Brutální hádka Jurečky a Kalouska: To za mě nebylo... Zaplať pánbůh, že už jste bývalým předsedou lidovců!

29.01.2016 15:15

Něco takového ve sněmovně už dlouho nebylo! Dnes se tam totiž nebývale ostře pustil do předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kalousek totiž vyčetl koaličním lidovcům, že dopustili, aby se ve středu 10. února pevně hlasovalo o elektronické evidenci tržeb. „Je to vaše pokrytectví,“ zmínil k tomu Kalousek na vrub KDU-ČSL a naznačil, že když v čele této strany stál on, tak se něco podobného nikdy nestalo. „Zaplať pánbůh, že už jste bývalým předsedou!“ sjel ale jeho projev Jurečka. A vysloužil si za to dlouhý potlesk poslanců...

Brutální hádka Jurečky a Kalouska: To za mě nebylo... Zaplať pánbůh, že už jste bývalým předsedou lidovců!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Jedno přísloví říká, že kdo vykřičí pravdu první, má tu největší zásluhu. Zda se toto rčení dá použít i na osobu ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL), je sice sporné, ale faktem je, že se Jurečka dnes v dolní parlamentní komoře asi tu svou pravdu snažil vykřičet, jak se nejvíc dalo. Totálně jej totiž nadzvedla ze židle slova šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten – a s ním i další poslanci z TOP 09 a z ODS – se již po několik týdnů snaží obstrukcemi zabránit tomu, aby byla ve třetím čtení přijata elektronická evidence tržeb (EET). Někdy ale přitom dochází ve sněmovně k úsměvným situacím.

Tak třeba dnes si do sněmovny ministr financí Andrej Babiš (ANO) přinesl transparent, na němž byla pod obřím nápisem EET fotografie půllitru piva a pod tím vším pak slogan „levnější pivo“. Babiš chce totiž navrhnout snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. Řekl to v diskusním pořadu České televize Máte slovo, jehož tématem bylo zavedení kontrolních hlášení u DPH a elektronická evidence tržeb. Babiš hodlá návrh na snížení daně u točeného piva předložit svým vládním partnerům na příští koaliční radě.

Proti transparentu ale posléze zabojoval šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, neboť Babiš si jej v jednací síni postavil za svá záda. „Paní místopředsedkyně, jestli byste nechala odstranit ten transparent. Nejsme na mítinku politické strany, tak bych prosil, aby ten transparent zmizel. Jinak to budou dělat všichni a ani nebude vidět, kdo se hlásí do rozpravy,“ protestoval Stanjura.

„Všichni ministři Evropské unie mají ve zvyku snažit se systémově srovnat sazby DPH tak, aby se co nejjednodušeji účtovaly, aby vytvářely co nejmenší prostor k daňovým únikům. Populisté vyzobávají jednotlivé položky, které sice nemají sebemenší ekonomický význam, ale komplikují účetnictví a otvírají dveře daňovým únikům,“ sepsul vzápětí Kalousek Babišův „pivní návrh“.

Kalousek se ale jako udatný bojovník proti EET předvedl ještě jednou. A to ve chvíli, když poslanci KDU-ČSL zvedli ruce pro pevné hlasování o evidenci tržeb ve středu 10. února. Návrh podal přitom člen poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

„Kolegové z KDU-ČSL, až tento proces bude shledán nestoudným, nezákonným a s demokracií neslučitelným a až vy budete tvrdit, že vy za to žádnou odpovědnost nenesete, protože vy jste jenom bránili tomu nejhoršímu, a že tu odpovědnost nese ten ministr financí, který prosazoval něco, co vy jste vlastně nechtěli a jenom jste bránili tomu nejhoršímu, tak promiňte, neříkejte to. Já budu první, kdo vám řekne, že je to vaše pokrytectví,“ spustil Kalousek.

Poslanec Jaroslav Faltýnek jej ale v tu chvíli hlasitě přerušil zvoláním „církevní restituce“, na což se Kalousek ohradil slovy, že až přestane Faltýnek řvát, tak že on bude ve své připomínce pokračovat. To se následně stalo a Kalousek tak lidoveckým poslancům připomněl, že tato vláda vznikla jenom proto, že právě oni, tedy jeho někdejší kolegové z KDU-ČSL včetně bývalého ředitele ÚSTR (ministr za KDU-ČSL Daniel Herman, pozn. red.), souhlasili s tím, že v jejích řadách může být člověk bez platného lustračního osvědčení a také souhlasili s porušováním rozpočtových pravidel. 

Kalousek: Připustili jste nemravnost pro svá vlastní koryta!

„Za těch 25 let, co jsem byl vaším členem, si pamatuji, že jedna z mála věcí, na kterých jste trvali, je vláda práva. To znamená, že pravidla platí. Poté, co jste vstoupili do této koalice, vy znásilňujete jedno pravidlo za druhým a opovrhujete vládou práva. Až budete říkat – a vy to budete říkat – že jste za to nemohli, že to byla odpovědnost ministra financí a vy jste v rámci koalice nemohli nic dělat, tak vám dnešní den připomenu a řeknu: Mohli jste dělat! Vy jste jenom připustili nemravnost pro svá vlastní koryta!“ dodal Kalousek.

Pak přistoupil za sněmovní pultík ministr Marian Jurečka.

„Zaplať pánbůh, že už jste bývalým členem KDU-ČSL i bývalým předsedou!“ neodpustil si jedovatou poznámku Jurečka, který je zároveň prvním lidoveckým místopředsedou. A Kalouska ihned poté poučil o tom, že když on byl v řadách KDU-ČSL, a později i předsedou této strany, tak činil rozhodnutí, za něž i dnes lidovci musí nést negativní důsledky.

„Ano, každá vláda má svá pozitiva i negativa. A když se podívám na účast ve vládách, kde jste byl vy, na poslední vládu, kde jste byl účasten, ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, nechť si každý občan této země udělá obrázek, jak tato vláda byla prospěšná. Jak bylo prospěšné vaše působení v politice?! Pod jakým schodkem státního rozpočtu je Miroslav Kalousek coby poslanec, coby předseda rozpočtového výboru a coby ministr financí podepsán? To je ta Tradice–Odpovědnost–Prosperita ve vašem podání!“ zaútočil vůči Kalouskovi Jurečka.

Velmi ostře pak Kalouska poučil o tom, že by se napřed měl podívat na svoji historii a až potom by měl kázat a apelovat vůči KDU-ČSL. „A říkat něco z titulu bývalého předsedy KDU-ČSL? Zaplať pánbůh, že už bývalého!“ dodal Jurečka ostrým hlasem a vysloužil si za to bouřlivý potlesk především od poslanců hnutí ANO.

„Aplaus levicového spektra je pro mě tou nejsladší odměnou,“ reagoval ale na to Kalousek s tím, že dřív nebo později prý lidovci budou říkat – protože to mají v genech – že za nic nemohli a že to byla koaliční dohoda a že oni to mysleli vlastně dobře a jen bránili tomu nejhoršímu.

„Tohle ale říkali i normalizátoři a kolaboranti v letech 1969 a 1970,“ dodal důrazně Kalousek.

Schvalování evidence tržeb dosud trvalo více než 23 hodin. Před týdnem sice dolní komora omezila hlasy koalice řečnická vystoupení, ale dnes pravicová opozice měla prostor na to, aby se k EET vyjádřila. Občas ale při tom padala podivná kritizování projektu ministerstva financí, které si od EET slibuje, že vybere na daních navíc až 18 miliard korun.

Elektronickou evidencí tržeb se prý totiž omezí šedá ekonomika a tím dojde i k narovnání podnikatelského prostředí. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Varuje také před možným zneužitím získaných dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…