Brutální hádka Kalouska a Babiše. Sledujte s námi sněmovní divadlo

10.12.2014 11:51

Poslanci dnes v závěrečném čtení schválili státní rozpočet pro příští rok, a to se schodkem sto miliard korun. Rozpočet nyní zamíří k posouzení na stůl prezidentovi Miloši Zemanovi. Senát o něm totiž nehlasuje. Prezident ale už avizoval, že rozpočet podepíše. Schválení rozpočtu dnes ve sněmovně předcházely různé slovní půtky, například mezi šéfem klubu poslanců TOP 09 Miroslavem Kalouskem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Brutální hádka Kalouska a Babiše. Sledujte s námi sněmovní divadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projednávání novely daňového zákona, zvláštěpak zavedení třetí snížené sazby DPH

Anketa

Koho byste volili v 1. kole prezidentské volby? (anketa je čistě orientační, žádný kandidát ještě nepotvrdil účast ve volebním klání; hlasování probíhá od 9.12.2014)

hlasovalo: 67640 lidí

Koaliční vláda Bohuslava Sobotky prosadila dnes ve Sněmovně svůj první státní rozpočet. Poslanci schválili rozpočet na příští rok se schodkem rovných 100 miliard korun, což je proti letošnímu schválenému deficitu o 12 miliard méně. Poslanci přidali 450 milionů korun na sociální služby, většinu ostatních pozměňovacích návrhů na přesuny peněz zamítli. O příjmech, výdajích a schodku 100 miliard korun poslanci rozhodli už v říjnu, tyto ukazatele již tak změnit dnes nemohli.

Dobojováno: Podívejte se, jak který poslanec dnes hlasoval o státním rozpočtu

Pro rozpočet hlasovalo 106 poslanců, 48 bylo proti ze 183 přítomných poslanců. Debata ve Sněmovně ale trvala čtyři hodiny. Pravicoví poslanci z TOP 09 a z ODS v ní například připomněli, že kabinet ustoupil od předchozích slibů šetřit a chce vynaložit desítky miliard zbytečně. Poukazovali také na údajně nízké investice. KSČM volala po vyšší podpoře prorůstových opatření.

Opozice kritizovala, Babiš se divil

„Nebudeme sice dnes odmítat státní rozpočet, ale nemůžeme za něj nést odpovědnost, neboť jste neudělali základní kroky, aby se snížila míra korupce v zemi a změnily se i daňové zákony, které by vedly k důstojnému životu všech občanů,“ poznamenal před hlasováním předseda KSČM Vojtěch Filip.

„ODS nemůže tento rozpočet podpořit, neboť je tady šest prohřešků proti hospodaření vlády,“ uvedl k rozpočtu také předseda ODS Petr Fiala. „Klesají peníze na investice, významně klesají i prostředky na vědu a výzkum, naopak rostou výdaje na provoz ministerstev a provoz státu a roste i byrokracie,“ vypočetl některé z prohřešků kabinetu Fiala s tím, že zákonem dané výdaje jsou nejvyšší v historii. Podle něj tato vláda rozdává peníze, které jí nepatří, a chce navíc ušetřené peníze zbytečně projíst.

Předseda klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek pak kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) vyčetl, že se zhoršuje vztah k rozpočtu oproti předcházejícím létům. „Je to nezbytné?“ tázal se.

„Ve druhém čtení jsme vám kladli otázky, a ač jsme analyzovali vaši řeč důkladně, tak jsme nenalezli jednu jedinou odpověď na otázky, které jsme zde kladli,“ zmínil kromě jiného Kalousek.

Máte to v tabulkách!

Podle něj prý samo Ministerstvo financí (MF) ve svých tabulkách v dokumentaci k hospodářskému plánu uvádí, že zatímco za poslední roky docházelo ke zlepšení veřejných rozpočtů a to vždy oproti předcházejícím rokům, tak nyní je tomu naopak.

„Vy jste řekl ve své závěrečné řeči, že rozpočty se zlepšují. Je to v přímé kontradikci s tím, co vy sám uvádíte v dokumentaci ke státnímu rozpočtu, kde uvádíte, že zatímco od roku 2009 se veřejné rozpočty každým rokem zlepšovaly, ke změně trendu došlo v roce 2014, kdy došlo ke zhoršení, a v roce  2015 dochází ke zhoršení oproti roku 2014,“ rýpl si Kalousek.
 

„Moje otázka je jednoduchá a prosím o jednoduchou odpověď. Proč pokládáte za nezbytné i v roce 2015 zhoršovat stav veřejných rozpočtů oproti předcházejícím letům?" otázal se Kalousek vzápětí.

Tomu se ale podivil ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Povede se nám snížit dluh o dvacet miliard," zdůraznil. „My dluh naopak snížíme, a tak nevím, o čem je tady řeč," vmetl rázně Kalouskovi. Ve svém proslovu za sněmovním pultíkem mluvil dále kupříkladu o zlepšení finanční kontroly a také o svých oblíbených karuselových podvodných obchodech.

„My jsme převzali tuto zemi v rozkladu, kdy jsem třeba finanční správu zdědil také v rozkladu,“ poznamenal Babiš. Podle něj sama Evropská unie konstatovala, že za rok 2012 daňové podvody v Evropské unii jsou až 177 miliardy eur.

Proto mu půjde v příštím roce o lepší výběr daní a zabránění neodvodům DPH. „To jsou ty karuselové obchody,“ uvedl k tomu.

„Já nevím, o čem tady pan Kalousek hovoří, když výběr daní za letošek je o 38 miliard vyšší, nežli za minulý rok," zdůraznil také ministr financí k další provokativní poznámce Kalouska.

„Po roce vašeho působení efektivita výběru daní prudce klesá a je to doložitelné na číslech,“ kritizoval totiž Babiše ve svém dalším vystoupení Kalousek. „Já se ptám, proč pokládáte za nezbytné stav veřejných rozpočtů stále zhoršovat?“ tázal se k tomu také Kalousek.

Stanjura: Mluvil jste tady dlouho, ale k rozpočtu neřekl ani "ň"

„On ke státnímu rozpočtu neřekl nic, a přitom tady mluvil dvacet minut," uvedl na to rozčilený předseda klubu poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Ministra financí za jeho dlouhou řeč, která navíc prý ani nebyla k věci, zkritizoval také místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Teď už to tady nevyřešíme....Vláda, která chce zásadní změny, by měla mít schopnost strategického uvažování, a pokud má ministra financí, kterému prostě stačí říkat, že všeci kradnú a my makáme, tak já v tom rozpočtovou strategii nevidím,“ pronesl Dolejš.

„Už se tady netrapme. To týrání už jsme snad zabezpečili pro lidovou zábavu a přibližme se k tomu hlasování,“ poprosil pak komunista rozpovídané poslance.

Kalousek: Koupil jste Unipetrol!

K tomu se ale zvláště Kalousek s Babišem neměli. Hádka mezi nimi se totiž o něco později stočila na to, zda Babiš před lety skoupil v Česku rafinérie. Podle Kalouskových slov totiž vyplynulo, že Babiš kdysi chtěl koupit Unipetrol, ale po půl roce si to zase rozmyslel.

„Převzal jste jej ve výběrovým řízení, a když jste v něm (půl roku) seděl, tak jste si stačil nastavit pak vše, co potřebujete vůči svým podnikům. No a pak jste to státu zase vrátil,“ vmetl Kalousek Babišovi.

„Nikdy jsem nic nepřevzal. Nikdy jsem nikde neseděl, takže nemohl jsem si ani zařídit žádné smlouvy. Tak prosím vás, pane Kalousku, nelžete už konečně. Fakt je to už trapné a každý si to může dohledat v rejstříku. Nikdy jsem v Unipetrolu neseděl, takže jsem žádné smlouvy - a jsou to sprosté lži, já nevím, proč to tu vykládáte!“ oponoval Babiš.

„Ano, skutečným vlastníkem jste se nikdy nestal. Pouze jste jej převzal jako vítěz výběrového řízení, půl roku jste jej řídil, prohlédl jste si veškeré vnitřnosti, účetnictví, cash flow i strategii, nastavil jste smlouvy vůči svým podnikům a pak jste to tomu státu zase bez jakýchkoliv sankcí vrátil, protože jste tu kupní smlouvu odmítl podepsat. To je pravda. Tudíž skutečným vlastníkem jste se nikdy nestal, ale za půl roku řízení Unipetrolu ten stát opravdu nevydělal, vydělal někdo úplně jiný,“ zopakoval s klidem Kalousek.

Tak trochu proti vládě později vystoupil předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek.

„Vzhledem k tomu, že nejsem ministrem, tak mohu říct, že já osobně se ´svým´ rozpočtem úplně spokojen nejsem, ale je to výsledek koaličního jednání a toho, co se nám podařilo vyjednat. Je to prostě kompromis,“ uvedl před hlasováním totiž Pavel Bělobrádek. Kývl také na poznámky svých předřečníků, že rozpočet šetřící moc není.

„Došlo k navýšení rozpočtu a nejsem s ním tak spokojen, ale nerozporuji tady slova vicepremiéra Babiše,“ zmínil také Bělobrádek s tím, že byl ale v rámci koalice na vládě přehlasován.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Poslanci ještě dnes budou schvalovat výdajové rámce na další léta a rozpočty státních fondů, například bydlení a dopravy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…