Císařovna Markéta Pekarová Adamová: 243 800 měsíčně, auto s šoférem. K tomu naturální plnění, o kterém jste neslyšeli. Až doteď

22.10.2021 4:47 | Analýza

Markéta Pekarová Adamová, bývalá obchodní zástupkyně T-Mobilu, řídí od roku 2019 TOP 09. Kromě toho je od roku 2013 do současnosti poslankyní. Aby těch funkcí nebylo málo, v období 2010 až 2018 působila taky jako zastupitelka městské části Praha 8. Nyní ji čeká životní zkouška. Vysoký post předsedkyně Poslanecké sněmovny českého Parlamentu.

Císařovna Markéta Pekarová Adamová: 243 800 měsíčně, auto s šoférem. K tomu naturální plnění, o kterém jste neslyšeli. Až doteď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

ParlamentníListy.cz se v té souvislosti pečlivě podívaly na bonusy, které ji v této vysoké státnické funkci čekají. Klíčovým vodítkem se stal zákon č. 236/1995 Sb. Jde o definici platu a dalších náležitostí spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu.

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Nás zde nejvíce zajímaly skutečnosti spojené s postem budoucí šéfky dolní komory Parlamentu.

Už v říjnu například Měšec.cz, spíše ekonomicky založený web, napsal, že předseda Poslanecké sněmovny má plat 243 800 korun měsíčně. Redaktoři se spíše než na jména soustředili na koeficienty. Základní měsíční plat poslance a senátora totiž zůstane na letošní úrovni 90 800 i v příštím volebním období.

Členové Parlamentu si však i přesto mohou výrazně polepšit.

Jde o takzvané násobky (koeficienty), které přidávají k měsíční odměně peníze za výkon dalších funkcí. Jde třeba o násobek za vedení podvýboru (plat krát 0,11). Místopředsedovi výboru, předsedovi podvýboru a za každých 15 členů poslaneckého klubu jednomu místopředsedovi poslaneckého klubu roste plat o 0,22. A tak podobně.

Konkrétní příklad:

Plat předsedy výboru: platová základna x (koeficient + zvýšený koeficient za funkci) =
84 060 x (1,08 + 0,44) = 127 771,20 –
 zaokrouhleno na 127 800 korun měsíčně.

Předsedové Sněmovny a Senátu, stejně jako předseda vlády, pobírají měsíčně 243 800 korun. Základní plat prezidenta bude i nadále činit 302 700 korun.

Toto jsou pravidelně medializované částky.

Nás ovšem zajímalo i pozadí. Úřad předsedy PSP je poměrně málo zmapovaným kolosem.

Anketa

Kdo bude nejhorším ministrem, pokud v kabinetu zasedne?

hlasovalo: 69163 lidí
Dveře do něj otevírá shora uvedený zákon č. 236/1995. V něm se totiž dočteme velmi zajímavé skutečnosti, a to zejména v 5. a 6. paragrafu, který popisuje náhrady výdajů a takzvané naturální plnění.

Mezi náhrady, které bezesporu využije také předsedkyně TOP 09, patří výdaje na reprezentaci, výdaje na stravování a některé další výdaje při zahraničních cestách, výdaje na dopravu při zahraničních cestách spojených s výkonem funkce, výdaje na odbornou literaturu nebo taky výdaje na odborné a administrativní práce.

Kancelář budoucí předsedkyně Sněmovny Pekarové Adamové je sama o sobě velmi rozsáhlým a finančně lačným útvarem.

Plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti Poslanecké sněmovny, jejích orgánů, funkcionářů, poslanců a poslaneckých klubů. Obsahuje kancelář předsedy Sněmovny, sekretariáty místopředsedů Sněmovny, sekretariáty výborů, dále legislativní, organizační odbor či bezpečnostní útvar kanceláře. Kromě toho pod ni spadá parlamentní knihovna a archiv Poslanecké sněmovny, Parlamentní institut, samostatné oddělení personální a třeba taky manažer kybernetické bezpečnosti.

Kromě všech bonusů spojených s výkonem předsednické funkce zaujaly ParlamentníListy.cz i opakovaně zmíněné naturálie.

Naturální plnění sestává kupříkladu z užívání služebního vozidla s řidičem, úhrad zdravotních služeb a dalších bonusů. Zákon konstatuje, že „pokud z provozních nebo jiných vážných důvodů nelze poskytnout naturální plnění, náleží místo tohoto plnění náhrada výdajů ve výši peněžité hodnoty naturálního plnění, jestliže lze účelu, pro který byl nárok na naturální plnění stanoven, dosáhnout i peněžitým plněním“.

Doplňme, že kdyby Markéta Pekarová čistě náhodou jela po Praze metrem nebo tramvají, pak za své.

Novela zákona č. 236/1995 odebrala s platností od 1. 1. 2011 zákonodárcům nárok na bezplatnou městskou hromadnou dopravu i možnost nechat si proplácet vnitrostátní letenky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…