Čistě pravicová strana tu ještě nebyla. Proto vznikla Republika. Hádejte, kdo za ní stojí

01.02.2014 19:50

První skutečně pravicovou stranou v historii by se měla stát Republika, která má teď čerstvě našlápnuto k eurovolbám a zaútočit chce na čelní pozice i v komunální politice. Za jejím vznikem stojí exposlanec Věcí veřejných Otto Chaloupka a tým podporovatelů, včetně bývalého zástupce dolní komory Parlamentu Michala Babáka.

Čistě pravicová strana tu ještě nebyla. Proto vznikla Republika. Hádejte, kdo za ní stojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Babák

Strana vznikla loni na podzim, teď už se připravuje na ustavující konferenci, která se uskuteční 22. února v Praze. Bývalý poslanec Věcí veřejných Michal Babák, dnes podnikatel ve sféře účetnictví a daňového poradenství, chce zaútočit na posty nejvyšší. S největší pravděpodobností půjde o pozici místopředsedy ve straně. „Na ustavující konferenci budu mít ambici dostat se do vedení této politické strany,“ potvrdil pro ParlamentníListy.cz Babák, který ale zároveň upozornil na to, že rozhodovat se samozřejmě bude až na jednání. Vytvořit hodlá konzervativní stranu, která bude mít znaky těchto fungujících směrů v Anglii, Německu nebo v Americe.

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí

ODS a TOP 09 jsou prý pseudopravicové strany

Republika je podle Babáka správná volba pro nerozhodnutého voliče. „Čistá pravicová strana v České republice nikdy nebyla, protože existovaly pouze pseudopravicové strany. Rádi bychom proto byli stranou, která bude pro všechny lidi, kteří chtějí pracovat, mají ambici postarat se sami o sebe a být zodpovědní. Chceme být stranou pro podnikatele, živnostníky a hlavně pro střední třídu, která už v tuto chvíli téměř v republice vymřela. Populace se začíná rozdělovat pouze na velmi bohaté a velmi chudé. Chceme podpořit střední třídu, která je podle mě motorem ekonomiky, a její podpora tady bohužel dlouho nebyla,“ vysvětlil Babák s tím, že ODS nebo TOP 09 považuje jen za pseudopravicové subjekty. „Zvyšovali daně a to je proti filosofii pravice. Například i systém sociálních dávek, který tvořily pravicové strany, byl spíš socialistický. Chyb udělali spoustu,“ kritizuje Babák.

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí

Republika jde do voleb

Zabojovat o hlasy voličů chce Republika už v květnových volbách do Evropského parlamentu.

„Jde nám o autoritativnost Česka v Evropě. Já i pan Chaloupka jsme byli členové česke delegace Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku, takže z praxe víme, že máme v tomto Evropském parlamentu obrovské personální reservy. Spousta lidí, kteří jsou tam vysláni, neumí žádný světový jazyk a jsou tam spíš za odměnu. Věci, jako je daňová problematika nebo sociální dávky, bychom měli řešit daleko aktivněji a bojovat za výjimky, které v Německu nebo ve Francii nejsou problém. My se chováme v rámci EU tak, že jsme papežštější než papež. Podnikatele bychom měli podpořit výjimkami nejen v oblasti daní, ale i v dalších odvětvích,“ upozornil Babák. Lídrem jejich kandidátky bude s největší pravděpodobností Otto Chaloupka. I jeho ale musí ještě potvrdit pražská ustavující konference. „Má zkušenosti, umí jazyky a jeho témata budou aktuální nejen v České republice, ale také v rámci celé Evropské unie. Mám na mysli problematiku přistěhovalectví, imigrace a nepřizpůsobivých občanů,“ popsal Babák. Prioritou roku pak budou komunální volby do zastupitelstev. Namířeno mají členové strany i na magistráty větších měst. 

Babák odmítá Babiše: řídit stát jako firmu je scestná teorie

Čerstvou vládu podrobil Babák ostré kritice. Po jejím jmenování už je podle něj možné určit zřetelné personální nedostatky. „Více než polovina lidí z obsazení vlády nebude mít manažersky na to, aby své resorty uřídila,“ zhodnotil pro ParlamentníListy.cz. Sám pochybuje o vhodnosti nominace také u Andreje Babiše. „Jeho teorie, řídit stát jako firmu, je úplně scestná. Stát není firma. Včera jsme navíc mohli zaregistrovat jeho další soud v souvislosti se sporem o členství v StB. Veřejnost už zapomněla, co se tady před 20 lety odehrávalo, a to je velmi smutné. Vláda má papírového premiéra pana Sobotku, ale obávám se, že bude řízena právě panem Babišem,“ doplnil Babák, který zároveň upozorňuje na často zmiňovaný možný střet zájmů v souvislosti s firmou Agrofert, který Babiš systematicky odmítá a tvrdí, že jde o účelovou debatu. „Další konflikt vidím v podobě obsazení Ministerstva zemědělství. Tunel století pod kontrolou KDU–ČSL, co se týká vydávání majetku církvím, nevěstí nic dobrého,“ podotkl Babák. Není také přesvědčený o tom, že ministryně práce a sociálních věcí Marksová - Tominová bude mít chuť řešit problematiku nepřizpůsobivých, kterou on sám považuje za velmi ožehavou a zásadní.

Soud byla prý nachystaná záležitost

Michal Babák se pro ParlamentníListy.cz také vyjádřil k soudnímu jednání, které se týká potyčky v jednom pražském baru, při které Babák přišel o dva přední zuby. Reagoval na aktuální vystoupení nového svědka, který tvrdil, že roztržku inicioval právě Babák. „To je pro mě velmi smutná záležitost. Bylo to bolestivé a poškodilo mě to i v profesi. Ve čtvrtek bylo další stání, kde mě překvapil nový svědek, který vypovídal lživě proti mně, a já chystám proti němu trestní oznámení pro křivé svědectví. Působil na mě navíc velmi nedůvěryhodně, protože šlo o člověka, který mě do médií vyfotil, stál za komplotem proti mně. Byl a je kamarádem s recidivistou, který mě poškodil, a který byl už pětkrát souzený a je v podmínce. Osobně si myslím, že celé to byla nachystaná záležitost,“ uvedl Babák.      

Republika míří na Moravu

Členové nové strany Republika teď objíždějí města a obce a debatují s občany. První únorový týden se chystají do Olomouce, Ostravy a Zlína, pak i do Brna. Na Moravě mají silnou podporu a jižní Morava by měla mít dokonce největší členskou základnu. V současné době už má Republika pokryté všechny kraje, naposled se přidal Karlovarský. „Těší mě, že naší urputnou prací se nám daří přesvědčit a zaktivovat i lidi, kteří v životě neměli nic společného s politikou, kteří by chtěli změnu nejenom celorepublikovou, ale především na místních radnicích. Strana tak může být poskládána z velké části z lidí, kteří nebudou poznamenaní různými politickými dohodami, což je pozitivní potenciál,“ uzavřel Babák. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…