Bude Kalousek potrestán?

21.05.2015 13:32

Žlutá rostlina řepka olejka, z níž se vyrábějí biopaliva, dráždí nejen alergiky, ale i předsedu poslaneckého klubu TOP 09/STAN Miroslava Kalouska. Vláda chce totiž podporu biopaliv zachovat. K tomu se ale od Kalouska ve středu snesla snůška velmi ostrých slov. Mířil jimi na členy vlády, kteří se od něj tak dozvěděli, že jsou lháři a korupčníci. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz se ale za to Kalousek zřejmě nebude muset nikomu omlouvat. Mandátový a imunitní výbor sněmovny totiž zatím nedostal žádný podnět k tomu, aby tuto věc projednal.

Bude Kalousek potrestán?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek si bere slovo

Anketa

Který z těchto politiků je pro vás přijatelnější?

hlasovalo: 5095 lidí

Poslanci ve středu hned nadvakrát probírali podporu biopaliv. Zatímco v rámci novely zákona o spotřebních daních dopoledne odmítli návrh na ukončení daňového zvýhodnění biopaliv k letošnímu 30. červnu, odpoledne pak měli na stolech vládní předlohu, která by podporu biopaliv v pozměněné formě prodloužila. Tuto normu vypracovalo Ministerstvo zemědělství, kde „ministruje“ lidovec Marián Jurečka.

„Cílem návrhu zákona je implementace Víceletého programu podpory dalšího uplatnění udržitelných biopaliv v dopravě na období 2015–2020, který vypracovalo Ministerstvo zemědělství a byl schválen vládou dne 6. srpna 2014,“ stojí v návrhu normy.

Jenže tento fakt vydráždil šéfa poslanců a prvního místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska k nebývalému slovnímu ataku. A padala od něj opravdu ostrá slova.

„Jste parta lhářů a korupčníků! To není urážka. To je pojmenování toho, jak jste se chovali v rámci biopaliv,“ poznamenal kvůli tomu Kalousek na konto poslanců z hnutí ANO ve sněmovně dopoledne.

Kalousek: Lžete a kradete pro jednoho člověka!

Odpoledne pak ještě přidal plyn. „Lžete a kradete pro jednoho člověka, kterým je předseda ANO Andrej Babiš,“ zmiňoval dokonce několikrát za sebou.

„Jste vláda podvodníků! Jste vláda korupčníků a lhářů! Jste koaliční poslanci korupčníci a lháři!“ uváděl o chvíli později i na konto lidovců. Podle Kalouska si totiž prý Babiš koupil u lidovců výsady. Tvrdil také, že podpora biopaliv poslouží především skupině Agrofert, kterou vlastní ministr financí Andrej Babiš (ANO). Babiše proto označil za „hlavního zloděje“.

„Tihle pánové jsou zvyklí mít své ´brandy´. Volkswagen taky nedělá všechno jako Volkswagen. Má svoji škodovku, má svůj SEAT, má něco podobného. Pan ministr Babiš si koupil své výsadky ve straně lidové, pan ministr Babiš si koupil své výsadky v sociální demokracii, takže logicky jeho pravá ruka, pan předseda Faltýnek, potom může říkat - no, my nic, naši koaliční partneři na tom trvali...,“ provolával také Kalousek.

Prý je ale takové chování od pana předsedy Faltýnka na druhou stranu férové.

„Protože když si to jeho šéf koupil, tak se může dovolávat toho, že koaliční partneři by měli nést tu odpovědnost, kterou nechce nést ten hlavní zloděj, což je 1. místopředseda vlády a ministr financí! To je tahle logika, které by se měli všichni vzepřít a říct, že nejsme všichni na prodej! Že se nedáme všichni koupit! Ať říká Faltýnek, co chce! Jsou to prostě zloději a podvodníci. A dnešní den to prostě jasně prokázal. Kolikrát lhali v otázce biopaliv? Třikrát? Čtyřikrát? Lžou! Lžou a kradou. Ale můžeme je volit,“ řekl Kalousek.

To chtějí vyvolat spor před mandátovým a imunitním výborem?

Na to ale vzápětí reagoval řídící schůze Vojtěch Filip (KSČM). „Já bych žádal všechny pány poslance a paní poslankyně, samozřejmě pokud chtějí vyvolat spor před mandátovým a imunitním výborem, že mohou používat jakékoli výrazy, ale já se nenechám vtáhnout do této debaty,“ řekl Filip do sněmovního mikrofonu.

Ani předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) nezůstal v kritice Kalouska stranou.

„Já bych se chtěl zásadním způsobem ohradit vůči tomu, co zde padalo z úst pana poslance Kalouska na margo sociální demokracie. Já bych chtěl poprosit pana poslance Kalouska, aby nás nezatahoval do svých sporů s hnutím ANO či do svého osobního sporu s panem ministrem financí Babišem,“ poznamenal Hamáček na plénu s důrazem, že zásadně odmítá narážky na kupování poslanců a další podobné nepřístojnosti.

„Já si nemyslím, že bychom měli Miroslava Kalouska ze jeho včerejší vystupování ihned hnát k mandátovému a imunitnímu výboru, každopádně se ve vedení sněmovny o tom pobavíme a pokusíme se najít nějaké adekvátní řešení, aby se to již neopakovalo,“ reagoval pak k chování Kalouska Hamáček dnes, a to pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj by se ale v každém případě chování Kalouska nějakým způsobem řešit mělo.

„Ideální řešení by byla shoda všech politických stran na tom, že některé výrazy do sněmovny prostě nepatří. My to probereme v rámci vedení sněmovny, kde TOP 09 má také svého zástupce, pana Gazdíka, a uvidíme, k čemu dospějeme. Pokud bychom dospěli k nějaké shodě, tak by o tom jednal asi organizační výbor a uvidíme, zda poté i celé vedení sněmovny,“ dodal k dalším dotazům ParlamentníchListů.cz Hamáček s tím, že na plénu dolní komory by nejspíše měla zaznít „obecná úprava pravidel, která by zabránila opakování toho, co se ve středu ve sněmovně odehrálo“.

Vždyť je vybaven kůží hrocha

„Pokud výrok o korupčnících, lhářích a podvodnících zaznívá zrovna z úst Miroslava Kalouska, nemůže mne to urazit. Miroslav Kalousek je vybaven kůží hrocha a je znám svými vulgárními či ostrými výroky. Nemá smysl mu dělat radost a naskakovat na jeho snahu o zviditelnění projednáváním podobných výroků na mandátovém výboru. Navíc zastávám spíše umírněný postoj k vystupování poslanců na plénu. Každý by měl mít právo říct si, co si myslí. O jeho důvěryhodnosti ať rozhodne veřejnost a výsledek ve volbách, nikoliv mandátový výbor,“ uvedl pak na stejné dotazy ParlamentníchListů.cz poslanec a člen mandátového výboru Jeroným Tejc.

„Nechci předjímat, ale předpokládám, že tato věc přistane na mandátovém a imunitním výboru. To se ale musí někdo z postižených ozvat,“ uvedl naopak pro ParlamentníList.cz poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

„Politika je někdy divadlo a třeba se pan poslanec Kalousek těší na soud s Babišem,“ poznamenal k tomu pro ParlamentníListy.cz poslanec a místopředseda sněmovního mandátového a imunitního výboru Jiří Dolejš (KSČM).

„K tomuto okamžiku nebylo zaznamenáno kvůli Kalouskově chování žádné podání na mandátový a imunitní výbor,“ dodal Dolejš. Podle jeho slov to spíše vypadá na jakousi dohru v MIV mezi lidovci a předsedou poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. I když ale prý vzduchem „létají" všelijaká obvinění, ani v tomto případě spor mezi KDU–ČSL a hnutím ANO mandátový a imunitní výbor zatím prý neřeší.

O co tady jde?

Hnutí ANO totiž změnilo ve středu názor a v rozporu s pozměňujícím návrhem poslance Karla Raise (TOP 09) hlasovalo pro zachování daňové podpory biopaliv. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek se ovšem vzápětí veřejně v televizi a mezi novináři vyjádřil v tom smyslu, že kolegové ze sociální demokracie a KDU–ČSL trvali na tom, aby členové hnutí ANO takto hlasovali.

Mihola: To je od Faltýnka lež

„Je to lež! Proto vyzývám Jaroslava Faltýnka, aby jmenovitě řekl, který poslanec KDU–ČSL ho k hlasování přemlouval. Jinak očekávám, že jako slušný člověk, kterým jistě je, se poslancům KDU–ČSL veřejně v médiích omluví,“ uvedl k tomu ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz. šéf poslanců KDU–ČSL Jiří Mihola.

Jenže celá věc má nyní velkou dohru. Totiž namísto toho, aby se poslanci zabývali chováním místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, se mezitím TOP 09 ve sněmovně nechala slyšet, že spolu se zástupci ODS vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. K tomu má podle informací ParlamentníchListů.cz dojít už v příštím týdnu.

Kalousek sbíral podpisy

Návrh na hlasování o nedůvěře byl sice podán poslaneckými kluby TOP 09 a ODS společně, ovšem iniciátorem akce má být právě Miroslav Kalousek, který údajně sám sbíral mezi poslanci podpisy.

Toto hlasování se prý rozhodlo podpořit i hnutí Úsvit. Komunistická strana již dala najevo, že o nedůvěře Sobotkově vládě hlasovat nebude a odejde ze zasedání Sněmovny.

„Nemyslím si, že by to mělo šanci na úspěch,“ uvedl k tomu poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Pan Kalousek dělá všechno proto, aby vláda nemohla pracovat a zdržoval nás od práce a měl příležitost vypouštět své lži a exhibovat,“dodal na to pro ParlamentníListy.cz i šéf ANO a vicepremiér Andrej Babiš.

Vláda Bohuslava Sobotky má v Poslanecké sněmovně většinu 111 poslanců. ODS a TOP 09, které hlasování iniciovaly, mají dohromady 42 hlasů, s Úsvitem pravděpodobně 54.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…