Češi se fašizují, řekl Sobotka. A strhla se mela. Odpad. Strach z invaze násilnických přistěhovalců, jichž bude mnohem více. Kalousek, Okamura, Gazdík promluvili. A Babiš...

28.08.2015 13:57

ANKETA Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že v české společnosti vidí tendence fašizace a že někteří politici se chytli imigrační krize jako stébla poslední záchrany pro svou kariéru. Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zase označil výrok prvního vicepremiéra, ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše o uzavření Schengenu a zapojení NATO do řešení uprchlické krize za populistický. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, co si o tom myslí další politici.

Češi se fašizují, řekl Sobotka. A strhla se mela. Odpad. Strach z invaze násilnických přistěhovalců, jichž bude mnohem více. Kalousek, Okamura, Gazdík promluvili. A Babiš...
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

„Každý, kdo se dívá kolem sebe a čte věci, které se objevují nejen na internetu, vidí, že tendence fašizace tady jsou,“ prohlásil premiér. Dodal, že jsou i politici, kteří se chytli migrační krize jako stébla poslední záchrany a budují si na tom politickou kariéru.

„Zásadně nesouhlasím s prohlášením pana vicepremiéra Babiše, který hovoří o uzavření Schengenu a zapojení vojáků NATO. Je to populistický výrok,“ prohlásil šéf lidovců.

Bohuslav Sobotka by měl přestat zlehčovat uprchlickou krizi a začít ji řešit

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o těchto výrocích myslí. Řada z nich odpověděla, že strach lidí z přistěhovalců je oprávněný a kdyby vláda Bohuslava Sobotky problém řešila, k žádné fašizaci by nedocházelo. Dle některých navíc vůbec o fašizaci nejde. Dle některých ale xenofobie narůstá.

„Bohuslav Sobotka by měl přestat zlehčovat uprchlickou krizi a přestat dělat, že se nás netýká. Týká, ale jen pan premiér neví, jak ji řešit, proto ji zlehčuje. Zavření Schengenu je krajní řešení, které je těžko proveditelné. Řešením je důslednější kontrola, potírání organizovaného zločinu a důsledné vracení těch uprchlíků, kterým v jejich zemi nehrozí nebezpečí. Pan premiér se stále ohání Evropskou unií, ale sám dělá s touto složitou situací velice málo,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda ODS a poslanec Petr Fiala.

„I premiér někdy říká pravdu. Je to takový upocený fašismus, to byl Mussolini jiný kabrňák. Marx měl pravdu, když říkal, že každá dějinná tragédie se opakuje jako fraška. A Bělobrádek má ovšem pravdu, ale proč pak setrvává s Babišem v koalici?“ ptá se předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Souhlasím spíše s Pavlem Bělobrádkem. Nápad pana Babiše je skutečně populistický a jako obvykle – nemá moc jasno, jak by to prakticky provedl. To už neřeší, jen ´uklidní´ voliče. A k fašizaci společnosti: Bezpochyby vyrostou nahnědlé síly, které budou brnkat na strach a lidi. O to víc by měla být aktivnější vláda a lidi uklidňovat tím, co prosazuje doma i na půdě EU. Je totiž jedno, zda je strach opodstatněný, nebo ne – on tu je,“ upozorňuje místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda STAN Petr Gazdík.

„Tomu postesknutí premiéra rozumím. Ti, co se vezou na hnědé vlně, sice sami nemusí fašismu propadnout, ale zametají mu cestičku. Důležitější ale je, jak tomu prakticky čelit, a ne si jen stýskat. Nejlépe v oblasti sociálních jistot našim občanům a osvětou,“ říká místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Považuji za velký politický omyl využívat nebo zneužívat problém imigrantů k politickým cílům. Chyba je ale i na politicích, kteří rozhodují, premiéra Bohuslava Sobotku nevyjímaje. Oni tím, že problém neřeší, přispívají k jeho eskalaci. Jsou součástí EU, musejí jednat v Bruselu, ale opravdu jednat, ne pouze hovořit. Současné rozpory ve vládě jsou velmi špatným signálem, očekával bych, že se politická reprezentace sejde a napříč politickým spektrem bude hledat jednotný hlas, který veřejnost tváří tvář imigrantské krizi očekává a společnost potřebuje,“ uvedl první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

„Při volbě papeže jsou všichni kardinálové v jedné místnosti, a dokud se na novém papeži nedohodnou, nesmějí vyjít ven. Asi by to měla udělat i tato tak ´populární´ vláda. Jinak budou dostávat prostor populisté s krajními postoji. Slova premiéra o fašizaci našich občanů považuji za úlet. Názor jedinců není názorem celé společnosti. Možná by to byla role moderátora pro prezidenta republiky, ale on sám není integrující a stmelující politik. Navíc výroky pana ministra Babiše o uzavření Schengenského prostoru jsou podobná výrokům prezidenta Zemana, ale také premiéra Bohuslava Sobotky, když mluvil o ochraně hranic i s nasazením armády. Tak proč se nyní ve vládě vzájemně kritizují a vlastně hádají,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Přemysl Sobotka.

„Fašizace je možná až příliš silné slovo. Byl bych docela rád, kdyby byl pan premiér stejně citlivý i vůči bolševizaci této země. Bolševizační tendence jsou tady mnohem silnější. Ale má zcela jistě pravdu v tom, že současnou situaci, která v lidech vyvolává obavy, řada politiků místo toho, aby přispívala k racionálnímu řešení a racionální diskusi, tak ten strach úmyslně zesilují a populisticky toho využívají k návrhům velmi jednoduchých řešení, která neexistují. To je starý trik populistů – nejdříve lidi vyděsit a pak jim slíbit, že je ochrání. To někteří politici dělají. A že se pan Bělobrádek diví, že pan Babiš používá populistické výroky? Proč se diví? Andrej Babiš je typický populista a populista prostě používá populistické výroky,“ řekl redakci předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Lidé jen mají strach a brání svou zemi. Masová invaze nepřátel – podívejte se, jak to dopadlo v západní Evropě

„Je to smutné, co se děje. Souhlasím se sdělením Babiše. U Sobotky jen se sdělením o tom, že se toho někteří chytají jako stébla. Fašizace sem ale nepatří. Myslím si, že lidé jen mají strach a brání svou zemi,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Vyjádření premiéra Sobotky mohu zcela podepsat. A zapojit NATO do řešení uprchlické krize považuji opravdu za hloupost,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Předseda poslaneckého klubu Úsvitu – národní koalice Marek Černoch si nemyslí, že se česká společnost fašizuje. „Vidím, že se lidé bojí. Bojí se, co se stane, když migrační vlna dorazí k nám. Mají strach, když sledují, co muslimští přistěhovalci dělají v západní Evropě. Bojí se no-go zón, bojí se teroristických útoků. Co se týká Andreje Babiše, tak ten se probral po několika měsících a říká, co lidé chtějí slyšet. My jsme po uzavření hranic volali dávno. Ale teď, kdy imigrační vlna dále sílí, je už jasné, že uzavřít hranice nestačí. My nesmíme migranty k hranicím Schengenu vůbec pustit, protože tam už je nezastavíme. Musíme vracet lodě pašeráků už od břehů, odkud vyplouvají. Musíme jako EU zajistit stabilitu přímo v regionech, odkud migranti pocházejí, a udržet je v uprchlických táborech – vyjde nás levněji, když dáme peníze tam, než když budeme řešit problém na našem území. Podívejme se, jak to dnes vypadá v jiných státech Evropy. Je to kritická situace! Musíme okamžitě řešit příčinu, musíme okamžitě začít podnikat kroky, abychom zastavili příliv imigrantů,“ vyzývá Černoch.  

„Pan Sobotka by si měl doplnit vzdělání, aby tu neházel slovy, kterým nerozumí a která působí jako toxický odpad. Lidé dnes nevolají po vůdci ani nechtějí obnovit Římskou říši (fasces – latinsky liktorský svazek prutů), ale bojí se masové invaze migrantů z kultury, která je otevřeně nepřátelská evropským kulturním tradicím a demokracii. Chce to velkou dávku ignorance nazývat fašisty ty, kteří volají po ochraně demokracie a po větší demokracii. Naopak to, že lidé jako Sobotka rozhodují elitářsky proti vůli občanů a že zabraňují zavádění demokracie v ČR, tak to bych vnímal jako fašistickou tendenci. Ale nebojím se toho, protože demokracii, v niž svobodně a přímo rozhodují o své zemi občané, prosadíme Sobotkovi, Dienstbierovi, Kalouskovi a dalším navzdory. Občané této země se svého práva vládnout ve své zemi jednou domohou a my v našem hnutí Svoboda a demokracie k tomu budeme stejně jako dosud aktivně pomáhat,“ uvedl předák a poslanec SPD Tomio Okamura.  

Vláda má dělat, co může dělat: hlídat naši vlastní hranici

„Mám názor, že ostraha a zabezpečení hranic každého státu i soustátí (EU) je základním předpokladem jeho funkčnosti. To platilo od dob kmenového uspořádání společnosti až po dnešní moderní státy. To zaprvé. Zadruhé – umí si někdo představit reciproční situaci, že by tato vlna, statisíce imigrantů směřovaly do USA? Já ano. Ani jeden by nevstoupil na americkou půdu. A fašizace společnosti? Nikoli, jen radikalizace a frustrace. Z neschopnosti evropských politiků a z oprávněných obav o naši budoucnost,“ vysvětlil předseda SPO a senátor Jan Veleba.   

„Bojím se, aby k fašizaci české nebo německé společnosti nezačalo docházet. Právě proto by vláda měla konat – začít opět kontrolovat české hranice, aby zabránila ilegálnímu vstupu cizinců na naše území. Volat k akci NATO je nesmysl. Ochrana hranic před imigranty není v kompetenci NATO. Vláda má dělat, co může dělat: hlídat naši vlastní hranici,“ vyzývá předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

„Pan premiér se musí zamyslet, zda nezmění spíše svůj přístup k imigraci. Fašizace nastupuje v momentě, kdy normální strany selžou. Jinak souhlasím s Pavlem Bělobrádkem, že některé výroky Andreje Babiše působí v oblasti imigrace jako naivní a neuvážené,“ uvedl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Zcela výjimečně se Sobotkou souhlasím. Strašit lidi azylanty dokáže každý blbec, řešit jiné problémy už vyžaduje nějaké schopnosti. Navíc je problematika imigrace snadný maskovací manévr, jak zakrýt neschopnost řešit jiné problémy. Co se týká NATO, nevím. Spíš by měla potíže uprchlíků koordinovat EU a NATO by mělo konečně zničit Islámský stát,“ podotknul místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ať si Bělobrádek nastěhuje uprchlíky k sobě. To spíše čert políbí kříž

„Obavy přemýšlejících lidí nevnímám jako projev fašismu. A dívat se na nefungující Schengen a pohyb ilegální obrovské množiny lidí, kteří spí v parcích, není příjemné,“ zdůraznil poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Velice mi vadí, že diskuse o tomto závažném problému je často nekompetentní,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Souhlasím s Babišem, je nutné v této chvíli, když ne zrušit, tak pozastavit schengenský systém nejsou-li státy v něm sdružené schopny vnější hranici uchránit. Asi víte, že už předtím jsem psal i ministrovi vnitra, že by schengenský systém měl být rychle pozastaven. Současně jsem ho žádal, aby do té doby zajistil stoprocentní kontrolu kamionů a dodávek přijíždějících ze Slovenska a Rakouska. Stálo by i za úvahu těm darebákům, pašujícím k nám imigranty, zabavovat jejich vozidla. Vidíme, že s každým týdnem je situace v Evropě stále horší. On totiž problém je i v legislativním procesu, který vysloveně nahrává organizátorům migrace. Dnes už každému musí být jasné, že ta až neskutečná vlna migrace není samovolná, ale vyvolaná z jednoho místa a nasměrovaná do jednoho místa, do Evropy. Ať se to líbí, nebo ne, bude muset dojít k podstatnému zpřísnění paragrafů trestního zákona ohledně nelegální migrace. Domnívám se, že toto zpřísnění nám v trestním zákoníku České republiky výrazně chybí,“ říká senátor Jaroslav Doubrava.

„Hovoří-li premiér Sobotka o fašistických tendencích v naší společnosti, tak to je těžká urážka normální lidské obavy. Ta je, zcela oprávněná a čím dál větší. Ony násilnické tendence imigrantů se začínají projevovat už i u nás. To asi pan Bělobrádek nechce vidět. Připadá mi to jako využití příležitosti nakopnout svého koaličního partnera do citlivého místa. To ale mohl udělat tím, že půjde příkladem a do svého bydlení si imigranty nastěhuje, poskytne jim přístřeší a bude se o ně starat. To ale spíše čert políbí kříž, než bychom se dočkali Bělobrádkova příkladu!“ dodal pro ParlamentníListy.cz Doubrava.

Má vůbec cenu v naprosto impotentní EU a v agresívním NATO dále zůstávat?  

„Nezbývá mi nic jiného než tentokrát naprosto souhlasit s panem Babišem. A to mi je populismus na hony cizí! Přitom co se týká populismu, naši čelní politici jsou, ve vší úctě, jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Ale přehlížet či nevidět průšvih, co se na nás valí, může jenom naprostý ignorant. EU i NATO jenom čumí. Čímž v celé nahotě ukazují, na co ve skutečnosti jsou. Slušnost mi to brání vyslovit. Konec „staré dobré Evropy“ je opravdu na spadnutí. A my se vůbec, ale vůbec nebráníme! Přitom NATO je údajně obranný pakt. Opravdu? Manifestační bratrské americké vojenské kolony nebo rozmísťování stíhaček F 22 Rusům rovnou pod nosem jsou však naopak obrazem útočné agresívní politiky. Té expanzivní, ze které naši panáci nařknuli Čínu a zase nejedou na oslavy konce světové války v Asii. Takže kde je pravda? Je mi líto, nepotřebuji si přihřívat žádnou polívčičku. Jenže je-li zde průšvih, politik by měl konat. Ne jenom kecat! A je zřejmě čas položit si vážné otázky: Má stále vůbec cenu v naprosto impotentní EU a v agresívním NATO dále zůstávat? Není potřeba vrátit se ke klasickému modelu národních států včetně obrany hranic? Mám obavu, že odpověď se přímo nabízí. Brusel nepotěší,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Andrej Babiš učinil jediný správný krok, čímž sebral vítr z plachet těm, kteří chtějí mít toto téma jako jediné nosné. Stačí od našich vrcholných politiků jen troska aktivity a ty radikalizující se tendence ustanou. Jinak souhlasím s panem premiérem. Hnědokošilaté názory lítají společností, děsí mne to, zhnusuje, uráží. Ale bez skutečné aktivity tomu budeme moci jen přihlížet,“ říká místopředseda poslaneckého klubu Úsvitu Petr Adam.   

„Jsem přesvědčen o tom, že k žádné fašizaci ani radikalizaci české společnosti nedochází. Naopak, jen si většina Čechů, na rozdíl od některých čelních politiků, uvědomuje vážnost situace a neschopnost představitelů EU tento problém řešit. Dočasné uzavření Schengenského prostoru je naprosto racionální úvaha, navíc není nová, a pan Babiš, na rozdíl od pana Bělobrádka, používá zdravý selský rozum a uvědomuje si vážnost situace se všemi jejími budoucími důsledky. Schengenský prostor byl primárně zaveden především k volnému pohybu osob uvnitř něho, což byl krok správným směrem a plně ho podporuji. Avšak v případě takovéhoto doslova exodu zvenčí, se ocitáme jako v pasti. Zemím jako je Řecko či Itálie je prakticky jedno, kolik imigrantů přijde a hranici nechrání, jako svoji. Vědí totiž, že imigranti půjdou dále a nezůstanou v jejich zemi. V tom tkví celý paradox Schengenu. Prostě nic na světě není perfektní a přijdou situace, kdy politici musí být především státníky a také akční a flexibilní,“ uvedl místopředseda zahraničního výboru sněmovny, poslanec ANO Pavel Šrámek.

„Navíc v případě dočasného uzavření Schengenského prostoru si politici v Řecku a Itálii konečně uvědomí, že imigranti zůstanou u nich doma a ochrana hranic bude jejich národním zájmem a nutností, pak se začnou chovat jinak a budou konečně bojovat s pašeráckými gangy lidí, disponujícími obrovskými penězi a zisky z tohoto businessu. Je třeba pomáhat skutečným uprchlíkům, rodinám a matkám s dětmi a podobně. Avšak mladí muži s mobilními telefony a nejnovějším značkovým oblečením stěžujícími si na poměry v azylových kempech, nejsou ti, kterým by měli daňoví poplatníci EU přispívat a pomáhat. Daňový poplatník EU by měl těmto mladým mužům maximálně přispět na loď na cestu zpět domů. A k otázce NATO mám jiný názor. NATO je obranná aliance, která nebyla založena na řešení imigrantů. Evropské země sami disponují dostatečnými vojenskými i bezpečnostními prostředky na ochranu svých hranic. Stejně jako si USA hlídá své jižní hranice s Mexikem, i EU si musí chránit svoji jižní hranici. Je to jen otázka zda EU chce nebo nechce,“ dodal Šrámek.

Lidé jen cítí zásadní ohrožení sebe, svých rodin a Evropy jako takové

Podle poslankyně ČSSD Marie Benešové má premiér pravdu v tom, že se někteří politici chytli tématu uprchlíků a zviditelňují se na tom. „Souhlasím i s tím, že sílí tendence k fašizaci. Je ovšem třeba hledat příčinu a ta tkví v nedostatečných opatřeních a v nejednotných vizích našich představitelů, jak hrůznému problému uprchlíků reálně čelit. Lidé od vlády očekávají názorovou jednotu a rozhodnost, a ne jen pseudomoralistické úvahy na adresu lidí, kteří se této uprchlické invaze oprávněně bojí a cítí zásadní ohrožení sebe, svých rodin a Evropy jako takové,“ upozorňuje Benešová. 

Dle poslance KSČM Jiřího Valenty se u nás prvky pozvolné fašizace začínají zatím naštěstí nesmělým způsobem projevovat. „Dle mého názoru ale k tomu dochází vždy tam, kde je demokratický systém podlomený či oslabený a v ČR tomu nyní tak je. Jsou zde sofistikovaným způsobem omezovány nejen svoboda slova, ale i pluralita názorů. Občanům je jistými zájmovými skupinami neustále mediálním způsobem ´vymýván mozek´. S Babišovým výrokem se plně ztotožňuji, co se týče zapojení vojsk NATO při ochraně Schengenu, sám jsem toto již dříve navrhoval. Byl by to první pozitivní příspěvek této vojenské útočné formace angažující se dosud zejména v zájmu a pod pomyslnou četnickou standartou USA,“ dodal poslanec.

„S uzavřením Schengenu bych souhlasil. A nevidím nikoho, kdo by si ze současných politiků na tématu imigrace založil svou kariéru,“ uvedl poslanec ANO Milan Brázdil.

MUDr. Milan Brázdil

  • ANO 2011
  • Oficiální web, kde můžete položit dotaz: www.anoolomouc.cz
  • poslanec

„Kdyby vláda nepozvala do ČR tolik imigrantů, žádné fašizující nálady by tu nebyly. ČR měla ještě donedávna poměrně dobrou imigrační politiku. Lidé z jiných zemí sem přicházeli bez toho, aniž by to vyvolávalo napětí v zemi. Chování této vlády situaci zcela změnilo. A situaci na vnějších hranicích EU by měla řešit především EU sama,“ myslí si poslanec ODS Petr Bendl.

„Od počátku tvrdím, že k věci musíme přistupovat racionálně a s chladnou hlavou. Prioritou politiků je především zajistit bezpečnost vlastních občanů, což nevylučuje solidaritu s opravdu potřebnými. Celé téma je citlivé a je velmi nezodpovědné a nebezpečné, že někteří využívají strachu lidí k vlastnímu zviditelnění,“ míní europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Nikdo nezastírá, že nelegální migrace je velký problém u že jej Evropská komise i celá Evropská unie podcenila. Takže tady je kritika na místě. Nicméně populistická, nacionalistická a xenofobní rétorika některých českých politiků či známých osobností ničemu a nikomu nepomůže. Ukázkou bylo vystoupení paní Samkové v Událostech a komentářích tento týden. Tito lidé nejenže nemají žádné návrhy řešení, ale naopak jdou proti základům, na kterých je evropská kultura postavena. Nevím, zda si to uvědomují, či nikoli, ale právě jejich postoje a názory jdou proti národním zájmům České republiky a proti občanům,“ tvrdí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Kdyby vláda imigranty řešila, žádná fašizace by nebyla

„Pan premiér by si měl v první řadě nasypat popel na hlavu. Kdyby imigrační krizi řešil v souladu s většinovým názorem obyvatel, a ne naopak proti němu, žádné takové tendence by tu nebyly. Nebo alespoň ne nijak významné. Navíc jsem přesvědčený, že u většiny lidí nejde o žádnou fašizaci. Prostě jen mají strach o budoucnost naší země a svých rodin v ní – a zřejmě v celku oprávněně se bojí, že vláda má priority jinde. Doporučuji tedy předsedovi vlády, ať těm politikům ta stébla poslední záchrany sebere – tím, že to téma začne konečně zodpovědně a v souladu s přáním lidí řešit vláda. Pan vicepremiér Bělobrádek pak podle mě prostě jen říká, co od něj jeho voliči očekávají. Pokud přijde s lepším a efektivnějším řešením, velmi rád ho podpořím. Pan vicepremiér Babiš by teď měl dokázat, že jeho vyjádření populismem není a měl by přikročit od slov k činům. Na rozdíl od mnohých totiž ze své pozice možnosti má – jak už několikrát ukázal, když skutečně chce, nemá problém si to vynutit,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz poslanec Úsvitu Martin Lank.

„Nekontrolovatelná vlna migrace je skutečně hrozbou radikalizace Evropy. Není v silách Evropy přijmout všechny ekonomické migranty z Afriky a Asie. Tuto vlnu je nutné zastavit, ekonomické migranty odmítat a vracet nazpět. ČR a její občané byli, jsou a budou solidární s těmi, kteří potřebují pomoc, ale skutečnou a smysluplnou. Politici EU podcenili celou situaci v jejím počátku, ale dnes by měli zaujmout jasné a společné stanovisko, které zabrání narůstající radikalizaci,“ míní poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„S Andrejem Babišem souhlasím. Je to krizové řešení, ale ´osidlování´ Evropy muslimy je také krizová situace. Stát, který si neumí uchránit svou identitu a občany, přestane existovat. Je to pak jen otázka času. Nerad bych, aby naše děti žily jednou v Islámském českém státě,“ varoval senátor ODS Jaroslav Zeman.  

„Jisté je, že mnoho politiků, kteří mají sami máslo na hlavě kvůli jiným svým problémům, se teď vezou na populistické vlně kolem uprchlíků. Nestoudně zneužívají strachu českých občanů z neznámého. Také mě děsí xenofobní příspěvky na sociálních sítích, a proto je dobré připomínat, že hodně rodin utíká před válkou. Ovšem premiér Sobotka by měl raději místo neplodných přestřelek s ostatními politiky věnovat úsilí tomu, aby české orgány byly připraveny zvládnout tisíce uprchlíků, které pravděpodobně přijdou bez ohledu na tuto debatu. Zatím to vypadá, že státní orgány mají připravené maximálně stovky míst, ale uprchlíků bude možná desetkrát tolik. Vláda by si měla ujasnit, jak chce postupovat vůči uprchlíkům, kteří v České republice nechtějí zůstávat a chtějí dále do Německa. Očekávala bych aktivní jednání pana premiéra i ministra vnitra s německými orgány na toto téma. Nelze strkat hlavu do písku a čekat, co se stane. Pak totiž opravdu budou vzrůstat nenávistné postoje české veřejnosti k uprchlíkům a někteří politici budou nadále rozdmýchávat populismus,“ varuje europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Vrcholoví politici z EU i ČR již dávno situaci neřeší

„Je to jedno z řešení. Spíše mne překvapuje, že se mluví o fašizaci společnosti a vrcholoví politici již dávno situaci neřeší, ať naši, nebo EU. To mne až rozčiluje,“ odpověděl poslanec ANO Rostislav Vyzula.

„Určitě má premiér pravdu. Tendence k fašizaci jsou zřejmé a snaha některých politiků si osvojit toto téma rovněž. Příkladem v tomto případě je i Andrej Babiš. Nemohu než souhlasit s Pavlem Bělobrádkem. Zapojení NATO do řešení krize mě připadá jako ´zloděj volá: chyťte zloděje´. Aliance se významným způsobem podílela na rozvracení arabských států a je významným spoluviníkem této velmi nebezpečné situace,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Problém vidím v přístupu vlády, k výrokům pana Babiše se vyjadřovat nebudu, neboť má řadu jiných úletů,“ říká senátor ODS Jiří Burian.

 „Pevně věřím, že pan Babiš rozumí lépe uzeninám než mezinárodní politice,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina.

Nelegální migrace je organizovanou invazí

„Pokud nebude invaze ilegálních uprchlíků z blízkého a středního východu, tedy především z muslimské části světa, efektivně řešena, tak nebezpečí fašizace části společnosti samozřejmě hrozí. To je bohužel živná půda pro řadu populistů, demagogů a krajně orientovaných politiků. Oligarchu a majitele hnutí ANO Andreje Babiše nevyjímaje. Jeho návrh na zapojení NATO je toho příkladem. Alianci toto nepřísluší řešit. Do řešení uprchlické krize musí být aktivně zapojena především EU a jednotlivé národní státy. Bez spolupráce s USA a bohatými arabskými státy je však problém neřešitelný. Proto EU musí řešit nejprve příčinu negativního vývoje v arabské části světa a přispět ke stabilizaci a uklidnění situace. USA a část významných evropských zemí mají kvůli podpoře takzvaného Arabského jara a aktivitám vůči Sýrii, Libanonu, Iráku, Íránu, samy máslo na hlavě,“ upozorňuje místopředseda sněmovního Výboru pro bezpečnost Richard Dolejš.

„Proto je třeba diskutovat o přístupu Západu k této části světa a hledat efektivní řešení. Pádem diktátorů v některých arabských zemích nastal chaos a nárůst vlivu extrémních islamistů. Proto by EU měla více tlačit na USA, aby jako lídr Západu přispěly k řešení současné krize. Zároveň je třeba zpřísnit bezpečnostní opatření v hraničních pásmech postižených zemí EU a řešit humanitární krizi přímo v postižených oblastech zemí blízkého a středního východu. Vzhledem k tomu, že nelegální migrace je organizovanou invazí, je třeba razantně bojovat s pašeráky lidí a skupinami organizovaného zločinu, které si udělaly z této věci tvrdý byznys. Proto špičky EU musí do boje se současnou migrační krizí konečně aktivně vstoupit a nechovat se impotentně. Kvóty a strkání hlavy do písku nic nevyřeší a pouze posílí extremistické a nedemokratické síly v celé Evropě. Pokud mají jednotlivé země EU pud sebezáchovy, tak jiné řešení pro zachování civilizačních a demokratických hodnot nevidím,“ dodal Dolejš.

„S premiérem vcelku souhlasím, nepoužil bych termínu fašizace, ale náckovství a postoje vedoucí ke koncentračním táborům a plynovým komorám, ale to je jen drobnost. U vicepremiéra Babiše pan Bělobrádek vytrhuje jednu drobnost, která by na základě mezinárodní dohody společenství byla krokem B. To zásadní je nastolení debaty o společné evropské azylové politice a přístupu k odpovědnosti k uprchlíkům z pohledu EU jako takové. To je samozřejmě téma citlivé, protože konvičkovci, okamurovci, fialovci a kdovíkdo ještě začnou hned křičet proti posilování kompetencí EU. Nebude to také proces rychlý a zde si můžeme vzít analogie z historie. Český velvyslanec U OSN Papánek byl sice jako jeden ze zhruba tuctu hybatelů u koncipování Charty OSN, ze které následně vychází Úmluva OSN o uprchlících z roku 1951, přesto musel pro československé uprchlíky před komunismem nejdříve vyjednat speciální kvóty u americké vlády a ustanovit Americký fond pro československé uprchlíky, který se o ně staral (jsem dnes viceprezident této charitativní organizace, která se dnes stará o nadané středoškoláky, naši předchůdci začátkem 90. let uprchlíky trochu málo prozíravě vypustili z agendy),“ uvedl poslanec ANO Jiří Zlatuška

„Návrh na výběr v organizovaných táborech EU připomíná systém tzv. affidavits pro utečence do Ameriky, systém pečující o osobní záruky za konkrétní osoby i péči o integraci. Kdyby se od takovém systému podařilo na základě návrhu vicepremiéra Babiše jednat a ustanovit ho, bude sice ve smyslu péče o stávající uprchlíky přicházející s časovým odstupem, ale řešící věci koncepčně do budoucna (jako u uprchlíků před komunismem: po roce 1951 přišla vlna 300 tisíc Maďarů v roce 1956 nebo téměř sto tisíc Čechoslováků bezprostředně po srpnu 1968; a potřeba bude jinde, podobně jako Papánkem založený fond pro Čechoslováky pomáhal i Uganďanům nebo Vietnamcům). Vicepremiér Babiš navrhuje celoevropský postup a přichází s konkrétním vstupem do debaty. Nikde kde není řečeno, že výsledná dohoda na půdorysu EU, EK a NATO musí být přesně tato. Bez evropského postupu ale skončíme v hádkách o kvóty, ale běženci se mezi tím budou topit v moří nebo umírat v dodávkách a skuteční populisté budou uprchlíky očerňovat jako ekonomické migranty či nájezdníky a místo hledání schůdného řešení budou rozsévat strach a nenávist,“ dodal Jiří Zlatuška.

72 procent obyvatel nechce vůbec žádné uprchlíky

Andrej Babiš se kriticky k imigraci vyjádřil již dříve. „Takže pokud bude v Evropě hledat útočiště 10 milionů uprchlíků, tak se má Evropa o ně postarat? Rozumím tomu, že se máme postarat o lidi v ohrožení života, ale kdo stanoví, kolik jich má být? Proč se o ně nepostaráme tam, kde se narodili a žili doposud? Světové velmoci mají vyřešit problémy v zemích, ze kterých uprchlíci odcházejí, a Evropa to má iniciovat. Ale Evropa nedělá nic a vymyslela jen nesmyslné kvóty. Některé evropské státy mají samy problémy se zadlužeností a přebujelým sociálním systémem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

„Migranti z Afriky a Asie jsou největším ohrožením Evropy. Pokud bude Evropa nadále nečinná, vzniká riziko, že každá země EU se zařídí po svém bez ohledu na dublinské a schengenské dohody,“ řekl též Babiš.

Podle v červenci zveřejněného šetření CVVM odmítá přijmout jakékoliv uprchlíky 72 procent obyvatel České republiky. Přes 70 procent lidí pak podle šetření agentury STEM považuje za velmi velké nebezpečí příliv uprchlíků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…