smysl ve vazbě pana poslance Ratha držet. My tady ve vazbě v ponižujících podmínkách držíme lidi, a přitom mělo být dávno rozhodnuto. Dokonce i v Rusku mají omezení vazby," řekl ParlamentnímListům.cz Schwarzenberg.



„Já myslím, že když ho propustili, že to je velmi dobrá věc. Co ale nyní udělá? To nevím, myslím, že jako první půjde za svými rodinami. Nemám tušení, zda skutečně udělá ten brífink, jak sliboval,“ uvedl Schwarzenberg ještě před tím, než Rath skutečně k novinářům před věznicí promluvil.

Bylo to dlouhé, zavzdychali poslanci z TOP 09 a ODS

Ani poslankyni a starostce Prahy 2 Janě Černochové z ODS se nelíbila délka vazby.

„Po tolika měsících asi soud shledal důvody, proč ho pustil na svobodu. Ale mně se těžko může po takové době z pozice politika komentovat rozhodnutí soudu,“ pokrčila rameny napřed Černochová.

„Z hlediska lidského to je ale asi dobře, neboť vazba u něj trvala na poměry v České republice hodně dlouho. Co bude pan Rath dělat teď, těžko na to cokoliv odpovědět. Možná, že si i veřejnost kdysi myslela, že to, co říkal Rath ve sněmovně, ještě když byl poslanec, tak že to myslel vážně. Ale posléze, když byl zadržen policií, tak asi ty jeho výroky lidé přehodnotili. Já si dokonce vzpomínám na to, že den předtím, než byl zadržen, tak vystupoval v médiích jako ten největší mravokárce a obviňoval z korupce všechny ostatní. A přitom se sám pak dostal do té situace,“ poznamenala dále Černochová.

Pro ní ale to, že už nebude Rath v politice působit, jak dnes ubezpečil sám novináře, nebude žádná ztráta.

Černochová: Vzpomínám na to, co řekl Parkanové

"Myslím, že jeho určité hrubiánství a hulvátství, které ve sněmovně uplatňoval i vůči ženám, tak na to nelze zapomenout. Dokonce některé ženy při jeho slovním projevu opouštěly sál ve sněmovně,“ uvedla dále Černochová a vzpomněla dokonce jednu historku, kde své neomalenství Rath uplatnil v té největší míře.

„Vlastě Parkanové veřejně kdysi řekl, že je stejně stará jako budova Poslanecké sněmovny. Tak to mně přišlo krajně nevhodné od muže, natož od politika, který to řekl na mikrofon Poslanecké sněmovny. On je podle mne krajně rozporuplná osobnost. Také vzpomínám na ty jeho sáhodlouhé projevy o morálce, o korupci a o tom, jak jsou všichni zašpiněni od korupce a on jediný - a ta jeho ČSSD - jsou nejčistší," doplnila pro ParlamentníListy.cz Černochová.

Myslel jsem, že si trest odsedí dříve, než bude odsouzen

„Myslím, že David Rath ve vazbě seděl příliš dlouho. Už jsem si začal myslet, že si odsedí trest dříve, než bude odsouzen,“ poznamenal poslanec TOP 09 František Laudát

„Co bude dělat, tak to nevím. Je otázka, jestli byl na vojně. Poprvé v životě jsem byl zavřený tři týdny ve vojenském přijímači na vysoké škole. Pocit volnosti byl po propuštění opojný, takže i pan Rath bude mít možná takový podobný zážitek. Přeji mu, ať své schopnosti využívá lépe než dosud,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Laudát.

Obžaloba viní Ratha s dalšími deseti lidmi z korupce. Policisté jej zadrželi loni v květnu v Rudné u Prahy. Tehdejší hejtman a poslanec si odnášel z návštěvy u Petra Kotta a Kateřiny Pancové krabici od vína, v níž policisté nalezli sedm miliónů korun v hotovosti. Rath pak okamžitě putoval do vazební věznice. Poslanecká sněmovna následně vydala Ratha k trestnímu stíhání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…