ČSSD má s problémem sKaret smůlu. Poslanci se jimi zabývat nebudou

04.12.2012 18:26

Místopředseda sociálního výboru sněmovny Roman Sklenák z ČSSD dnes navrhnul, aby se poslanci zabývali sKartami ještě na nynější schůzi. Jenže návrh sněmovna neprohlasovala.

ČSSD má s problémem sKaret smůlu. Poslanci se jimi zabývat nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: A jak vlastně sKarta vypadá?

„Já si dovoluji navrhnout zařazení nového bodu a to informace předsedy vlády o dalším postupu v projektu sKaret a vyvození pracovněprávní a trestněprávní zodpovědnosti,“ zahlaholil dnes za sněmovním pultíkem sociální demokrat Roman Sklenák z ČSSD v momentě, kdy se poslanci dohadovali o programu schůze.

Právě ČSSD totiž leží na srdci to, aby se sKartami něco udělalo - navrhuje buď úplné zrušení sKaret nebo alespoň jejich omezení na dávky v hmotné nouzi. Kvůli sKartám se chce také "oranžová" strana obrátit na Ústavní soud.

„Domnívám se, že by se projektem sKaret měla Poslanecká sněmovna zabývat. Mě sice těší vyjádření premiéra Nečase, ministryně Müllerové, koaličních poslanců a dalších o tom, že je potřeba udělat změny v projektu sKaret, neboť když sněmovna projednávala zákony související s sKartami, měla na mysli jinou podobu, než do které se tento projekt dostal. Nicméně realita je taková, že se nic nemění a Česká spořitelna každý den vyzývá tisíce nových potenciálních klientů k tomu, aby si převzali své sKarty,“ poznamenal také Sklenák.

Podle něho byl projekt sKaret jenom výhodným obchodem pro Českou spořitelnu a ukazuje se, že karty, o kterých někdejší ministr Jaromír Drábek (TOP 09) tvrdil, že mají především zabránit tomu, aby příjemci sociální dávky využívali k nákup alkoholu, ztratily svůj původní smysl. Drtivá většina jejích držitelů si totiž dává peníze okamžitě posílat na svůj osobní bankovní účet.

Navíc podle Sklenáka držitelům sKaret hrozí, že při přečerpání peněz jim bude banka účtovat úrok, protože sKarty jsou na úrovni ostatních bankovních účtů.

ČS: Sankční úrok neúčtujeme proto, že není důvod

Jenže ČTK zveřejnila vyjádření Kláry Pačesové z tiskového oddělení banky ČS. Pačesová uvedla, že účet sKarty je určen pouze pro výplatu dávek a držitelé sKarty si nemohou sjednat kontokorent, tedy povolené čerpání do minusu, stejně jako si nemohou na účet posílat své peníze. „Držitelé sKaret se rovněž nemohou transakcemi na technickém účtu k sKartě dostat do minusu," uvedla Pačesová v reakci na Sklenákovo tvrzení.

Veškeré transakce jsou podle ní ověřovány v online systému České spořitelny, transakce se tedy vždy schvaluje vůči aktuálnímu zůstatku na účtu. Pokud by zůstatek, který má klient na technickém účtu, nepokryl případné poplatky za nadstandardní služby, pokryjí je prý prostředky došlé na účet sKarty v dalším měsíci. "Sankční úrok v žádném případě neúčtujeme, není k tomu ani důvod," dodala Pačesová.

Vláda se po kritice rozhodla systém karet upravit tak, aby plnily identifikační roli a aby jejich platební funkce byla dobrovolná. Nyní o tom jedná s Českou spořitelnou.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…