Člověk si zvykne i na šibenici. Paroubek zostra k Rathovi i o Peake

28.12.2012 4:42

Poslanec a bývalý hejtman David Rath bude v roce 2013 nejspíše postaven před soud. Bude ale schopný ho zvládnout? Podle názoru expremiéra Jiřího Paroubka ano, neboť Rath rozhodně není na dně. „I když separace měla za cíl jej úplně zlomit. Jak se však říká, člověk si zvykne i na šibenici,“ popsal Paroubek ParlamentnímListům.cz Rathovu psychickou odolnost. A nejen to, přidal i svůj pohled na případný rozpad vlády.

Člověk si zvykne i na šibenici. Paroubek zostra k Rathovi i o Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle se schází sněmovna před svým říjnovým zasedáním

Zvláště bulvární média v těchto dnech popisovala to, jak strávil poslanec David Rath Vánoce ve vazbě. „Vánočka, bramborový salát a samota“, napsal třeba do titulku Blesk s tím, že dokonce o samotě Rath oslavil i své 47. narozeniny, které měl 25. prosince. Deník ovšem nezmínil to podsatné, totiž to, jak se Rath připravuje na svůj soudní proces. Bude schopný ho zvládnout? Podle bývalého šéfa ČSSD a bývalého premiéra Jiřího Paroubka rozhodně ano.

„Rath zlomený není, i když se o to snažili. Separace, čili dlouhodobá vazba a jeho odloučení od rodiny mělo za cíl jej úplně zlomit, to ano, já mám ale pocit, že k tomu nedošlo. On si podle všeho na svou novou situaci už zvykl a jsem přesvědčen, že udělá vše pro to, aby se u soudu kvalitně hájil. Jak se říká - člověk si zvykne i na šibenici,“ okomentoval poslanec a šéf NS – LEV 21 Jiří Paroubek pro ParlamentníListy.cz kauzu Rath.

Paroubek je prý ale i nadále přesvědčený o tom, že šlo v této záležitosti o likvidační akci na zakázku. „Já si stále myslím – a podotýkám, že je to má hypotéza – že v této kauze šlo o peníze na volební kampaň a že šestiměsíční a možná i delší sledování, odposlechy a tak dále souvisely se snahou ho zlikvidovat jako jednoho z nejviditelnějších činitelů sociální demokracie. Proč si to myslím? Tady se každoročně rozkradou desítky miliard korun, což policii vůbec nevadí a chodí kolem toho se zavřenýma očima. Ovšem v tomto případě byly nasazeny odposlechy a jiné technické prostředky v masovém měřítku, které jsou naprosto nevídané. Toto vysvětlení a navíc i angažmá ministra vnitra Kubiceho pak je více než jasné,“ zmínil Paroubek.

Za mříže ho dostala zakázka na opravu zámku a soutěže na nákup zdravotnického vybavení

Připomeňme, že David Rath si podle policie údajně vzal sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí, kromě poslance zůstávají ve vazbě ještě dva jeho spoluobvinění – bývalý poslanec Petr Kott a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Sám Rath a jeho právní zástupci se mají začít seznamovat s vyšetřovacím spisem od počátku ledna příštího roku. Proto byl také Rath před pár dny převezen do vazby v Praze Ruzyni, aby to měl blíž. Žalobce očekává, že by všichni zúčastnění mohli případ prostudovat během několika týdnů. Vzápětí poté podle něj policie sepíše návrh na podání obžaloby a zašle ho státnímu zastupitelství.

„Ta celá akce je podle mého soudu propojená s médii. Vždyť si všimněte vypouštění tzv. odposlechů ven, přičemž nikdo nemůže ručit za jejich pravost. Já jsem ale velmi rád, že moje žena našla tu odvahu, chybějící jiným vydavatelům, a vydala knihu, kde umožnila Davidu Rathovi se vyjádřit k celé záležitosti, díky čemuž není ta věc tak jednostranná,“ pronesl dále k případu bývalého středočeského hejtmana Paroubek.

Jiní už byli propuštěni za závažnější činy, proč ne on?

„Já jsem ale nikdy neříkal, že věřím v jeho nevinu, zrovna tak nevím, jestli je vinen. To bude věc nezávislého soudu. Zdá se mi ale nepřiměřené, že už přes půl roku je ve vyšetřovací vazbě, když i lidé se závažnými trestnými činy jsou už v té době dávno mimo vazbu. Proto budu s napětím očekávat bytelnou a neprůstřelnou žalobu, jenže ta zatím na světě není. Třeba to už všechno není tak křišťálově čistě jasné, jak se zdálo policii a stánímu zastupitelství někdy v květnu,“ pokrčil rameny dále expremiér a připomněl, že se za něj před časem zaručil poslanec Jiří Šlégr (NS - LEV 21) a on jej v této věci podpořil, neboť šlo prý o čistě humanitární gesto.

„Myslíme si totiž, že by tak dlouho neměl být ve vyšetřovací vazbě už proto, že mu to znemožňuje obhajobu. Přece jen bych v demokratickém státě předpokládal, že všichni občané mají právo na kvalifikovanou obhajobu,“ vysvětlil.

Podle něj třeba miliardové úniky kolem načerno vyráběného alkoholu nechávají policii naprosto chladnou, ale na Ratha si troufli. „Oni toho Ratha naprosto zlikvidovali, což byla promyšlená a dobře připravená policejně zpravodajská akce,“ uzavřel tuto věc pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

Měli by ukončit trápení taktně pojatou politickou sebevraždou

Vánoce pro něj sice znamenaly si na chvíli oddechnout od parlamentního šrumu, ale i on prý nepřestal vnímat, že právě po Novém roce bude muset koalice vyřešit další rébus zvaný opětovná vládní krize.

„Víte, ona je to taková permanentní krize. Každému soudnému člověku musí být jasné, že vláda v tomto složení je naprosto neschopná vládnout. Když vycházíme od předsedy vlády Nečase, přes ministra financí Kalouska, a přes ten kompars ministrů, který kolem nich je – no tak to je naprosto děsuplné! Kabinet se ale stále potácí od krize ke krizi – jedna krize byla začátkem prosince překonána, a druhá se objevila hned po Vánocích. Vždyť oni si dělají navzájem naschvály, nedokáží a snad ani nechtějí spolu komunikovat na nějaké lidsky přijatelné úrovni. Nevědí, co je to korektnost, nemají zkušenosti v řízení, což pak předvedla naprosto dokonale i Karolína Peake. Další věcí, která je naprosto neuvěřitelná, je to, že předseda vlády Petr Nečas pak takovouhle osobu jakou je Peake dokonce jmenuje ministryní obrany, a za osm dnů ji zase odvolá. Jenže takovýchto chyb udělal Nečas mnoho... Myslím si, že by bylo nejlepší, aby už vláda ukončila to své trápení nějakou dobře a taktně pojatou politickou sebevraždou,“ spustil pak na konto kabinetu bývalý předseda vlády.

Co se týče samotné Karolíny Peake, pak jeho slova byla v odsudku ještě tvrdší. A dokonce nechal nahlédnout i do politické kuchyně trojkoličních lídrů.

Přes Dobeše musí pochopit svou situaci

„Tam už se jen tak neškodně nehraje, je to totiž čím dále větší politický cynismus! Vždyť šlo o to, aby se ODS opět zmocnila Ministerstva dopravy, penězovodu, který je tam největší. Jakmile ale tohle udělali, tak přišli na to, že paní Peake se moc rychle politicky emancipovala. Prostě že vyhodila lidi, přes které si udržuje ODS a také prezident vliv, a tím tak odstřihla pomyslně ODS i od kšeftu. Rychle ji proto vyvedli z omylu a řekli: buďto si rok a půl budeš hrát na místopředsedkyni koaliční vlády, nebo nebude nic! Proto se teď narychlo hledá náhradní řešení kolem bývalého ministra Josefa Dobeše. Jde o to, aby nějaké seskupení - říkejme tomu derivát Bártových Věcí veřejných - na ní vykonávalo určitý nátlak, aby se nebránila tak intenzivně, aby pochopila svou situaci. Je to proto naprosto cynická hra, v níž ale občané nehrají žádnou roli a kašle se dokonce už i na to, co si veřejnost o tom myslí,“ popsal dále Paroubek.

Zda se ale právě ze znovu instalovaného prvního náměstka Ministerstva obrany Vlastimila Picka stane nový ministr obrany, jak média v posledních dnech spekulují, to je prý i pro něj těžké odhadnout.

„Jakákoliv varianta bez LIDEM ve hře o tento post je pro ODS i pro TOP 09 přijatelnější než cokoliv jiného. Proto budou hledat teď ´jiné´ řešení. No a jestli to bude pan Picek, kterému hloupě napomohla adorováním i sociální demokracie zejména v osobě stínového ministra obrany Jana Hamáčka, který nikdy nevidí dál než za roh, to nevím. Ale nezbude nic jiného, než hořkou pilulku spolknout, neboť zájmy zbrojařů jsou stále takové, jak je nastavil bývalý ministr obrany Vondra,“ dodal pak bývalý premiér k této písni.

„Podle mne se ale tato vláda z osmdesáti, devadesáti procent udrží, neboť si všichni chtějí ještě ten rok a půl, co zbývá do voleb, udržet své prebendy. Mohu ale ujistit, že já nebudu ten, kdo vládu podrží. Ona totiž za pár dalších týdnů přijde další krize, je to prostě vláda permanentní hlouposti,“ završil pak Paroubek lamentování nad Nečasovou sestavou.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…