Chaloupka před novináři utekl. Obvinění je politická zakázka, tvrdí John

10.05.2012 16:43

Mandátový a imunitní výbor (MIV) ve čtvrtek přes dvě hodiny řešil „osud“ poslance Otto Chaloupky. Ten se měl provinit tím, že připravoval svého asistenta měsíčně o část jeho odměny za asistentskou práci (celkem 17 tisíc korun). Své jednání výbor nakonec přerušil do 6. června a vyžádal si od policie další informace.

Chaloupka před novináři utekl. Obvinění je politická zakázka, tvrdí John
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka

Před novináři Chaloupka „zbaběle utekl“, jak konstatovali přítomní. Jeho jednání všechny zaskočilo. Naposledy takto před médii utíkal po jednání Mandátového a imunitního výboru Miroslav Topolánek. 

Chaloupka svou vinu popírá. Je to politická zakázka, tvrdí John

Jak řekl předseda MIV Bohuslav Sobotka, Otto Chaloupka svou vinu důrazně popírá. „Nic takového se nestalo. Tam šlo prostě o peníze, které byly předem domluvené, kterými si měl on (asistent) osobně financovat svou osobní propagaci ve volbách. Protože ty peníze neměl v hotovosti, tak jsme se domluvili, že já to zaplatím a on mi to splatí,“ řekl Chaloupka již dříve pro Český rozhlas. Přijde mu navíc divné, že to nevyšetřuje okresní policie, stejně jako mu je podivné načasování, že téměř rok trvalo policii, než získala podklady pro obvinění. „Všechno, na co se tam podíváte, je tam divné,“ uvedl Otto Chaloupka.

Radek John, předseda Věcí Veřejných (VV) je přesvědčen, že se jedná o politickou objednávku. Je podle něj velmi divné, že se případem v rozsahu desítek tisíc zabývá policejní útvar pro závažnou hospodářskou kriminalitu, který má mít na starosti obří korupční kauzy. „To je útvar na vyšetřování Gripenů, Pandurů, PromoPro a podobných kauz, a ne záležitost ve výši 17 tisíc,“ připomněl John. „Připadá mi to jako politická objednávka,“ dodal. Stejně podivné mu připadá i načasování.

Zdržení při vyšetřování vysvětluje ale policie tím, že bylo třeba zajistit znalecké posudky na analýzu zvukových nahrávek, které by měly v kauze sloužit jako důkazní materiál. „S tímto vysvětlením je Mandátový a imunitní výbor spokojen,“ konstatoval jeho předseda Sobotka.

Proč vydal policejní prezident pokyn k vyšetřování jiným útvarem?

Sobotka upozornil na další závažnou věc, kterou se bude výbor na svém příštím zasedání 6. června zabývat. „Dostali jsme od policie informaci, že v tomto smyslu existoval jakýsi pokyn policejního prezidenta (Petr Lessy) z roku 2009, na jehož základě to neřešilo příslušné oddělení policie, které by se mělo zabývat hospodářskou kriminalitou, ale specializovaný útvar v Brně," upřesnil Sobotka.

Proto si podle něj výbor vyžádal doplňující informace, o jaký pokyn policejního prezidenta se jedná, zda je ještě v platnosti nebo byl nějakým způsobem změněn. „Využijeme ten čas pro získání doplňujících informací od Policie ČR,“ dodal Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…