ČSSD v závěrečném hlasování podpoří přímou volbu hlavy státu

14.12.2011 11:50

Sociální demokraté v závěrečném hlasování podpoří ústavní předlohu k zavedení přímé volby prezidenta. Podle informací ČTK se na tom před závěrečným hlasováním shodl klub ČSSD. Ostatně po hodinové přestávce tuto věc řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i těsně před závěrečným hlasováním ve sněmovně. "Budeme pro normu hlasovat v konečném a závěrečném hlasování stejně jako při prvním čtení," řekl Sobotka.

ČSSD v závěrečném hlasování podpoří přímou volbu hlavy státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip s Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně

Sociální demokraté dnes ráno řekli, že o svém postoji k ústavnímu zákonu umožňujícímu volbu hlavy státu všemi občany rozhodnou až těsně před závěrečným hlasováním, tedy podle jeho výsledné podoby po přijetí či odmítnutí pozměňovacích návrhů sněmovnou. Jejich pozměňovací návrh kolem jmenování členů bankovní rady – se souhlasem Senátu nebo s podpisem předsedy vlády - ale byl koalicí odmítnut. Na to si pak vzala ČSSD hodinovou přestávku na jednání klubu.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale předtím poukázal na to, že má centrální banka rozsáhlé pravomoci a není možné, aby její bankovní radu jmenoval jeden člověk, tedy prezident. "Změna by byla pojistkou nezávislosti České národní banky a protikorupčním opatřením," uvedl Sobotkka a zdůraznil, že ČSSD se snaží o zavedení přímé volby už téměř dvě desetiletí.

Dva návrhy od ČSSD prošly

Naopak dva další návrhy ČSSD, které se týkají omezení prezidentovy pravomoci rozhodnout o nezahájení nebo přerušení trestního stíhání a jen na dobu výkonu funkce chce dále ČSSD omezit prezidentovu imunitu, což by se ale nevztahovalo na nynějšího prezidenta Václava Klause, sněmovnou prošly.

Komunisté neuspěli se svým návrhem, aby prezident mohl jmenovat radu centrální banky jen po souhlasu sněmovny. Poslanci zamítli i další návrhy KSČM, které se týkaly jmenování prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, jmenování a odvolávání předsedy a místopředsedů Ústavního soudu a vyhlašování referenda a jeho výsledků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pod Pekarovou se prý kýve židle

17:00 Pod Pekarovou se prý kýve židle

Po odchodu Heleny Langšádlové z postu ministryně pro vědu a výzkum a nepovedeném navržení jejího nás…