Chce Tomáš Halík znásilňování českých žen? Okamura, kníže i Čunek se vyjádřili k razii u českých muslimů

06.05.2014 15:45

ANKETA Katolický kněz a religionista Tomáš Halík odsoudil zásah Policie ČR v muslimské modlitebně. Byl podle něho necitlivý a je prý hříchem. Řada českých politiků s ním ale nesouhlasí a někteří upozorňují na agresivní, nenávistné a netolerantní prvky islámu.

Chce Tomáš Halík znásilňování českých žen? Okamura, kníže i Čunek se vyjádřili k razii u českých muslimů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letnou za ministerstvo vnitra svolali muslimové modlitbu (arabsky salát). Protestovali tak proti zásahu policie minulý pátek

„Necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích - jako každý čin, který zraňuje, rozněcuje nenávist a provokuje ducha pomsty,“ uvedl Tomáš Halík na křesťanském internetovém serveru Christnet.cz.

„Věřím, že křesťané i muslimové budou schopni jasně odmítnout především ve svých vlastních řadách všechny projevy extremismu a neúcty k druhým a tím nejlépe dokážou, že není třeba zásahů světské moci,“ dodal Halík.

Kdo je pro Halíka autoritou? Ježíš, nebo islámský zákon šaría

Podle bývalého muslima Lukáše Lhoťana, který konvertoval ke katolictví a který monitoruje projevy islámského extremismu, předák českých muslimů Vladimír Sáňka obhajuje porušování lidských práv křesťanů ze strany islámských vlád.

„Jako křesťan čekám už jen na to, kdy Halík vyzve i Ježíše Krista k omluvě za to, že si dovolil vtrhnout do chrámu a vyhnat z něj penězoměnce. Vždyť z jeho logiky i Ježíš Kristus urazil tyto obchodníky, když poškodil jejich právo na obchod. Tak jako mají asi dle něj i čeští muslimové právo hlásat islámskou nenávist a extremismus. Vladimír Sáňka schvaluje sebevražedné atentáty na izraelské civilisty, odpadlíci od islámu, jenž kritizují islám, zaslouží podle jeho výkladu dle islámu smrt a podobně,“ uvedl Lhoťan.

„Chápu, že otci Halíkovi nezáleží možná na životech izraelských civilistů či odpadlíků od islámu. Ale proč ignoruje i to, že Vladimír Sáňka obhajuje i islámskou vládu v Saúdské Arábii, která pronásleduje křesťany? Podle Vladimíra Sáňky je dle islámu správné, že vláda Saúdské Arábie zakazuje na svém území výstavbu kostelů, praktikováni křesťanství včetně hlásáni evangelia. A to Sáňka neřekl nikde tajně, ale ve vysílání Českého rozhlasu. Tedy kladu si otázku, kdo je vlastně pro otce Tomáše autoritou? Ježíš a evangelium, nebo islámský zákon šaría? Nezlobte se, otče Halíku a další obhájci islamistů, ale nemohu mlčet k tak zásadnímu obhajování zla a nenávisti, jaké předvádíte právě dnes vy. Zostouzíte tím všechny křesťany a urážíte památku umučených křesťanů islámskými režimy, našich bratří a sester. A tyto režimy pan Sáňka a jeho kumpáni vášnivě obhajují,“ zlobí se Lhoťan.

Korán je zaplněn převážně nenávistnými verši. Islamizace Evropy je smutná realita

ParlamentníListy.cz se dotázaly českých politiků, co si myslí o Halíkově prohlášení. „Kvůli jedné pitomé knize zorganizovat takový bengál ve svatyni je mírně řečeno ne příliš rozumné,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

„Souhlasím s Tomášem Halíkem – apriorní represe je v rozporu s právem na vyznání,“ reagoval místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Myslím, že největšího hříchu se dopustili Halíkovi rodiče tím, že ho zplodili. Kdyby policie neměla k zásahu oprávněný důvod, určitě by nezasáhla. Pan Halík se asi neinformoval, jací ´bratři a sestry muslimové´ jsou a o jakou víru jde. Asi neslyšel o případu v Sydney, kde skupina muslimských mladíků znásilnila dívku s tím, že je to jejich právo od Alláha takto zacházet s nevěřícími. To by pan Halík chtěl trpět i u nás? Neví, že v Bruselu už nepostavili vánoční stromeček, aby neurazili muslimskou komunitu? To by chtěl zavádět i u nás? Takových příkladů je mnoho z celé západní Evropy, ze které se stává pomalu Nová Arábie a muslimský chalífát. Vzkaz muslimům: Buď se přizpůsobte naší kultuře, náboženství a jazyku, nebo využijte svého demokratického práva odejít. A pana Halíka vezměte s sebou,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.  

„Bratři muslimové, to je nesmyslný protimluv, jaký jsem dlouho neslyšel. Tuší alespoň pan Halík, co dělají často bratřím křesťanům, navíc jejich duchovním, v Egyptě, Saúdské Arábii, Pákistánu či Jemenu? Nepřál bych mu, aby tam kázal slovo Boží. Bylo by to možná to poslední, co by na své pozemské pouti vykonal. Vzpomínám, jak se naši muslimové veselili a pořádali oslavná shromáždění, když hrdlořezové z Al-Káidy v obchodním centru v New Yorku zabili přes tři tisíce nevinných lidí. Korán je zaplněn převážně nenávistnými verši, což vzdělaný pan Halík jistě ví, jakož i metodami malého džihádu. A ví snad něco o důvodech zásahu? Mnohé imigraci dosud otevřené západoevropské státy pozdě honí bycha. Islamizace Evropy je smutná realita, naše imigrační politika je zatím naštěstí uměřená a rozumná,“ řekl senátor Pavel Lebeda, který kandiduje do europarlamentu za Republiku.

Anketa

Podporujete výukový program o islámu, který má dle jeho organizátorů zmírnit u českých školáků mýty a předsudky vůči tomuto náboženství?

5%
95%
hlasovalo: 12176 lidí

„Neznám detaily zásahu. Třeba policie chtěla zabavit distribuované knihy. Opravdu nevím. Ale pokud je opravdu v knize šířena nenávist, pak byl zásah na místě. Pokud to není pravda, je to krajně nešťastný postup. Ale mám osobní zkušenost z Norska, že část muslimů chce sice někde žít, ale odmítá respektovat hodnoty zemí, do kterých přišli. Multi-kulti bohužel přestává fungovat,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Náboženství, které vyzývá k násilí téměř na každé straně své svaté knihy Korán

„Necitlivý zásah možná byl, ale pan Halík nepřiměřeně plýtvá slovem ´hřích´ na podporu náboženství, které vyzývá k násilí téměř na každé straně své svaté knihy Korán, používá útrpné právo, vraždí principem vendety, ženy považuje za zboží. Pohříchu by si měl tato fakta pan Halík uvědomit,“ míní poslankyně ODS Jana Černochová.

„Nejen u muslimů, ale i u křesťanů je nejvyšší dosažitelnou metou svatořečení. Proto chápu doktora Halíka i v tom, že je ochoten osobně dosáhnout mučednictví, a to nejlépe násilím od jinověrců, které toto zajisté použijí, když jim k tomu bude dáván prostor. Zájmy islámské komunity a doktora Halíka jsou synergické – vzájemné svatořečení. Bohužel je ignorováno přání asi tak 99 procent ostatních lidí, které svezou s sebou, ačkoli nesdílí zájmy ani jedné skupiny,“ reagovala lídryně Úsvitu v eurovolbách Klára Samková.

„Zákony musí platit pro každého, proto předpokládám, že Policie České republiky měla k zásahu závažné důvody. Rozumím názoru Tomáše Halíka, že pro věřící představoval zásah policie omezení lidských práv. Nicméně já osobně jej nepovažuji za něco, co by mělo podněcovat nenávist,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„U zásahu jsem nebyl, o skutkové podstatě nemám dostatečné informace, tak bych se na rozdíl od pana Halíka zdržel komentáře,“ reagoval lídr hnutí ANO v eurovolbách Pavel Telička.

Naše bratry a sestry ruší" muslimové v kostelích bombovými útoky

„Podobné prohlášení bych očekával od člověka, kterému chybí nejzákladnější přehled, nebo od člověka, který se ztotožňuje s nenávistnou ideologií islámu. V případě pana Halíka bych první variantu vyloučil, i když u člověka jeho postavení jsou obě varianty nebezpečné,“ míní lídr strany Republika ve volbách do Evropského parlamentu Otto Chaloupka.

Podle předsedy Úsvitu Tomio Okamury může přiměřenost zásahu posoudit jen dozorující státní zástupce. „Ctím soukromí každého, i v modlitbě, ale samozřejmě pokud je někdo opravdu důvodně podezřelý z páchání trestné činnosti, tak míra ohledu na soukromí podezřelého se musí snížit. V souvislosti s protestem pana Halíka si dejme v tomto případě otázku, kdy smí policie podezřelé podle něho zatýkat. To bychom pak za necitlivé mohli považovat zatýkání podezřelých z trestné činnosti v pět ráno uprostřed nejlepšího spánku nebo při rodinném obědě. A to je přece hloupost,“ dodal Okamura.

Kandidát KDU-ČSL do Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský připomněl, že podobný zásah v muslimské modlitebně provedli i v rakouském Grazu (Štýrském Hradci). „Podle mě česká policie neřekla k zásahu všechny informace a podle způsobu zásahu se domnívám, že souvisel s hledáním nebezpečných osob, které opustily naši sousední zemi. V tomto světle je třeba se na ten zásah dívat. Policie ho provedla profesionálně a velmi dobře. A proto bych ho nikdy nezpochybňoval,“ vysvětlil Zdechovský.

„Naše bratry a sestry ´ruší´ muslimové v kostelích bombovými útoky. Kéž by to bylo rušení při modlitbách jen tamější policií,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Pro postoj Tomáše Halíka mám pochopení a respektuji jej, nicméně národní bezpečnost má v těchto případech prioritu,“ uvedl poslanec ANO Matěj Fichtner.

Pan Halík bude asi jiného názoru, až muslimové zbourají kostel a postaví místo něj mešitu

„Myslel jsem si, že kněz Halík už snad nemůže ničím překvapit a hle, je to tu. Obávám se, že hlouposti snad ani nemá smysl komentovat,“ říká poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Domnívám se, že naše bezpečnostní složky kontrolované parlamentem mají důvody ke svému konání a zvolenému postupu,“ reagovala místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„Co říká pan Halík, je nesmysl. Pokud někdo páchá trestnou činnost, tak musí počítat i s takovými důsledky, že jej policie překvapí třeba v posteli i na WC anebo při modlitbě. Pan Halík bude asi jiného názoru, až muslimové zbourají kostel a postaví místo něj mešitu,“ řekl nezávislý senátor Zdeněk Schwarz.

„Neumím to posoudit, ale pokud to bylo potřeba v rámci vyšetření trestné činnosti, pak k tomu asi měli policisté důvod. Ale to musí objektivně posoudit příslušné orgány,“ myslí si místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

Zbraně?

„Policie bude muset zdůvodnit, zda museli zasahovat v době modliteb a zda nešlo zásah provést později,“ domnívá se senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

„Bohužel nemám dost informací ze strany policie o tom, zda cíle, které zásah sledoval, byly opodstatněné a byly jako takové prokázány,“ sdělil lídr KDU-ČSL v eurovolbách Pavel Svoboda.

„Osobně nemám jiné informace než z veřejně dostupných zdrojů. Necítím se tedy kvalifikován, abych posuzoval míru nebezpečí, proti němuž kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahovali. Umím si představit důvody, které by opravňovaly i k zásahu při modlitbě či obřadu jakéhokoli náboženského společenství, zvláště kdyby se za nimi skrývaly či při nich děly věci směřující proti jiným skupinám obyvatel. Umím si však také představit, že policie nezvolila správný postup. Mou nejistotu zvyšuje vzpomínka na podobný zásah na Úřadu vlády, který de facto odstartoval její pád," uvedl senátor ODS Milan Pešák.

„Ve své podstatě s panem Halíkem souhlasím. Zásah nebyl adekvátní a ohleduplný vůči modlícím se věřícím. Doufám, že bude postup policie řádně prověřen a případně vyvozeny důsledky,“ uvedla poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba uvedl, že podrobnosti a skutečné důvody zásahu nezná, a to je velmi podstatné na celé kauze. „Policie, je-li to oprávněné, nesmí být omezována ničím jiným než zákonem. Ale na druhé straně nepatřím k těm, kteří by muslimům odpírali stejná práva jako mají jiní věřící. Z tohoto pohledu pana profesora Halíka chápu,“ doplnil Koskuba.

„Probíhající policejní šetření a práci orgánů činných v trestním řízení nekomentuji. Věřím, že ji dělají maximálně odpovědně,“ sdělil předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

ÚOOZ zasáhl minulý pátek v modlitebně u Václavského náměstí a v dalším objektu využívaném muslimy na Černém Mostě prý kvůli knize Základy tauhídu, která podle policie šíří nenávist a rasismus. Po zásahu byl obviněn jeden člověk, dle médií pětapadesátiletý arabista Vladimír Sáňka. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD žádá vysvětlení po policejním prezidentovi.

Chovanec v úterý České televizi řekl, že razie proběhla ještě před začátkem modlitby a že ženy a děti byly vyzvány k opuštění mešity. Podle informací ČT hledal Šlachtův útvar při zásahu také zbraně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…