Bez Německa by ovládl Česko Putin, zaznělo z EU, a je bouře: Protektorát! Padlo a mluvil i Schwarzenberg

24.01.2019 19:50

ANKETA Byla by Česká republika bez členství v Evropské unii jen „trsem trávy zmítaným v Putinově vichru“, jak tvrdí eurokomisař Oettinger? ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků všech parlamentních stran, co si o výroku německého politika myslí.

Bez Německa by ovládl Česko Putin, zaznělo z EU, a je bouře: Protektorát! Padlo a mluvil i Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

„Kdyby nebylo Evropské unie, země jako Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Polsko, Slovinsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Malta, Kypr, Rumunsko, Bulharsko a Chorvatsko by připomínaly trsy trávy, které se bezmocně zmítají v Putinově vichru. Exportovali jsme mír a naše hodnoty, čímž jsme učinili Evropu soudržnější, než by byla bez tohoto rozšíření,“ uvedl doslova eurokomisař a německý politik CDU Günter Oettinger. ParlamentníListy.cz se českých politiků zeptaly, co si o tomto prohlášení myslí.

Exministr zahraničí, čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg se domnívá, že bez Evropské unie bychom spíše byli jako osamělé stromy. „Trávě vichr neškodí. Hodnoty coby exportní zboží nejsou žádány. K těm se, doufám, tvrdými zkušenostmi a cílevědomou prací jednou dostaneme,“ věří Schwarzenberg.

„Pan eurokomisař je hotový básník. Poněkud se ale ve své poetické vášni mýlí. Česká republika je už od roku 1999 členem NATO a žádný takový vichr tedy nehrozí. Termín export hodnot zní strašidelně, jako z nějaké staré ideologické příručky. EU by měla být založena na jednotě v rozmanitosti. Aktuálně ovšem potřebujeme posílit právě rozmanitost. A proto je důležitá Visegrádská čtyřka,“ sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček.

Anketa

Vítáte novou mezivládní smlouvu mezi Německem a Francií?

4%
96%
hlasovalo: 9284 lidí

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek konstatuje, že díky Evropské unii je v Evropě mír a spolupráce. „To jsou nedocenitelné hodnoty a nikomu bych nepřál, aby byla v jeho zemi válka,“ uvedl Michálek.

Šéf KSČM a první místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip věc vidí diametrálně odlišně. „Jde o neskutečně nepravdivé vychloubačné tvrzení, které nemá žádnou oporu ve faktickém stavu věcí,“ odpověděl na dotaz redakce Filip.

„Pokud to myslel tak, že máme hledat spíše věci, jak spolupracovat, a ne se rozdělovat, tak s tím souhlasím. Určitě demokracie naší zemi pomohla,“ řekl redakci lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Podle sociálnědemokratického europoslance Jana Kellera patří eurokomisař Oettinger k tomu nejhoršímu, co můžeme v Evropské komisi najít. „Není to tak dávno, co navrhoval zavést pro migranty stejné sociální dávky v celé EU, což je povede k tomu, že se rozptýlí rovnoměrně do všech zemí. Už z toho je vidět, jak mu na nás záleží a jak mu leží na srdci právě naše blaho,“ připomíná Keller.

Jiný pohled nabídl poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. „To už musí být s Evropskou unií dost špatně, když se na její obhajobu vytahují takové argumenty,“ řekl ParlamentnímListům.cz Nacher.

Podle šéfa hnutí SPD a místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury jde o nehoráznou drzost Bruselu. „Dobrý den: Je to nehorázná drzost Bruselu! Podle tohoto eurokomisaře, který chce evropský superstát, by měla také vzniknout společná evropská armáda a policie, která by se ‚stala evropskou FBI‘. Slova Oettingera připomínají poznámku francouzského prezidenta Chiraka, že země střední Evropy ‚propásly příležitost mlčet‘. Podle Němci a Francouzi ovládané Evropské unie bychom měli držet hubu a krok. To pěkně děkujeme! Pod ‚ochranou Říše‘ jsme byli již za Protektorátu Čechy a Morava a být znovu v takovém postavení nechceme! Chceme být suverénním a svobodným národním státem!“ uvádí.

„Už víme, na co asi chtějí mocipáni z Bruselu, Berlína a Paříže evropskou policii a armádu. Aby třeba mohli potentáti z Bruselu potlačit odpor národních států, jako jsou Maďarsko či my. Europolicie by se jim mohla hodit k tomu, aby potlačili protesty občanů v národních státech – třeba ve Francii a v Katalánsku. Znovu a znovu se ukazuje, že Evropská unie je novým totalitním projektem na ovládnutí Evropy. Je to čtvrtá říše. V takové čtvrté říši být nechceme a čím dříve tento novodobý žalář národů i občanů zanikne, tím lépe. Svobodné národy se dokážou domluvit na spolupráci suverénních států samy. Euroelity už nemají co nabídnout, jen straší Putinem nebo Trumpem,“ dodal Okamura.

Poslanec KSČM Leo Luzar má za to, že exportem míru a hodnot si mnozí představují bohužel různé hodnoty a také mír je mnohdy pouze pro toho, kdo má stejné názory jako NATO. „Když se v názoru rozchází, nastává etapa humanitárního bombardování a chirurgicky přesných vojenských zásahů, při kterých dochází k politováníhodným obětem mnohdy ve školách, nemocnicích na svatbách, ale i to občas uletí do vlastních řad. Vše jaksi bez většího zájmu ‚svobodného světa‘. Občanům České a Slovenské republiky je moc dobře známo, jak manipulace veřejným míněním z dlouhodobého pohledu končí, a proto se hlasitě ozývají proti těmto manipulacím určeným k dosažení vyšších cílů, které mají ospravedlňovat černé svědomí našeho prý civilizovaného světa. S tím zásadně nesouhlasím a pana německého komisaře Oettingera bych poslal zmítat se do muzea holocaustu, aby se podíval, kam takové výzvy v historii vedly,‘ sdělil Luzar.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Podstatně ostřejší byl ve své reakci místopředseda ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna. „Je hezké, že má pan Oettinger o nás takovou starost. Už jednou se o nás jeden německý ‚eurokomisař‘ postaral, a tehdy to dokonce s námi myslel tak dobře, že z nás udělal protektorát a začlenil jej do své říše. Nakonec to s ním ale nedopadlo moc dobře. Pan Oettinger by se tedy měl radši starat o svoji zemi, pokud nějakou ještě má,“ konstatoval.

Podle předsedy KDU-ČSL a bývalého vicepremiéra Pavla Bělobrádka má eurokomisař Oettinger pravdu. „Evropská unie je nejen ekonomický projekt, ale i prostor bezpečí a míru,“ uvedl.

„Myslím si, že dnes po vzniku nové osy zla BBP (Brusel, Berlín, Paříž), která plánuje vznik své EUarmy ve stylu cizinické legie (Bundeswehr zahájil nábor cizinců z EU), se Rusko na seznamu našich národních hrozeb opět propadlo minimálně o jednu příčku níže. Němci vydatně podporují svůj byznys s Ruskem, stavějí proti vůli členů NATO plynovod, otevírají v Rusku továrny, takže by bylo fajn, kdyby si pan Oettinger pokrytecky šířil rusofobní propagandu doma při ranní hygieně a neobtěžoval svou stupiditou zbytek světa,“ vzkázal přes ParlamentníListy.cz poslanec SPD Lubomír Volný.

„Z vyjádření Evropské komise a německých politiků mám často dojem, že bychom bez jejich ‚péče‘ lezli ve střední Evropě po stromech. Již dlouho můžeme pozorovat, že němečtí politici by si nejradši spolupráci s Ruskem vyhradili pouze pro sebe. Vůči střední Evropě vysílají neustále signály o potřebě sankcí vůči Rusku, aby za zády střední Evropy si vesele s Ruskem dělali obchody (např. plynovod Nord stream). Někteří čeští proněmecky a eurohujersky orientovaní politici tuhle hru nechtějí vidět a skáčou, jak Němci pískají (KDU-ČSL, část ČSSD, TOP 09). Každý rozumný politik v České republice by měl podporovat vyvážené partnerské vztahy s Ruskem a nenechat se obalamutit veřejnou rusofobií, za kterou se skrývá byznys pro jiné,“ sdělila redakci europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

Poslanec SPD a místopředseda zahraničního výboru Jiří Kobza je přesvědčen, že Oettingerův výrok je opět očividně mimo mísu. „Jinak by věděl, že bez členských zemí střední a východní Evropy by současná EU neměla šanci přežít a euroúředníci by si museli najít smysluplnou práci. Co by si nadnárodní firmy počaly bez cca 460 miliard Kč, které jsou podle renomovaných ekonomů vyváděny z České republiky každoročně do zahraničí? Ten výrok považuji za součást kampaně, která má odstrašit po Brexitu případné země, které již mají dost nekompetentní vlády Evropské komise a vidí svou budoucnost v Evropě bez EU,“ uvedl Kobza.

„Co ze sebe vypustil komisař Evropské unie Günther Oettinger, je ze skupiny totálních žvástů. Koho ochránila EU?“ ptá se senátor Jaroslav Doubrava.

Pak připomněl, že EU například není schopna ochránit obyvatele turecké části Kypru, přičemž jeho řecká část je dokonce členským státem.

Země, které požadují „ochranu“, třeba Polsko s pobaltskou trojkou, obvykle jako svého hlavního ochránce prohlašují NATO.

„Pokud Oettinger upozorňuje na osud Gruzie, jako že takhle bez EU bychom mohli dopadnout i my, zdvořile ho označuji jenom za kreténa, ne za stupida,“ říká dále senátor. Připomíná, že Gruzie rozhodně není jednoduchým regionem, a vláda v Tbilisi již od počátku devadesátých let praktikovala velmi svéráznou politiku vůči všem menšinám. Pokud jde o  válku z roku 2008 s Ruskem, tak v ní prý i podle mezinárodního společenství byla agresorem Gruzie.

„Oettinger také zakňoural, že mír zde na evropském dvorečku zaručují pouze společná měna a silný vnitřní trh. Jenže mír zaručuje jenom to, že nikdo nechce s evropskými státy válčit. Pouze islamisté EU postupně obsadí pomocí migrace,“ pokračuje senátor.

„Když trollové jako Oettinger vidí v Rusku velikánskou hrozbu, ať si srovnají vojenské rozpočty států NATO a Ruska. Oettinger žvaní jako opilec nad ránem v baru,“ uzavřel téma senátor Doubrava.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…